
(Lederartikkel i KARMEL): I romjula skal man gjerne gå på tur og julebesøk. Denne gang ble det tur til det gamle Bell Tower, det litt bortglemte klokketårnet til Hotel YMCA i Jerusalem. Billetten for reisen med den sneglende heisen med plass til tre–fire–fem personer er 25 shekel. Så noen trappetrinn før man er oppe i et rom med utsikt i alle himmelretninger, også mot Jesu fødeby Betlehem.
De fleste vil kanskje rette blikket mot Klippedomen av gull på Tempelplassen, Oljeberget hvor Jesus fór opp og skal komme tilbake, eller mot høyhusene mellom de travle trafikkårene.
Så starter plutselig noen av de 36 klokkene i tårnet å kime, den største 1500 kilo: Gloria in excelsis Deo, White Christmas, Dingle Bells og Auld Lang Syne og kanskje noen mer kjente kristelige toner. Klokken er rundt kvart på fire denne vakre juledagen som ble forskjønnet av klokkespillet.
Nedstigningen til fots gjennom den trange nødutgangens smale trappetrinn var som en elevator gjennom historien illustrert av gamle fotografier på veggen om tårnets tilblivelse.
Det begynte med en bokhandel i 1878 ved Jaffa-porten med Georg Williams som startet YMCA i 1844. Bokbutikken flyttet til Damaskus-porten i 1909. Den ble stengt av Det ottomanske islamske imperiet som styrte Jerusalem. 17. november 1917 kom det kristne, britiske imperiet. General Allenby steg av sin høye hest og gikk ydmykt inn i den hellige og nå frigjorte by uten at det ble løsnet et skudd.
I 1928 ble hjørnesteinen lagt for YMCA av lord Plummer, den britiske høykommissær for Palestina. I 1933 ble det kristne stedet åpnet av lord Allenby som frigjorde det hellige land.
Israel var ennå nedtråkket av hedninger slik det står i Lukas 21, 24.
«… og Jerusalem skal ligge nedtrådt av hedninger inntil hedningenes tid er til ende.»
Så til fortsettelsen. I 1948 ble den jødiske staten Israel født på én dag, slik det står skrevet i Jesaja 66, 8:
«Hvem har hørt slikt? Hvem har sett slike ting? Kommer et land til verden på én dag …»
Men hvilket skriftsted var det som ble meislet inn i stenene der oppe i klokketårnet som ble reist av kristne i Storbritannia og Amerika?
«Herren bygger Jerusalem», og man kan for egen regning føye til resten av setningen: «de bortdrevne av Israel samler Han». Ved immigrasjon. Salme 147, 2.
Det var enda et bibelord fra Salme 122, 2 som de anglosaksiske sionister fikk meislet inn i tårnets søyler. «Våre føtter står i dine porter, Jerusalem!» Det er sagt om jødene. Nå bygger jødefolket landet.
Vi har sett det. Du kan også se det med Bibelen som kartbok. Karmels gamle motto er forsatt:
Vi peker, landet preker.


Lederartikkelen er fra KARMEL ISRAE-NYTT nr. 1/14. januar 2025.
Les mer i papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
LOKALAVISEN FRA ISRAEL – TRYKKES HVER MÅNED
NYHETER – KOMMENTARER – BIBELSKE ARTIKLER
ABONNER OG LES MER – 500 I ÅRET
Karmelin@netvision.net.i