Frigjøringen av Norge startet med frigjøringa av Kirkenes 25. oktober 1944, da sovjetiske styrker drev tyske styrker tilbake. På dagen 80 år etterpå, markerer Finnmark fylkeskommune dagen med kransenedleggelse ved Frigjøringsmonumentet i Kirkenes, skriver Finnmark fylkeskommune på sin nettside.
– 25. oktober er også dagen for å minnes de ufattelige lidelsene lokalbefolkningen her ble utsatt for. Det er vel ingen som fikk kjenne mer på krigens redsler enn de som bodde i Kirkenes og Finnmark, sier fylkesordfører i Finnmark, Hans-Jacob Bønå.
Han ser derfor på dette som en takk til befolkningen, som holdt ut.
Foruten Bønå, skal også Sør-Varanger-ordfører Magnus Mæland og statssekretær Eivind Vad Petersson tale ved seremonien.
Sammen med Sør-Varanger kommune og UiT – Norges arktiske universitet, arrangerer Finnmark fylkeskommune også historieseminaret Fritt Finnmark.
– Et historisk seminar om andre verdenskrig, frigjøringa, fred og effekten av krigen nettopp i Kirkenes, er viktig og riktig, sier Bønå.
Seminaret finner sted på Samovarteateret, og er gratis og åpent for alle.
Historieseminaret har fokus på fred, forsoning, demokrati og kraften i det frie og sivile samfunnet, og ser også på hvordan frigjøringa har blitt forstått i ettertid.
Markeringen Fritt Finnmark startet med fylkestingets markering forrige uke, og går over i 2025 med flere ulike arrangementer, blant annet i regi av Scene Nord og Den kulturelle skolesekken i Finnmark.