Av Vidar Norberg
(16.10.2024): Norge og Finland ser nå på muligheten for å bygge en jernbane eller vei mellom de to land, slik at Finland ikke isoleres om Østersjøen stenges. Det kan også bli aktuelt med norske deltakelse i NATO-tropper i Lappland. Men det kan bli noe vanskeligere å enes om en palestina-arabisk stat.
Dette kom frem på en pressekonferanse onsdag mellom statsminister Jonas Gahr Støre og Finlands president Alexander Stubb som er på statsbesøk i Norge.
–Nå som Finland er NATO-medlem, har vi en mulighet til å samordne vår politikk mellom Norge, Sverige og Finland. Norge og Finland har en felles grense som er over 700 kilometer lang. Vi diskuterer hva dette betyr for vår forsvarsplanlegning. Vi er i gang med drøftelser om et samarbeid om vei og jernbane i et forsvarsperspektiv, sa Jonas Gahr Støre uten å gå nærmere inn på planene.
–Finland, Sverige og Norge har behov for et samarbeid om infrastruktur. Dersom Østersjøen stenges, er Finland en øy som trenger en vei nordover, og den går gjennom Norge, sa Alexander Stubb.
Stubb sa videre at Finland og Norge har et nær samarbeid og minnet om at hans første utlandsbesøk som president var til Norge og en militærøvelse i blant annet Alta.
Norsk styrke i Finland
Den finske grensen med Russland er 1340 kilometer lang. Den går stort sett gjennom skoger og ødemarker hvor det bor lite folk.
Det er nå drøftelser om å etablere en fremskutt alliert landstyrke (FLF) i Finland. Støre er etter alt å dømme positiv til at norske soldater kan utplasseres i Finland.
–Det er viktig å bidra til NATOs sikkerhet. Vi er positive til felles «installasjoner». Norge ønsker å bidra. Saken drøftes mellom forsvarsmyndighetene, men jeg kan ikke si noe om antall, sa Støre.
–Vi er for at Norge blir med i FLF og tropper i Finland. Våre nærmeste allierte er Sverige og Norge. Dette er en sak som Norge, selv bestemmer, sa Stubb.
Det er Sverige som skal lede oppbyggingen av FLF.
Israel
Under Alexander Stubbs statsbesøk i Norge kom spørsmålet om anerkjennelse av en palestina-arabisk stat opp på pressekonferansen med Jonas Gahr Støre.
–Norge har gått foran mange andre land. I de nordiske land og Baltikum er det tre land som har anerkjent «Palestina», og fem som ikke har gjort det. I Finland er det ikke et spørsmål om vi kommer til å anerkjenne, men når vi gjør det. Vi vet ikke tidspunktet nå, men venter på den rette stund, sa Stubb.
Finlands borgerlige statsminister Petteri Orpo kan få regjeringsproblemer dersom han vil anerkjenne en PLO-stat. Da Finland tidligere i oktober i FN stemte for at israelske bosetninger i de såkalte «okkuperte bosetninger» skal erklæres som ulovlige, skapte det politiske bølger. Kristdemokratenes (KD) leder, jordbruks- og skogsminister Sari Essayah, tok en protokolltilførsel hvor hun sa at hun ikke kunne stille seg bak resolusjonen. Uten støtte fra KD faller regjeringen.
Også i partiet Sannfinlenderne er det motstandere av å anerkjenne en PLO-stat. Sannfinlenderne er med i regjeringen.
Finland har trolig flere Israel-venner enn Norge. Den 7. oktober gikk Israels venner ut i gatene på 27. steder fra Helsingfors i sør til Ivalo i nord for å vise sin støtte til Israel.
Israelske våpen
Finland har gått til innkjøp av rakettforsvarssystemet David’s Sling fra Israel. Dette forsvarssamarbeidet kom også opp på pressekonferansen. Stubb forklarte at dette kjøpet ble gjort for noen år siden.
–Finlands forsvar sa at dette er den beste løsningen for Finlands luftforsvar. Avgjørelsen ble basert på Finlands sikkerhet. Denne avtalen er i ferd med å sluttføres. Vi selger ikke våpen til Israel, sa Stubb.
Holdningene i den finske forsvarsmakten er kanskje litt annerledes. Sjefen for forsvarsstaben, generalløytnant Vesa Virtanen, besøkte Israel fra 22. til 26. september i år. Han var interessert i hvordan man kan anvende jagerflyene F-35 og David’s Sling.
–Samarbeidet med den israelske forsvarsmakten er viktig for forsvaret. Det er likheter i våre lands forsvarsløsninger som i krigstider er basert på en stor reserve. Forsvarsmaterielt samarbeid med Israel er viktig. For eksempel er Israels luftvernsystemer på flere områder blant de mest avanserte i verden. Mange israelske produkter har vist seg å være de best egnede for våre behov, sa Vesa Virtanen i en pressemelding den 26. september.
Det er grunn til å tro at han under sitt besøk i Israel har fått god innsikt i hvordan Israel skyter ned raketter.
På spørsmål om israelske våpen sa Støre at Norge har det mest avanserte luftvernsystemer fra Kongsberg.