(SPISS): Organisasjonen «Kystopprøret» i Mehamn vil se på muligheten for å gå til rettsak mot Den norske stat for å få rett til å fiske i havet utenfor stuedøra.
–Hvis vi skal bli her, har vi ikke noe valg. Det viser seg at den ene regjeringen etter den andre ikke klarer å ivareta kystfolkets rett gjennom lovverket til å fiske. Nå vil vi undersøke hva det koster å stevne staten for Den internasjonale domstolen i Haag for brudd på kystfolkets rett til å fiske utenfor stuedøra, sier Oddbjørn Hansen i «Kystopprøret» i Mehamn til NRK/Troms og Finnmark.
Fisker Tor Mikkola fortalte til Radio Nordkapp at kvotene for fartøy i åpen gruppe er kraftig redusert. Han sa at mange fiskerne taper over én million i fangstverdi. Med over 200 fiskere i Nordkapp betyr det 200 millioner i omsetningssvikt for kommunen. Fisker Øryan Furøy i Sørvær sa til NRK at det er de færreste som har penger til å klare seg til neste sesong når de ikke får fiske.
Problemet langs Finnmarkskysten er ikke mangel på fisk, men på kvoter.
–Havet koker av fisk, og det skulle vært klondyke. Det er galt når kvoten settes ned med 60 prosent for den mindre flåten. Det er en kvass kamp om ressursene. De store båtene har fått en større del av ressursene, mens trålere har kjøpt seg fri for leveringsplikten eller tilbyr så store fangster at fiskebrukene ikke kan kjøpe dem, sa stortingsmann Geir Adelsten Iversen (Sp) i et intervju på Radio Nordkapp.
Fiskeri- eller helst kvotekrisen langs Finnmarkskysten er menneskeskapt. Kanskje begynte galskapen med kobbeplagen på 1980-tallet. Den plagen har ifølge et tidligere intervju i Finmarksposten med fiskekjøper Gunnar Jenssen i Mehamn kommet og gått og med den til tider svart hav.
Det ble innført miljørestriksjoner for å redde torsken. Fiskeriminister Svein Munkejord (H) kom med nyordningen om fartøyskvoter i 1990. Oddrun Pettersen (Ap) og Jan Henry T. Olsen (Ap) [Mr. No fish] videreførte kvotereguleringen. Gro Harlem Brundtland sendte ifølge Stian Bygdnes i steigan.no fellesskapets verdier ut på markedet.
De midlertidige kvoteordningene på 1990-tallet ble innført uten at Stortinget behandlet saken. NRKs podkastserie «Kampen om kysten» forklarer hvordan de heldige fikk kvoter verdt flere millioner kroner gratis av staten. Kovotegavene selges nå til høystbydende. Siden kom Kjell Inge Røkke på banen og gjennomførte et oppkjøpsraid av fiskeindustrien i Melbu, Lofoten, Myre, Hammerfest og Vestfish. Resultatet ble at han satt med 20–30 kvoter. Han klarte også å få fjernet deler av leveringsplikten til fiskebrukene med god hjelp fra blant Jens Stoltenberg i Ap og Yngve Hågensen i LO, går det frem av NRKs podkast. Det blir kalt for kvoteraidet.
Nå er fiskeriressursene, som ved lov i århundreder var felleseie, kommet på få hender. Man har fått kvotebaroner eller en fiskeadel istedenfor allmuens rettigheter. Lokalbefolkningen må trø på land, mens storkapitalen tar fisken og kan sende den dit profitten er størst. Det er neppe i Bugøynes, Gamvik eller Sørvær. Resultatet er at sjarkene er fortøyd.
Flere tiår med problemer langs kysten er politisk styrt. Det hjelper ikke om man stemmer på Arbeiderpartiet, Høyre eller deres lakeier. Kanskje kan de slenge noen usle kroner til en molostubb eller ei kai i fjæra, men det er stort sett alt. En politisk løsning på kvotesystemet synes ikke mulig.
Nå er jo Finnmark så heldig at Marianne Sivertsen Næss fra Arbeiderpartiet i Hammerfest etter tre år på Stortinget er blitt fiskeriminister. Men det er nok en fare for at fiskekjøper Svein Lyder i Dyfjord får rett i sin analyse som han kom med iFinnmark:
–Jeg tror ikke at Marianne tør å snakke Oslo-makta imot. Hun er en fersk minister som vil gjøre karriere, sa Svein Lyder.
Han tror det blir nedleggelser av kystsamfunn og i fiskerinæringen om det ikke skjer en endring.
Det ser ut som om Finnmark bare er et råvarelager for fisk, olje, metall og tomter for vindmølleparker, samt en militær buffersone for hovedstaden Oslo. Etter mange år med vanstyre kan man meget godt forstå at bevegelsen «Kystopprøret» vil ha kvoteordningen og retten til å fiske opp for Den internasjonale domstolen i Haag. En sak er klar: I Oslo har Finnmark ingen rettigheter. Ingen rettigheter på Stortinget.
Forøvrig bør det være fritt fiske for alle mindre fartøy. Den som kommer først på havet får fiske inntil det bestemte totalkvantum er fisket opp.