Av Vidar Norberg
(GAMLE BILDER): Indremisjonsselskapet drev i gamle dager et stort arbeid, også langs Finnmarkskysten. For å komme ut til de små stedene i Finnmark benyttet predikantene ofte lokalbåtene fra Finnmark Fylkesrederi og Ruteselskap (FFR). Særlig vinterstid kunne det være dårlig vær med hiving og rullig. Da hjalp det om man hadde lugar og fikk litt søvn. Det var en fordel om predikantene var sjøsterke.
Folk både i fiskevær og i fjordstrøkene var glade når det kom predikanter for å holde oppbyggelige møter. Det styrket troen og gav håp for evigheten. Dessuten var det mange hyggelige møter mellom mennesker. Fine kaffesamvær, både på forsamlingshus og i hjemmene som huset møter og predikanter. Det er flere vitnesbyrd om det.
Indremisjonsselskapet hadde sitt hovedkontor i Oslo. I Hammerfest var det et kretskontor. Derfra ble arbeidet i Vest-Finnmark administrert. Fra Hammerfest ble predikanter og oppbyggelsesbladet «Finnmarkhilsen» sendt ut.
Kristne organisasjoner som Indremisjonsselskapet, Det Vestlandske Indremisjonsforbund, Den indre Sjømannsmisjon og Norges Samemisjon drev både bedehus, leirsteder, fiskarheimer og skoler. Den mest kjente er kanskje Øytun Folkehøyskole som startet i Havøysund. Den ble senere flyttet til Alta.
Verdens best kjente predikant er Paulus fra Tarsus. Han reiste også med skip for å forkynne evangeliet om Jesu forsoningsdød og oppstandelse og evig liv for alle mennesker som omvender seg og tror på Ham. Paulus var den som første brakte ordet om frelse fra Israel ut i det store Romerriket. Derfra spredte det seg til hele verden. Også langs Finnmarkskysten gikk ordet om frelse med båt til steder som Ingøy ute i havet til Langfjorden. Lokalbåtene var et viktig fremkomstmiddel for å nå mennesker.
Kanskje er det en eller annen predikant som har opplevd den verste sjøsyken og nesten følt at nå er lokalbåten på vei ned, før den dukket opp av bølgene på disse havstrekninger.
En av Paulus’ største sjøreiser var fra Cæsarea i Israel til det store Rom. Båtseilasen endte med skipsforlis, men folk hoppet i havet og ble berget. Det ble et opphold på Malta før de fikk ny skipsskyss og nådde Rom i Italia. Paulus’ sjøreise er en av verdens mest berømte skipsreiser med forlis. Den har fått plass i Bibelen. Reisebrevet står skrevet i Apostlenes gjerninger 27–28.
Det er nok mange «pauluser» som har reist rundt, både til lands og til vanns med evangeliet. De frelste vil en gang forenes i den store skare frelste mennesker som skal møtes foran Guds trone i himmelrik. Der finnes ikke havet.
«Og jeg så en ny himmel og en ny jord. For den første himmel og den første jord var veket bort, og havet er ikke mer.» (Johannes’ åpenbaring 21, 1)