(Leder i Ságat 25.01.2024): Vi lever i en tid hvor det står dårlig til med moralen hos litt for mange av dem som styrer i det norske samfunnet. De siste årene har det blitt avslørt stadig flere skandaler som involverer flere av landets toppolitikere på Stortinget og i regjeringa. Det dreier seg om hele spekteret fra butikktyveri og svindel med reiseregninger og statsbetalte pendlerboliger til høyst tvilsomme aksjespekulasjoner, klare habilitetsbrudd, upassende forhold og direkte utdanningsjuks med videre.
Hele ni av opprinnelig 19 statsråder i den sittende regjeringa har måttet gå av siden oktober 2021, flertallet etter presseavsløringer av kritikkverdige forhold.
Flere av de avgåtte statsrådene har kunnet falle tilbake på en milliongasjert «jobb» på Stortinget. Mange blant allmuen lurer nok på hvordan statsråder som sparkes ut fra regjeringa på grunn av klare tillitsbrudd, tilsynelatende har den fornødne tillit til å fungere i nasjonalforsamlinga, nærmest som om intet har skjedd.
Hver for seg og samlet er alle disse skandalene med på å svekke tilliten til det politiske systemet i Norge. Det er menneskelig å feile, men når politikere på regjerings- og stortingsnivå tabber seg så kraftig ut, skapes det en politikerforakt som er sjølfortjent.
Det skapes et inntrykk av at altfor mange politikere både er uten magemål og jobber for egne interesser, i stedet for å slåss for fellesskapet og folkets beste.
Avsløringene kommer på toppen av et mer generelt inntrykk av at rikspolitikere gjerne glemmer hvem de er, hvor de kommer fra og hvem de skal representere og jobbe for. En velger fra Finnmark sa det temmelig treffende: Allerede etter den første overvintringa i Oslo kan sjøl det beste politikeremnet nordfra bli miljøskadd.
Det er en urovekkende utvikling, som skjer parallelt med at både Stortinget og regjeringa litt for ofte oppfører seg som om de står overfor loven. I alle fall er det en rød tråd i flere samiskrelaterte saker at myndighetene faktisk kan heve seg sjøl over lov og rett i samfunnet.
Det mest grelle eksempel i vår nåtid er nok motviljen til å respektere Høyesteretts dom i Fosen-saka. Her unnlater både stortingsflertallet, regjeringa samt politi- og påtalemyndigheten å reagere mot åpenbare lovbrudd.
Dette skjer samtidig som lovlydige samiske rettighetsutøvere kriminaliseres, bøtelegges og puttes i fengsel.