Av Vidar Norberg og Heljä Norberg
Den finske lagmannsrettens frifinnelsesdom av Päivi Räsänen blir forsøkt anket. Statsadvokaten i Finland har søkt Høyesterett om å få anketillatelse. Om Høyesterett godtar søknaden, går saken videre til Høyesterett. Räsänen er tidligere frifunnet i tingeretten og lagmannsretten for hets mot en folkegruppe etter at hun blant annet siterte Romerbrevet 1, 24–27 mot homofili.
Räsänen er riksdagsmedlem for Kristdemokraterna i Finland. Hun har vært medlem av Riksdagen siden 1995. Hun ble tiltalt for hets mot en folkegruppe i tre tilfeller: Første anklagepunkt var Päivi Räsänens Twitter med et bilde av Romerbrevet 1, 24–27 mot homofil praksis. Det andre anklagepunktet var heftet «Til mann og kvinne skapte han dem» fra 2004 som lagt ut på sosiale medier fra Lutherstiftelsen i Finland. Det tredje punktet var et radiointervju Ruben Stiller gjorde med Räsänen hvor hun ble spurt om homofil praksis.
Biskop Juhana Pohjola i Evangelisk-lutherska Mission-stiftet i Finland var også tiltalt for å ha utgitt Räsänens hefte «Til mann og kvinne skapte han dem» og lagt det ut på sosiale medier fra Lutherstiftelsen i Finland.
Begge ble frikjent både i Helsingfors tingrett og i lagmannsretten.
Søker anketillatelse
Det var riksadvokat Ari-Pekka Koivisto som den 12. januar bekjentgjorde at de ber om anketillattelse, slik at saken kan føres for Høyesterett.
–Det er viktig å få Høyesterett til å ta stilling til hvordan man i tilsvarende tilfeller skal vurdere grunnleggende rettigheter som står mot hverandre. Det handler spesielt om hvordan ytrings- og religionsfriheten står mot forbudet mot diskriminering, og når uttalelsene kan anses å oppfylle kravet for straffbar hatretorikk, skriver Ari-Pekka Koivisto i sin begrunnelse.
Räsänens advokat Matti Sankamo er overrasket over avgjørelsen.
Han minner om at det å søke om anketillatelse ikke betyr at man har fått den. Kun seks prosent av sakene får klageadgang. Han tipper at saken vil bli behandlet.
–Hetsparagrafen har ikke tidligere vært tolket i Høyesterett i en religiøs kontekst, sier Sankamo til nettstedet Seurakuntalainen.
Ber om forbønn
Päivi Räsänen ba sine støttespillere om ikke å ta kontant med påtalemyndigheten eller domstol, men respektere domstolenes arbeidsro.
–Det lønner seg å be for mennesker som har med saken å gjøre, og for den rette beslutningen. Det er ikke udemokratisk påvirkning, sa Räsänen ifølge nettsiden Seurakuntalainen.
–Man må gå videre med ydmykt sinn. Jeg vet om tilfeller hvor både tingrett og lagmannsrett har gitt frifinnelsesdom, men hvor Høyesterett har kommet med en annen domsavsigelse, sa Räsänen.
–En frifinnelsesdom ville være en seier for ytrings- og religionsfriheten. Men hvis jeg blir sett skyldig, vil avgjørelsen begrense i stor grad de kristnes ytringsfrihet, sa Räsänen til Seurakuntalainen.
Päivi Räsänen har tidligere sagt at hun er villig til å ta saken opp for menneskerettighetsdomstolen om nødvendig.
Biskop Juhana Pohjola
–Riksadvokatens søknad om anketillatelse fra Høyesterett var ikke overraskende i seg selv, selv om siktelsen virker helt uforståelig for oss og vidt om i Finland og verden. Ingen skal måtte gå gjennom en så vanskelig prosess. Vi er imidlertid forberedt på å gå gjennom en lang juridisk prosess helt til slutt for å lære det kristne menneske- og ekteskapssyn. Å forsvare ytrings- og religionsfrihet er en felles sak. Aktor har jo ikke noe nytt å komme med. Jeg er trygg på at vi vinner frem ikke bare i tingretten og lagmannsretten, men også i Høyesterett, dersom det gis tillatelse til å anke. Da ville vi også fått en sterkere presedens for fremtiden. Jeg vil takke for all støtte og bønner, sa biskop Juhana Pohjola ifølge nettsiden til Evangelisk-lutherska Missionsstiftet i Finland.
Päivi Räsänen kom fredag ettermiddag den 12.01.2024 med en redegjørelse på sin Facebook:
–Avgjørelsen overrasket meg fullstendig. Jeg er imidlertid rede til å fortsette kampen for tale- og trosfrihet, både foran Høyesterett og ved behov for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), skrev Päivi Räsänen på Facebook fredag den 12. januar 2024.
–Helsingfors lagmannsrett forkastet enstemmig 14. november 2023 alle anklager mot meg. Innholdet i mine tekster var ikke lovstridig og skriverienes mål var ikke å håne eller støte homoseksuelle.
–Også Helsingfors tingrett forkasttet den 30. mars 2022 alle anklager mot mine uttalelser. De konstaterte at forvrengte ord som anklageren hadde puttet i min munn, ikke en gang ble funnet i mine skriverier.
–Seks dommere i to rettsinstanser har altså ikke funnet noe lovstridig i mine tekster, men nu vil anklageren at de ennå granskes i Høyesterett. Jeg kan kun forstå dette slik på grunn av sakens karakter for presedens.
–Denne rettsprosess er historisk for ytrings- og trosfriheten. Retten har for første gang som kriminell sak overveid om man får holde frem lære som knyttes til Bibelen og uttrykke at man er enig med dem.
–En mulig potensiell frigjøringsdom fra Høyesterett ville fungere sterkere som presedenssak sammenlignet med avgjørelser fra lavere rettsinstanser ved senere anklager. Det ville sikre både klarere og sterkere de kristnes frihet for å holde frem Bibelens lære. Det ville også ha sin virkning for andre europeiske lands rettsavgjørelser.
–Denne rettssaken, som alt har vart i fire år, har inneholdt klager mot sannheten, mange lange politiavhør over 13 timer, forberedelser til rettsmøter i tingretten og lagmannsretten. Det har ikke vært snakk om mine synspunkter, men om hvem som helst sin talefrihet.
–Jeg håper at ved denne avgjørelse slipper andre å gå gjennom slike prøvelser. Jeg har holdt det som privilegium og æresoppgave å forsvare talefriheten som er en helt sentral rettighet i en demokratisk stat, skrev Päivi Räsänen.