Radio Nordkapp sliter med dårlig økonomi i likhet med de fleste andre nærradioene i distrikttet.
Man har allerede måttet permittere én ansatt, og situasjonen er alvorlig, påpeker daglig leder og redaktør Raymond Elde i Radio Nordkapp overfor Ságat. Han beskriver dette som en ond sirkel, hvor dårlig økonomi begrenser mulighetene til å lage god radio.
Tidligere i år har Guovdageainnu lagasradio (GLR) kommet med tilsvarende varselrop, så langt uten å bli hørt. Også lokalradioen i Kautokeino opplever de samme utfordringer som Radio Nordkapp.
Lokalt får Radio Nordkapp god støtte og oppbacking av de politiske partiene i kommunen. Leder Ingrid Thomassen i Nordkapp AP har helt rett når hun fastslår at nærradioen betyr mye positivt for lokalsamfunnet, og har bygd seg opp til å bli en viktig kulturinstitusjon.
Både AP, SP og SV i Nordkapp går inn for at nærradioene må få pressestøtte. Her har man en stor ugjort jobb å gjøre overfor partifellene på Stortinget og i regjeringa.
Medietilsynet foreslo i desember 2021 å opprette en ny nasjonal støtteordning for journalistisk produksjon i lokalradioer. Medietilsynet ville lovfeste denne støtteordninga, samt bevilge 20 millioner kr.
Det var et mediefaglig og demokratisk godt begrunna forslag som nå i over tre år har ligget og samla støv og mugg i en skuff i Kulturdepartementet. Det er etter vårt syn en stor skandale og viser en politisk tafatthet som ansvarlige politiske partier ikke burde være bekjent av.
Demokrati og ytringsfrihet i distriktenes utkanter som Finnmark har åpenbart fått dårligere vilkår de senere år. Foruten den stemoderlige behandlinga av lokalradioene vil vi minne om Kulturdepartementets rettsstridige inndragning av distribusjonstilskuddet til avisene i Finnmark, stikk i strid med mediestøttelovens § 9.
Her undergraves respekten for lov og rett når gjeldende lover ikke etterleves, men brytes med åpne øyne.
I Finnmark ser vi nå at regjeringas mediepolitikk (eller mangel på sådan) har satt mediemangfoldet under press. Manglende distribusjonsstøtte har allerede medført redusert utgiverfrekvens for flere papiraviser. Samtidig er to lokalaviser oppkjøpt av mediekonsern. Lyspunktet er at lokalavisa Østhavet, som måtte innstille tidligere i år, nå starter opp på ny frisk med nye eiere, skriver Sagat på lederplass.