Av Vidar Norberg og Heljä Norberg
(Jerusalem, 04.10.2023): Rundt 60.000 mennesker fra 90 land deltok i den 68. Jerusalem-marsjen onsdag. Finland hadde over hundre deltakere, Norge hundre, Danmark og Sverige mindre grupper. Fra Færøyane var det to som bar et flagg. Også et par sameflagg var med i marsjen.
–Vi har fått en varm mottakelse under Jerusalem-marsjen. Det har ikke vært noen problemer. Vi har kunnet vise Guds kjærlighet til folket. Mottakelsen har vært meget god, sier talsmann og visepresident David Parsons i International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) til KARMEL ISRAEL-NYTT.
Han anslår at det var rundt 4000 kristne deltakere i Jerusalem-marsjen, og av dem var 2000 fra ICEJ.
Jerusalems borgermester Moshe Lion var blant de fremste i Jerusalem-marsjen.
–Vi er meget begeistret over å ønske velkommen titusener av marsjdeltakere fra 90 land og hele Israel. Det varmer våre hjerter å se all den kjærlighet som Jerusalem får. Det er oppløftende for vår sjel. God fest og gledelig feiring, ønsket borgermesteren alle, ifølge Israel National News.
Fin fest
–Vi er hundre personer fra Norge. 25 er med i lovsangskoret. Vi er så takknemlige over å få være her, sa leder Dag Øyvind Juliussen i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem i Norge til KARMEL ISRAEL-NYTT.
«Trøst, trøst mitt folke» fra Jesaja 40, 1 er IKAJs motto.
Norge var tidligere kjent for sine vakre bunader i Jerusalem-marsjen. I år var det bare én. Det ser ut til at det har vært et generasjonsskifte. Denne gang var det tilsynelatende bare et helnorsk tog som var synlig i marsjen. Tidligere har det vært flere.
Finland hadde med seg egen musikk. Trekkspill og gitarer. Sangen som lød var «Hevenu shalom alechem» (Vi bringer fred til dere). Dette er en sang som israelerne kan. Både israelske barn og voksne ble med i det koret.
–Israel, dere er ikke alene, sto det som vanlig på det danske banneret som ble båret gjennom Jerusalems gater.
–Kina elsker Israel, sa en av deltakerne i Jerusalem-marsjen til Radio KANs engelskspråklige sending. Det så ut til at det var mange fra Asia som deltok. Ikke bare Kina, men også Taiwan, var synlige i marsjen rundt hundre deltakere.
–Vi elsker Israel, for fra Israel kommer vår frelse, sa en kristen deltaker fra Brasil til Radio KAN.
Brasil har tradisjonelt hatt mange deltakere i marsjen. Parsons anslår antallet brasilianere til mellom 350 og 380 personer. De ble dermed den største gruppen.
Fiji hadde 220, Filippinene hundre.
–Vi kunne nok hatt tre ganger flere afrikanere, men det er litt vanskelig å få visum på grunn av frykt for at de skal bli i Israel og søke arbeid, sa Parsons som opplyste at det var 67 afrikanere i marsjen.
Budskap
Budskapet under «Ambassadens» løvhyttefest er hentet fra Salme 47 som forteller at Gud er en stor konge over all jorden.
–Vi ser at det er krig, inflasjon og gender. Vi vil minne om at Gud har kontroll overalt. Vi ber folk om å stole på Gud, sier Parsons.
På marsj
Man finner alt fra telefonselskapet Bezeq, flyselskapet El Al og forsikringsselskapet Clalit i marsjen. Politimusikken spilte og holdt takten. Israel hadde sendt ut hundrevis politibetjenter for å holde ro og orden. Etter det man kunne se, var det bare fredelige folk langs ruten.
Mange israelske barn kommer med sine foreldre til marsjruten. Der får de flagg fra mange stater, og det ser fortsatt ut til å være et populært samleobjekt. Om man ikke har flagg, kan man klapse hverandres håndflate idet man går forbi. Det er det mange som gjør.
Langs ruten er det flere stasjoner som spiller «populærmusikk» så høyt det bare kan. Da er det knapt noen som slipper til hverken med sang eller tale.
Abonner og les mer i papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il