Janne-Karin Norberg (84), opprinnelig fra Mehamn, har knapt holdt i en haglbørse. Men i Tennessee ble hun invitert på våpenforening med Donald Trump jr. som taler.
Selgerne syntes neppe at pumpehagle eller maskingevær passet for Norberg. De viste henne heller en pistol med litt rosa lakk. Men også den kan lades opp med magasin etter magasin.
Utstillingen hadde også vakre revolvere med tønne. De smukke våpnene med fint laget skjefte er ment for kvinner. Revolver er et sikkert våpen som ikke klikker når det gjelder. Revolveren er nok mest kjent som cowboyenes håndvåpen i Det ville vesten.
–Jeg er ikke interessert i våpen, men ble med. Pistolen holdt jeg gale vei, men da kom den smilende instruktøren og viste meg hvordan pistolen skulle holdes, forteller Janne Norberg.
Det var Norbergs svigerdatter, Andrea Norberg, som sammen med rundt 900 andre hadde billett til våpenforeningens årlige stormøte og fundraising. Hun inviterte med seg Janne Norberg og Elisabeth Grønvold. Begge bor nå på Geilo.
Våpenforeningen Tennessee Firearms Association arrangerte møtet i Wilson County lørdag 9. september. Målet var å samle inn penger. Til det formålet kom ingen ringere enn tidligere president Donald Trumps sønn, Donald Trump jr.
–Ja, det var artig å høre Donald Trump jr. tale. Jeg fikk oversatt talen, sier Norberg.
Sheriffen kom
Retten til å bære våpen er nedfelt i den amerikanske grunnloven. Men demokratene i USA ønsker å gjøre det langt vanskeligere for amerikanerne å skaffe seg våpen. Avisen The Tennessean skrev at motstanderne av våpensalg varslet på forhånd at de ville møte opp og demonstrere mot våpenmessen.
–Ja, det var demonstrasjoner, sier Norberg.
Sheriff Robert Bryan ved kontoret til Wilson County Sheriff opplyste på forhånd til avisen at de vil være til stede under arrangementet.
–På våpenforeningen hilste jeg på mannen som ledet operasjonen for å ta Saddam Hussein fra Irak. Det var denne mannen som avhørte Hussein etter at de hentet ham ut fra sitt skjulested. Det var et artig treff, sier Norberg.
Severdigheter
Det er mange severdigheter i Tennessee. De har aldri hatt fremmede soldater i krig på amerikansk jord, men det er minnesmerker både etter borgerkrigen og gravgårder med soldater fra første verdenskrig. På en høyde så de et kors som raget 10–20 meter til vers.
Det ble også tid til å se gjemmestedet til supergangsteren Al Capone. I dag er han kanskje mest kjent fra filmlerretet.
Tornado
Janne Norberg, som vokste opp på Hamneset i Mehamn, er vant til nordvest med snekov og orkan som river huset i Værveien.
–Men i Tennessee så vi resultatet av en tornado. Hus var knust til pinneved. Trær knekt og innbo lå slengt utover marka.
Hun forteller at i sin sønns hus er det et toalett uten vindu i midten av huset. Der kan man søke tilflukt om tornadoene kommer.
Verden er for tiden full av stormer, regn og uvær. Men Janne Norberg og Elisabeth Grøndal hadde en fin flytur fra Norge og over Atlanteren til USA.
–Fint å fly med SAS, sa Norberg.
Kristent møte
Janne-Karin Norberg er vel kjent med kristent foreningsliv fra tiden i Mehamn. Når kristne i Mehamn kom til indremisjonsforeningen, kunne stua i Værveien 112 være ganske full av folk. Også på bønnemøtene i Mehamn var det mange som kom for å be for land og folk.
I USA besøkte de en såkalt megakirke, World Outreach Church i Murfreesboro. Der var det over to tusen deltakere på gudstjenesten, like mange sjeler som i Gamvik kommune. Og de har flere gudstjenester i løpet av helgen. Norberg syntes nok at musikken var alt for høy i megakirken.
–På bokhandelen i megakirken fikk vi både andaktsbok og klistremerke til å sette på bilen, forteller Janne Norberg.
–Jeg likte særlig Bradley’s Creek Baptist Church hvor min sønn Knut-Einar er medlem, forteller Janne Norberg som sammen med Grønvold snart setter seg på flyet til New York, Oslo og Geilo.
I Baptistkirken fikk hun med seg onsdagsmøte hvor det var samling med mat og prat. Søndag var det også møte, og hun syntes det var veldig fint.
Kirken er så gammel at den er bygget med to innganger, en for dem som var fri (hvite), og en for dem som ikke var fri (svarte slaver), men det er en saga blott.
Festreisen
–Det er veldig stor frihet i USA. Man merker det alt nå man kommer på flyplassen i Amerika. I Tennessee var det store bibelord i hagene med for eksempel teksten «Jesus er veien, sannheten og livet». Mange hus har kors på dørene, forteller Elisabeth Grønvold.
Hun kaller 14 dager i USA for en festreise.
–Amerikanerne er veldig åpne og positive til Norge og nordmenn. Vi er invitert tilbake i mai, sier Janne Norberg.
Mange hamburgere har de spist i hamburgerens land samt andre retter som er mer raffinerte og bæres til bordet.
–Folk spiser ikke mye brød her, men min sønn sto tidlig opp med nybakt brød til oss.
Kokekaffe à la kaffekjele i Finnmark var det ikke, men kaffemaskin kunne tilby kopp etter kopp.
–Kaffen var god den, sier Janne Norberg.