(Sagat 30.08.2023): Mens regjeringa presser på for å få bygd ut mest mulig vindkraft på Europas tak, møter man både jubelrop og motvind fra ulike hold.
Det er særlig Lebesby, Gamvik, Berlevåg og Båtsfjord kommuner som er utpekt som de mest aktuelle kommuner for nye vindkraftanlegg i Finnmark. Noen steder går kommunetoppene rundt med dollartegn i øynene, og håper å kunne fylle opp slunkne kommunekasser med kjærkomne midler fra vindkrafta.
Andre steder er man mer opptatt av å se de langsiktige konsekvensene ved å bygge ned Europas siste uberørte villmarker. Også hensynet til arealkrevende reindrift og andre tradisjonelle utmarksnæringer veier tungt, ikke minst i de samiske kommunene.
Under den direktesendte nasjonale valgsendinga på NRK1 mandag kveld spurte reineier Sárá Márjá Utsi (29) fra Tana statsminister Jonas Gahr Støre (AP) om regjeringa var forberedt på å bryte folkeretten i Finnmark, på samme måte som myndighetene lenge har gjort i Fosen.
– Er dere forberedt på vårt nei, på rettssaker og på nye Alta-saker, spurte den unge reineieren fra Tana.
Statsministeren svarte med å henvise til at regjeringa er bundet av sine internasjonale forpliktelser overfor samene som urfolk, og forsikra at man nå holder på med å «regulere» Fosen-saka. Det ikke vil bli gjennomført nye utbygginger i strid med samiske interesser, lovet statsministeren som likevel mente det er mulig å snakke godt sammen og finne frem til løsninger som tar behørige hensyn.
Støre avkrefta på direkte spørsmål at det er regjeringas taktikk å ville avvikle reindrifta, men fremholdt med tyngde at Finnmark og også samene har behov for mer kraft.
Vi berømmer Sárá Márjá Utsi for å stille de gode spørsmål, samtidig som vi synes det var feigt av Støre å prate bort det han egentlig ble spurt om: Aksepterer regjeringa FNs og folkerettens prinsipp FPIC (Free, Prior and Informed Consent) om fritt forhåndsinformert samtykke fra berørte rettighetshavere før det gjøres naturinngrep i urfolksområder?
Statsministeren har dog rett i at Finnmark og det samiske samfunnet har behov for kraft. Men de massive utbyggingsplanene som regjeringa har lansert, tar ikke sikte på å tilgodese Finnmark eller å redusere klimautslipp.
Planen er å skaffe landkraft for å elektrifisere Melkøya, slik at Equinor kan eksportere enda mer forurensende gass med CO₂-utslipp til Europa. Samtidig som Norge kan trikse med sitt nasjonale klimaregnskap. Et regelrett klimabedrag som finnmarkingene for lengst har gjennomskua.
Vi synes statsministeren burde lytte til de klare signaler som nå kommer fra Tana kommune når det gjelder nye vindkraftanlegg i viktige natur- og reindriftsområder.
– Vi aksepterer ikke at områdets reindrift og deres familier får ødelagt sitt livs- og eksistensgrunnlag, sier et enstemmig formannskap i Tana kommune under ledelse av ordfører Helga Pedersen (AP). Med dette varsler formannskapet innsigelse til det planlagte Davvi vindmølleanlegg, rett nord for det hellige fjellet Rásttigáisá på grensa mellom Lebesby og Tana kommuner.
Vi skjønner nå stadig bedre hvorfor statsministeren foran landsmøtet tidligere i år engasjerte seg personlig for å forhindre Helga Pedersens kandidatur som partisekretær i Arbeiderpartiet. Partilederen trives muligens bedre med å være omgitt av nikkere fremfor av dyktige politikere med bein i nesa, som er lydhøre for folkemeninga.
Uansett om det er på overtid, synes vi statsministeren burde svare på Sárá Márjá Utsis høyst relevante spørsmål om Norge for ettertida vil etterleve FNs rettsstandard FPIC ved nye naturinngrep i Sápmi.