Av Vidar Norberg og Heljä Norberg
–Dette er en ganske historisk dag. Hovrätten har ikke hatt en slik sak før. Den vil avgjøre trosfrihetens tilstand i Finland. Om mine skriverier blir forbudt, så vil det bety et forbud mot en mengde bøker, undervisning og prekener. Det kan føre til forfølgelse av kristne, sa riksdagsmedlem Päivi Räsänen til pressen i Helsingfors.
Helsingfors hovrätt (lagmansrett) begynte torsdag behandlingen av saken hvor Räsänen er tiltalt for hets mot en folkegruppe etter uttalelse om homoseksualitet. Tingrettens dommere frikjente i fjor Räsänen på alle anklagepunkter, men anklageren anket saken inn for hovrätten.
Räsänen ble først tiltalt for hets mot en folkegruppe i tre tilfeller: etter en twitter med bildet av Romerbrevet 1, 24–27, et hefte «Til mann og kvinne skapte han dem» som ble skrevet i 2004, og et radiointervju med Ruben Stiller. Politiet henla de to sistnevnte saker da de anså at ingen forbrytelse var begått, men statsadvokat Raija Toiviainen gav ordre om foreløpige undersøkelser og tok ut tiltale.
Biskop Juhana Pohjola i Evangelisk-lutherska mission-stiftet i Finland er tiltalt for å ha utgitt Räsänens hefte «Til mann og kvinne skapte han dem» og for å gjøre det tilgjengelig.
Statsadvokaten skrev før behandlingen i tingretten i en pressemelding at Räsänens uttalelser krenker homoseksuelles likhet og menneskeverd. Derfor overskrider de grensene for ytrings- og religionsfrihet.
–Tingretten sa at våre uttalelser var lovlig. Jeg har ikke sagt at homoseksuelle er mindreverdige. Alle mennesker er likeverdige, skapt i Guds bilde, sa Räsänen torsdag.
Retten
Päivi Räsänen kom til hovrätten i Helsingfors torsdag morgen. Der ble hun møtt av en liten støttegruppe i regnværet. I bakgrunnen hørte man Luthers salme «Vår Gud Han er så fast en borg, Han er vårt skjold og verge» Salmen har vært mye sunget i kritiske øyeblikk i Finlands historie. Räsänen tok seg god tid til å snakke med de fremmøtte, og hun var glad for at de kom og viste sin støtte.
Räsänen hadde på forhånd sagt at hun ville ta tid til å svare på spørsmål fra pressen. Det var et stor pressekorps som kom.
–Denne saken startet i 2019 og har vart i fire år, sa Räsänen.
Hun fortalte at det er blitt hennes oppgave og kall å forsvare trosfriheten i Finland, tale om det Bibelen lærer. Räsänen var glad for dommen i tingretten, men hun mer at trosfriheten vil stå enda sterkere dersom hovrätten kommer til samme resultat som tingretten.
–Går saken til høyesterett, blir det enda klarere. Jeg er rede til å gå til den internasjonale domstolen i Haag for å forsvare trosfriheten, slo hun fast i samtalene med pressen.
–Jeg er ikke alene. Dette handler om Bibelens lære. Om de nekter å tale om dette, kan det bli store bokbål i Finland.
I debatten som har fulgt i kjølvannet av denne saken, har det kommet frem at det for noen er støtende når kristne snakker om synd, særlig i forbindelse med homoseksualitet. Räsänens holdning er at Gud elsker synderen, men hater synden.
–Vi er alle syndere og trenger tilgivelse. Det er en løsning for all synd. Jesus har sonet den på korset. Vi trenger alle nåde. Å fornekte dette er å fornekte den kristne tros kjerne, sa Räsänen.
Hun bruker den store interessen både i Finland og i utlandet til å tale om sin tro. Hun oppfordrer alle til å tale om hvordan mennesket blir frelst og får evig liv.
–Det er viktig å tale om Jesus og troen, sa Räsänen.
Internasjonalt
–Det har vært stor internasjonal interesse for denne saken. Folk ber og viser støtte. Jeg er takknemlig for disse støttegruppen.
En av dem som var møtt opp, var president Henk Jan van Schothorst i Christian Council International. Han overrakte 2500 underskrifter og en goudaost til Räsänen.