Av Vidar Norberg
Det kommer meldinger om at det blir færre måser. Og sikkert også færre måsegg. Det er ikke bare å troppe opp på øyer og skrenter for å plukke i bøtter og spann. For mange måser er blitt urbane og har flyttet til tettsteder og byer.
Det mangler ikke på spekulasjoner om hva som er årsak til at måsebestanden har gått ned. En årsak som kanskje ikke er nevnt, er at havnebassengene er blitt mer miljøvennlige. Det liker neppe måsn.
Før i tida gikk mye grakse og slog rett på havet. Den som har vært barn i Mehamn og spasert under Nissenkaia på fjærasjø, husker godt hvor svart og sleipt det var av fiskefett og slog. Glei man og havnet med klærne i avfallet, måtte klærne vaskes for å fjerne fett og lukt.
Det var slik at sløyerne sto på et kaldt sløyeskur. Det var luker i kaiplankene, og en del slog gikk nok rett ned i sjøen. I dag samles det meste opp og selges som dyrefor til sorg for måsn. Noen sløyde på havet, og man husker godt måsekokkene som kom etter Mehamntrål på Hjelmsøybanken.
Men det er vel ikke bare måsns matfat som er tømt. Det sies at naturvernerne har vernet ørn og rovfuggel så sterkt at det går utover fuglelivet. Og om man ikke har styring på rovfugler og rovdyr, kan det bli så mange at de kanskje spiser opp både fugler og egg. Fuglene føler seg tryggere om de flytter sine reir inn til tettsteder og byer for å legge eggene i vinduskarmer og andre passende steder.
Det er kanskje ikke så artig for butikker, hoteller og andre å ha en masse visittkort fra måsn. Når enkelte ifølge nyhetene ikke en gang får bygge hus på sin tomt fordi måsn har lagt et reir på tomta, da er det vel snakk om galskap.
Måsn utenfor kaia på Ingøy er omtalt i boken «Eventyr i nord» i 1963. Det er ingen tvil om at det var et eventyr med nærgående måser og skrik utenfor fiskemottak. Godt at det er beskrevet for det er kanskje en saga blott.
I mellomtiden får man håpe at folk får plukke noen måsegg i sesongen. Og man får glede seg over at eggene i Øst-Finnmark ifølge kokebokforfatter Hallgeir Henriksen i Sagat er av prima kvalitet med klar eggehvite og sterk farge på plommen.
Se også