Av Vidar Norberg
(Jerusalem, 10.05.2023): Før rakettene fra Gaza begynte å slå ned i Israel, reiste norske Beate Røstum Altmark med sine tre barn fra Kibbutz Zikim opp til Jerusalem. Flere israelske familier er evakuert til Hotel Shalom. Onsdag sprang barna trygt i hotellobbyen, mens Islamsk Jihad skjøt over 300 raketter mot Israel.
–Regjeringen sa tirsdag at vi burde evakuere. For guttenes beste reiste vi fra Kibbutz Zikim. Også deres venner reiste. Skolene er stengt. Barn og foreldre søker tilflukt her eller andre steder. Min mann Gabriel arbeider med melkekyrne på kibbutzen. Han kan ikke reise fra dyrene selv om rakettene kommer. Guttene er 14, 11 og ni år gamle.
Oppe på hotellrommet i 12. etasje i Shalom Hotel ligger en av sønnene på senga. Evakuert. På spørsmål om han vil bli med på bildet, rister han stille på hodet. Fjernsynet står på, og Beate Røstum Altmark sjekker hvor mange raketter som er skutt fra Gaza mot Israel onsdag ettermiddag.
–Vil du se utsikten over Jerusalem?
Beate åpner vinduet. Det er en storslagen utsikt. Men det var vel ikke som evakuerte hadde tenkt å se deler av Jerusalem i panorama.
I korridorene er det masse barn. De løper, leker og ler. Heisen går nesten hele tiden opp og ned med barn og voksne. I lobbyen som skulle vært full av turister, er det nå evakuerte israelere.
Hører alarmen
Innbyggerne på Kibbutz Zikim har lært seg å leve med terrortrusselen og flukten inn i bomberommene når alarmen går. Når KARMEL spør om hun er redd for Gabriel, svarer hun rutinert nei.
–Vi får ofte meldinger på forhånd om at nå kan det komme raketter. Når alarmen går, har vi to sekunder på oss til å springe i bomberommene. Kibbutz Zikim er så nær grensen til Gaza at rakettene ofte går over oss. I forrige uke var det en rakett som falt ned mellom to hus. Ingen mennesker ble skadet eller drept, sier Beate Røstum Altmark.
Hun forteller at de tre guttene alltid sover på bomberommet. Der er det satt opp køyesenger. Når alarmen går, kommer også Beate og Gabriel til bomberommet.
Hun har opplevd så mange angrep mot Israel at det er nesten blitt en rutine.
–Det er tungt og stressende. I forrige uke var det rakettangrep midt på natta. Vi hørte det og var våkne. I sekstiden på morgenen fikk vi beskjed om at faren er over, og det var tilbake til rutinene, men det ble ikke mye søvn den natten.
–Israelerne som bor nær grensen, blir også var for lyder. Dersom man hører en knipp i en høyttaler som blir skrudd på, hopper man litt, for da venter vi straks på en melding.
Ingen løsning
Beate Røstum Altmark tror ikke at det blir en snarlig løsning på konflikten i Gaza, selv om Israel likviderer terrorledere. Hun sier at om noen blir likvidert, så er det andre som tar plassen for dette er et system.
–Hvordan er følelsen blant folk langs Israels grense til Gaza?
–Jeg tror folk i kibbutzene ønsker en langvarig løsning som gjør at man får være i fred. Det er vanskelig med Hamas og Islamsk Jihad. En avtale blir kanskje ikke respektert. I Sderot vil nok folk at Israel skal gå inn i Gaza med militære styrker.
Fra Trondheim
Beate Røstum Altmark vokste opp på Bosberg som ligger i Trondheim. Hun husker så vidt kyrne på gården, men det ble tidlig slutt på melkeproduksjonen.
I familien Røstum er det fire søstre. Et par av dem besøkte Jerusalem, og der var nå avdøde Magda Vikan som var fadder. Også Beate besøkte Vikan som var kjent for en del norske Israel-venner.
–På siste året i videregående skole hørte jeg om kibbutzer. Jeg bestemte meg for å ta tre måneder på Kibbutz Zikim. Jeg ble kjent med min mann, og i år 2000 flyttet jeg til Israel. Nå har jeg vært her i 23 år.
Kontakten med Norge holder hun. Til helgen skal hun til Norge for å delta i en konfirmasjon.
Rakettkrigen mot Israel
(10.05.2023): Over 300 raketter ble skutt fra Gaza mot Israel frem til klokken 19.30 onsdag kveld norsk tid. Men beskytningen fortsatte til tross for rykter om våpenhvile.
Av 270 raketter som ble skutt mot Israel, krysset 205 grensen til Israel. 62 raketter ble skutt ned med det israelske luftforsvarsystemet Iron Dome (Jernkuppelen). Tre raketter rammet mål i Israel. Blant annet ble to tomme hus i Sderot truffet. Også et hus i Netivot fikk skader.
For første gang benyttet Israel sitt avanserte luftforsvarssystem «David’s Sling» (Davids slynge) mot en terrorrakett med kurs for Tel Aviv. Raketten fra Gaza ble skutt ned. David’s Sling kan skyte ned raketter på en avstand mellom 40 og 300 kilometer.
Israel svarte på angrepene fra Gaza med angrep på 53 terrormål i Gaza. Blant dem var utskytningsramper for raketter.
På Ben-Gurion flyplass gikk flytrafikken som normalt.
Hjemmefronten sa at sikkerhetsforordningene for steder langs grensen til Gaza fortsetter til fredag ettermiddag. Skoler og barnehager må holdes stengt. Det er ikke tillatt med større folkesamlinger enn 10 personer i åpne områder og 100 personer i beskyttelsesrom. Kun arbeidsplasser med bomberom kan fortsette. Strendene er stengt.
Taler til nasjonen
Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt en tale til nasjonen onsdag kveld den 10. mai etter to dager med operasjon skjold og pil.
–Våre styrker angriper i denne time, og for alle som angriper oss, er budskapet at dette kommer over deres hode. Vi har handlet med Islamsk Jihad i Gaza og gitt det hardeste slag i deres historie. I løpet av sekunder var tre av deres ledere drept. Frem til dette øyeblikket er ikke en eneste israeler skadet, sa Netanyahu.
–Vi bruker en ny ligning. Vi har bestemt oss for å ramme ledere i terroristorganisasjonene. Vi sender et budskap til terroristene. Vi ser dere overalt og velger når vi vil ramme dere, selv om det er stille.
Forsvarsminister Joav Gallant sa at Israel er forberedt på å handle i Gaza og andre som våger å utfordre oss eller eller komme med andre trusler.
–Vårt svar fra forrige natt kan kopieres til andre steder, i alle sketorer og mot en hvert mål som utgjør en trussel mot oss, sa Gallant onsdag kveld.
Oppfordret til bønn
Israels sjefrabbiner David Lau oppfordret folk til å lese Salmer som et svar på angrepene mot Israel.
–I denne tid når hele nasjonen Israel er i vansker og mange byer er under rakettangrep, er dette tiden for å be om sikkerhet for landets innbyggere, Israels soldater og sikkerhetsstyrker, sa David Lau.
Han påpekte også viktigheten av å følge oppfordringene fra hjemmefronten.
Bakgrunn: Slik startet krigen
Islamsk Jihad og Hamas startet rakettkrigen etter at terroristleder Khader Adman døde i et israelsk fengsel tirsdag 2. mai etter 86 dagers sultestreik. Dette var hans fjerde sultestreik siden han ble arrestert i 2004. Han nektet å ta imot medisinsk behandling.
Islamsk Jihad og Hamas skjøt 104 raketter mot Israel fra tirsdag til onsdag den 3. mai. Hamas skjøt også en luftvernrakett mot et israelsk fly.
Israels rakettforsvar Iron Dome (Jernkuppelen) skjøt ned 24 raketter fra Gaza, 48 raketter falt ned i åpne områder og 11 gikk ned i sjøen. To raketter slo ned i Sderot og skadet tre personer. Granskningen viste at det var en teknisk feil ved rakettbatteriene ved Sderot.
Israel besvarte angrepet. De bombet 16 mål i Gaza, blant annet et undergrunnsanlegg som tilhørte Islamsk Jihad som skjøt de fleste rakettene mot Israel.
(09.05.2023): Det israelske forsvaret (IDF) drepte tre fremtredende medlemmer av Islamsk Jihad i Gaza tidlig tirsdag morgen. De drepte terroristlederne fra Islamsk Jihad var leder Khalil Bahitini i den nordlige del av Gaza, leder for Islamsk Jihads militære råd Jahed Ahnam og Tarek Az Aldin, operativ koordinator for terror i Judea og Samaria.
Natt til tirsdag hørte man også jetflyene over Jerusalem. IDFs talsmann Daniel Hagari opplyste at 40 fly, inkludert jagerfly, utførte hovedraidet. Flyene tok av og angrep med bare sekunders mellomrom på tre ulike steder på Gazastripen.
Det ble observert flere eksplosjoner og så mange som 12 kan være drept, meldte israelske medier. Israel bombet også flere andre terrormål i tillegg til lederne av den iranskstøttede terrorgruppen.
Israelere som er under 40 kilometer fra grensen til Gaza, ble oppfordret til å holde seg nært bomberom av frykt for gjengjeldelse. Onsdag kveld den 10. mai foreslo forsvarsminister Yoav Gallant å utvide faresonen til 80 kilometer fra Gaza.
Abonner og les mer i papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il