Av Vidar Norberg
Pave emeritus Benedikt XVI døde den 31. desember 2022. Han ble 95 år. Hans opprinnelige navn var Joseph Ratzinger. Han ble født 16. april 1927 i Marktl i Bayern i Tyskland.
–Pavens forhold til holocaust er ikke enkel. Han ble medlem av Hitler-ungdommen fra 14-årsalderen. 16 år gammel ble han innrullert i den tyske hær Wehrmacht hvor han tjenestegjorde før han deserterte i krigens siste måned, sa Robert Roseth ved Yad Vashem til radio Kol Israel i 2009.
Vatikanets talsmann Frederico Lombardi sa at paven hadde blitt innmeldt mot sin vilje, men hadde ingen aktiv deltakelse i Hitler-ungdommen.
Flere hadde ifølge KARMEL ventet at paven ville be om unnskyldning for holocaust da han i 2009 besøkte Israel.
–Det var i alle fall ingen unnskyldninger. Noe manglet. Det ble ikke sagt noe om tyskerne eller nazistene som deltok i slaktingen, sa formann og rabbiner Yisrael Meir Lau i Yad Vashems råd.
–Jeg ventet ikke noen unnskyldning, men vi ventet mer enn dette, sa formann Avner Shalev i Yad Vashem etter pavens besøk, skrev Karmel i nummer 10 i 2009.
Benedikt gikk også inn for å kanonisere pave Pius XII som var pave under krigen. Hans rolle i tiden med jødeforfølgelse var uklar.
Da Benedikt kom til Israel den 11. mai 2009, var overskriften i Karmel «Pavens korstog for en palestina-arabisk stat». Han tok til orde for at begge «folk» (israelere og palestina-arabere, red. anm.) skal leve i fred i et hjemland som er deres eget innenfor sikre og internasjonalt anerkjente grenser.
–Hr. president. Pavestolen støtter den rett ditt folk har til et suverent «palestinsk hjemland» i deres forfedres land …, erklærte Benedikt da han i Betlehem møtte PLO-leder og holocaust-fornekter Abu Mazen (Mahmoud Abbas).
Pavens teologi
I Jerusalem Post den 4. januar 2023 skrev rabbbiner Pesach Wolicki i Ohr Torah Stone network’s Center for Jewish-Christian Understanding and Cooperation (CJCUC) at Benedikt i 2008 var den første paven som ba i et jødisk tilbedelseshus. Det skjedde i Park East Synagoge i New York.
Wolicki minnet videre om at i 2010 talte Benedikt i Den store synagogen i Roma.
–Israels folk har mange ganger blitt frigjort på mange måter fra sine fienders hender, i tider med antisemittisme og under dramatiske stunder i Shoah, har Den allmektiges hånd støttet og ledet dem. Guds favør for pakten har alltid fulgt dem og gitt dem styrke til å klare seg gjennom prøvelser. Om denne guddommelige kjærlighet kan det jødiske samfunn, som har hatt sitt nærvær i Roma i 2000 år, vitne om, sa Benedikt i den store synagogen i Roma i 2010.
Wolicki skrev at dette var uvanlig tale i en kirke som lenge sto for erstatningsteologi.
I 2018 kom Benedikt med skriftet «Ikke misjon, men dialog», fem år etter at han trakk seg som pave.
–Matteus’ evangelium avsluttes med et oppdrag til disiplene om å gå ut i all verden og gjøre alle folkeslag til Jesu disipler (Matt 28, 19). Misjonsaktivitet er det oppdrag blant alle folk og kulturer som Kristus har gitt til sine etterfølgere. Poenget er å gjøre folk kjent med den «ukjente Gud» (Ap.gj. 17, 23). Mennesket har rett til å bli kjent med Gud for bare han som kjenner Gud, kan leve ut sin menneskelighet. Derfor er misjonsmandatet universalt uten unntak. Misjon til jødene var ikke tiltenkt og ikke nødvendig av den enkle grunn at de alene blant folkene alt kjente den ukjente Gud. Med hensyn til Israel er det derfor ingen misjon, men bare dialog om Jesus fra Nasaret er Guds Sønn, Logos, som Israel uten å vite det har ventet på i samsvar med det løftet Han gav til sitt folk.
Utro tjenere
Benedikt ble omtalt som den siste store teologen i Den katolske kirke. Han sto fast på Den katolske kirkes moral og etikklære og gikk mot abort, prevensjon og homofili. Videre støttet han sølibat for prester.
Splid, strid og skandaler i administrasjon og forvaltning førte til at Benedikt trakk seg. Han hadde ingen kontorsjef som ordnet opp med byråkrater og fallerte prester. Benedikt var den første paven på 600 år som trakk seg.
Artikkelen er fra papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT nr. 1/2023
Abonner og les mer – Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il