Av Vidar Norberg
(Jerusalem 13.02.2023): Et sted mellom 60.000 og 90.000 protesterte mandag formiddag i nærheten av nasjonalforsamlingen Knesset mot den foreslåtte reformen om å vingeklippe selvoppnevnte høyesterettsdommere med makt til å sette til side fattede vedtak i den folkevalgte forsamlingen.
Fra tidlig formiddag til over middagstider var det en jevn strøm av mennesker som rant som små bekker oppover mot Knesset. Gaten Kaplan til nasjonalforsamlingen var stengt av politiet. Men folk gikk langs Ruppin-veien forbi det nye nasjonalbiblioteket og regjeringsbyggene med både Finansdepartementet og Statsministeren kontor før de endte opp ved Utenriksdepartementet. Det minnet kanskje om Bibelens fortelling da jødefolket gikk rundt Jerikos murer. Men denne gang handlet det ikke om å rive gamle murer, men å felle statsminister Benjamin Netanyahu og hans flertallsregjering.
Den som fulgte toget, fikk raskt en ubegrunnet fornemmelse av at dette er venstresiden på marsj. Det var ikke mange menn med kipa, knapt noen ortodokse kvinner i skjørt. Man kunne nesten se at det var progressive mennesker fra venstresiden. Regnbueflagg var det også. Men de aller, aller fleste flagg var israelske. Venstresiden forsøker å bruke dem som sitt symbol mot Benjamin Netanyahu. I tillegg var det mange som kom med fargerike horn, en slags 17. mai-fløyter som ga kraftige støt. Det virket som om dette også var en aldri så liten festlig samholdsfridag. Det var nok mange som hadde tatt seg fri for å demonstrere. Bedrifter gav folk fri, noen bedrifter tilbød transport, og enkelte skoler ga utsettelse for eksamener om folk demonstrerte mot regjeringen. Den store fagforeningen Histadrut engasjerte seg ikke direkte i demonstrasjonen. Det kan kanskje skyldes at arbeiderklassen ofte stemmer på Netanyahus Likud-parti.
Fra Roseparken foran Knesset sørget forsterkerne for å få forsterke inntrykket av opprør. Det var trommer og lyd som kanskje kunne minne om historien om de bibelske larmbasuner da israelittene inntok Jeriko. Folk talte, ropte og skrek. Også utenfor Roseparken var det musikk og støy. Det var ikke plass til alle i Roseparken.
I et hjørne mellom Utenriksdepartementet og Jerusalems storkino sto en liten gruppe på kanskje 50–60 mennesker, for folk kom og gikk. De hadde en svak høyttaler og brukte den mot det enorme flertallet på den andre siden av den beskyttende politisperringen. De aller fleste gikk forbi, men det var også enkelte som lot seg hisse opp til nesten ekstatisk munnhuggeri og fekting før de forsvant.
Sperringen til den lille gruppen var åpen, og KARMEL gikk innenfor for å få en forklaring på hva motdemonstrantene hadde å si. Motstanderne av reformen fikk plass i andre medier.
–Vi vil vise at vi er mot rettsmonopolet. Vi vil ha en reform av rettssystemet. Flertallet av Israels befolkning står til høyre, mens justissystemet er til venstre. Vi kan ikke la rundt 15 mennesker bestemme hvordan Israel skal styres. Vi vil ha demokrati. Derfor er det en motdemonstrasjon her. Den er ikke organisert. Det er bare mennesker som kommer innom, forklarte student Josh Baker til KARMEL ISRAEL-NYTT.
Chaim Bachar var en av dem som holdt en flammende tale. KARMEL dro ham til stede etter talen for å høre om hans budskap.
–Vi vil endre rettssystemet i Israel. Det er dommere og barn av dommere som styrer. De har sine familiemedlemmer i systemet både her og der. Det er som en styrende gruppe i Israel, sa Bachar.
Han forklarte at Benjamin Netanyahu i 1996 sørget for et åpent marked og fikk fart på økonomien. Israel utviklet seg til et høyteknologisk land.
–Netanyahu er en leder i verdensklasse. Han sto opp mot USAs president Barack Hussein Obama og var med på å få stanset Egypts muslimske president Mohammed Mursi. Netanyahu er en sterk leder. Folk på demonstrasjonen bare roper, men de har ikke noe svar, sa Bachar.
Brushodene roper
Netanyahus Likud-parti anmeldte Tel Avivs borgermester Ron Huldai fordi de mente at han oppvigler til vold. I et intervju med Fjernsynskanal 13 tok han ordet blodsutgytelser i sin munn.
–Historien lærer oss at dersom et land blir et diktatur via en demokratisk prosess, så kan det kun gjenopprettes med blodsutgytelser, sa Huldai.
Han er ikke den eneste som har tatt krigstypene i bruk. Tidligere forsvarssjef, forsvarsminister og nå partileder i partiet Nasjonal enhet, Benny Gantz, sa 9. januar at den juridiske reform som nå planlegges, kan lede til en borgerkrig i Israel.
–Dersom du fortsetter på den sti som nå følger, vil du få ansvaret for borgerkrig i Israel. Dette vil også ha innflytelse på den nasjonale sikkerheten, sa Gantz som oppfordret folk til å gå ut for å protestere.
Også tidligere forsvarsminister Moshe Ya’alon har klatret opp på barrikadene for å stanse Netanyahu.
Opposisjonsleder Yair Lapid fra partiet Yesh Atid sa at det regjeringen ønsker, er ikke å bringe lovforslaget til en første behandling, men å rive i stykker Israels folk og demokratiet i Israel.
–Det er en kamp mellom godt og ondt, det er en strid mellom sionisme og oppløsning av Israel. For barnas skyld må vi ikke tape denne kampen, sa Lapid.
Protester var det også da forslaget om en juridisk reform ble behandlet i Knessets lov- og konstitusjonskomite. Opposisjonen sang «Jeg har ikke noe annet land» (Ein li eretz acheret). Det utløste spetakkelet. Opposisjonen hoppet på bordet og innenfor en ring av bord da Knessets lov- og konstitusjonskomite behandlet et lovforslag. Det var rop og skrik. Det hele ble beskrevet som et sant kaos. Rundt 20 komitemedlemmer ble kastet ut fra møtet. Noen måtte dras ut til høye rop.
Denne første reformen handler blant annet om den ultraortodokse politikere Arye Deri fra Shas-partiet. Han er dømt for korrupsjon og skatteunndragelser. Men mange religiøse jøder vil ha ham som politiker. De selvoppnevnte dommerne i Høyesterett mente uten noen lovbegrunnelse at det var ekstremt urimelig at han kan være minister. Netanyahu ble dermed pålagt å avskjedige politikeren som er populær blant ofte fattige ultraortodoske jøder. Avskjedigelsen av Deri førte igjen til at den folkevalgte regjeringen nå lager en ny lov som gjør at de bestemmer hvem som kan være minister. Dette er det første skrittet mot en ny reform av det selvoppnevnte dommerlauget.
Det ble også bråk da Shas, ledet av Arye Deri, hadde sitt ukentlige gruppemøte i Knesset og en skrikende mann kom inn.
–Skam deg, Deri. Mer enn halvparten av folket sier at vi vil ikke la deg ødelegge demokratiet, ropte en demonstrant som tok seg inn.
Sikkerhetsvakter dro ham resolutt ut av salen.
Stopp anarki
Statsminister Benjamin Netanyahu fordømte oppførselen til opposisjonen etter at 60.000 mennesker demonstrerte mandag, skrev Israel National News.
–Se på det som i dag skjedde i Jerusalem. Opposisjonen viser sitt raseri inne i Knesset, og Knesset-medlemmene hopper opp på bordet. Tel Avivs borgermester taler eksplisitt for blodsutgytelser, og statsministeren blir kalt for en forræder under vestredemonstrasjonen, sa Netanyahu ifølge Arutz 7.
–Jeg oppfordrer lederne av opposisjonen til å stanse dette. Dere må ikke bevisst skyve landet ut i anarkiet. Kom til sans og samling og vis ansvar og lederskap. Majoriteten av Israels borgere ønsker ikke anarki. De vil ha enhet, sa Netanyahu.
Også Israels sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir fordømte blodsutgytelsesordene fra borgermester Ron Huldai og krevde etterforskning.
Israels president Isaac Herzog gikk søndag 12. februar ut på banen som en slags megler. Men høyesterettsdommer Esther Hayut vil ikke møte til samtaler dersom ikke regjeringen støtter hennes ultimatum og utsetter sin reform.
Israels justisminister Yariv Levin og leder Simcha Rothman i Kessets konstitusjons- og lovko mite foreslo samtaler med opposisjonsleder Yair Lapid i nærvær av Israels president. Men heller ikke Yair Lapid vil samtale.
SISTE NYTT: Riksadvokat Gali Baharav-Miara forbyr statsminister Benjamin Netanyahu å offentlig snakke om president Herzogs meklingstilbud.
Abonner og les mer i papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il