Av Vidar Norberg
(18.12.2022): Jerusalems borgermester tente søndag kveld det første hanukkalyset på Kikkar Zion i Jerusalem. I åtte dager tennes det et nytt lys hver dag slik at det til slutt er i alt ni lys i lysestaken. Det siste lyset tennes i år den 25. desember.
Det var Chabad-bevegelsen som hadde satt opp en stor åttearmet lysestake. En heis på fire hjul ble langsommelig manøvrert slik at borgermesteren ble løftet opp til lysestaken som ble tent nederst i gaten Ben Yehuda.
Folk stanset opp for å se. Borgermesteren holdt en liten tale før han ble satt ned igjen. Han ledet også sangen «Maon tzur» (Å min frelses borg) i forbindelse med lystenningen.
Så var det tid for fotografering av deltakerne. Musikk med hopping til glade takter ble det også.
Mange religiøse jøder hadde tent det første hanukkalyset utenfor sine hjem eller inne i sine hus og satt dem i vinduet i vintermørket. I butikkene var det mange slag sufganiot (berlinerboller), fylt med alt fra syltetøy til sjokoladekrem eller napoleonskakefyll.
Hanukka er jødenes fest som faller på vintertiden. Den åtte dager lange festen feires til minne om makkabeernes seier over gresk-syrerne og gjeninnvielsen av templet i 164 f.Kr. Tempelvielsens fest er ikke nevnt i Det gamle testamentet, men den er nevnt i Johannes’ evangelium 10, 22–23:
«Men det var tempelvielsens fest. Det var vinter. Jesus gikk omkring i templet, i Salomos søylegang.»
I kristen tanke er Antiokos Epifanias også regnet som et bilde på Antikristen.
Det var ikke bare lystenningen som samlet folk i Jerusalems gater søndag kveld. Litt lenger opp i Jaffagaten var det satt opp storskjerm for fotballkampen mellom Argentina og Frankrike. I sidegaten var det helt ufremkommelig på grunn av masse folk. Også i en av sidegatene til King George var det fotballkamp på storskjerm.
Abonner og les mer i papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il