Av Vidar Norberg
Den gamle fiskarheimen Havly i Båtsfjord er nå til salgs. Fiskarheimen ble drevet av Den indre Sjømannsmisjon fra 1940 til 2006.
Den nåværende eieren IMI Egning AS ønsker 2,7 millioner kroner for pensjonatet. Verditaksten er satt til fire millioner kroner. Ut fra bildene på Finn.no virker eiendommen gammel og nedslitt. Huset har vært benyttet til boliger og utleieformål frem til 2022.
Bygget har 22 gjesterom. Halvparten har eget bad. Det er ifølge prospektet plass til 36 personer på huset.
Bygget i tro
Arbeidet med å bygge Havly i Båtsfjord pågikk i førkrigsårene 1938 og 1939. Fiskarheimen ble vigslet den 7. april 1940. Det var den eneste fiskarheimen i Finnmark som ikke ble krigsherjet. Tyskerne rakk aldri å svi av Båtsfjord.
Den indre Sjømannsmisjonen hadde mange fiskarheimer. De var først og fremst et velferdstilbud til fiskerne. Der fikk fiskerne fikk både dusjet og vasket sine klær. På fiskarheimene kunne man også få kjøpt kaffe og middag. Der fant fiskerne også mange aviser. På fiskarheimen i Båtsfjord var det også sykestue.
For Den indre Sjømannsmisjon var det et hovedmål å forkynne Guds ord og peke på Jesus Kristus som frelser og veien til evig liv. Det var regelmessige møter på de fleste stasjoner.
Båtsfjord er en internasjonal havn. Ifølge årsmeldingen fra 1999 var det 9988 skipsanløp: Havly besøkte fem norske og seks russiske skip. Arbeideren Alan Cowie hadde 334 skipsbesøk. Russestuen ble jevnt besøkt. Både bibler og skrifter ble utdelt til russerne. Dette året var det også 79 møter på den kristne stasjonen. Flere kristne organisasjoner som Misjonssambandet, Indremisjonsselskapet, Frelsesarmeen og pinsevenner benyttet huset. Det har opp gjennom årene vært både juletrefester og 17. mai-feiring på Havly.
Kretsstyreformann Leif Akselsen påpekte i årsmeldingen at Fiskarheimen har hatt stor betydning. Han skriver at den også hadde stor betydning under finnlandskrigen.
Vekst og fall
Men alt i 1999 hørte man susen av storstormen fra havet.
–Båtsfjord Fiskarheim er den eneste stasjonen DISM har igjen i Finnmark, for all del, la den fortsatt få leve. Men misjonen må være villig til å investere og ruste opp, skrev Akselsen.
Han skrev videre at de tror at både tomt og bygg er villet av Gud om minnet om ordet «Ha tro til Gud» (Mark 11, 22) og «vær frimodig og sterk» (Josva 1,6)
I 2006 var det slutt for Den indre Sjømannsmisjons fiskarheim. Daglig leder Roald Øvrebø fortalte til Finnmarken at Landsstyret måtte ta den endelige avgjørelsen 1. og 2. desember etter at en intensjonsavtale om salg var inngått med Asbjørn Wærnes.
–Grunnen til salget er at vi ønsker å trappe ned i Båtsfjord, sa Øvrebø.
Han slo fast at dette ikke hadde noe å gjøre med en tilsynsrapport fra brannsjef Knut Mjøen og Robert Gærne. Ifølge avisen Finnmarken slo rapporten fast at huset var så brannfarlig at det måtte stenges. Det visste ikke DISM da de bestemte seg for salg.
–Året 2006 var et meget slitsomt år for Finnmark krets, konkluderte Leif Akselsen i årsmeldingen for 2006 som ble sendt ut til kretsårsmøtet i 2007.
Han var glad for at Indre Sjø fortsatt skulle få bruke huset når det ikke var til å unngå at det ble solgt.
Les mer om Den indre Sjømannsmisjon i Finnmark
Er det noen som kjenner historien om Havly og finlandskrigen, så send en e-post til Finnmarkshilsen@gmail.com