Av Vidar Norberg
(13.10.2022): Over 2000 kristne fra 70 nasjoner deltok i Jerusalem-marsjen. Det var deltakere fra Karasjok til Syd-Afrika. Dette var den første Jerusalem-marsjen etter to år med koronapandemi.
–Norge har den største delegasjonen fra Europa. Internasjonale Kristne Ambassade Norge (IKAJ) hadde130 påmeldte deltakere. Dessuten var det flere som kom sammen med oss i Jerusalem-marsjen, og jeg tipper vi var rundt 200 personer i marsjen, sier daglig leder Dag Øyvind Juliussen til KARMEL ISRAEL-NYTT.
–Norges Samemisjon har en gruppe på 25 personer i marsjen. Tidligere landsstyreformann Einar Hagalid i Samemisjonen og kona Torill er med fra Vadsø. I tillegg er Alf Kristian Tellefsen fra Flekkerøy med. Han har arbeidet i mange år i Finnmark og er kjent av mange mennesker, forteller landsstyreformann Jon Teigen til KARMEL ISRAEL-NYTT.
I toget gikk predikant Steinar Harila, opprinnelig fra Vestre Jakobselv, som var på sin 90. tur til Israel. Dette ble markert under reisen. I marsjen gikk han under banneret HARILASTIFTELSEN HÅP. Det er Gla’tur som ordner reisen.
Også Israel-venn Jan Magne Johnsen fra Bergen var å se i marsjen. Han tilhører Brunstad Christian Church (Smiths Venner). Israel-veteranen Øystein Egeland fra Skien var også på plass.
Fra mange land
–Både Danmark, Sverige og Finland var blant de over 2000 deltakerne i marsjen, men jeg så ikke noe til Island og Færøyene, sa visepresident og sjeftalsmann David Parsons ved International Christian Embassy til KARMEL ISRAEL-NYTT.
Finland har ofte hatt mange finner i marsjen. Deltakerne i år kunne ikke fortelle hvorfor det var så få.
–Det var Brasil som hadde den største gruppen på 600 deltakere på IKAJs løvhyttefest. Det var også folk fra Fijiøyene i Stillehavet, Elfenbenskysten, Australia, Thailand, Filippinene. Afrikanerne markerte seg tydelig i bybildet. Videre var det folk fra FNs fredsbevarende styrker på Golan i Syria som kom med sine familier, forteller Parsons.
Dag Øyvind Juliussen i IKAJ Norge tror at krigen i Europa og stigende priser er en årsak til at det er færre folk. Normalt har IKAJ hatt rundt 5000 mennesker i Jerusalem-marsjen.
Deler ut flagg
Det er mange israelske barn som er interessert i Jerusalem-marsjen. De stiller langs deler av den tre kilometer lange marsjruten fra Sacherparken til den gamle jernbanestasjonen «First Station». Israelske barn får alt fra brasilianske jojo-er til flagg. Både Norges flagg og Dannebrog skaper glede blant barna.
–Etter 17. mai i fjor kom de norske flaggene på billigsalg. En krone per stykk. Jeg kjøpte dem og hadde med meg 260 flagg som jeg delte ut. Jeg kunne hatt mange flere. Det var ikke nok, fortalte Brynjar Wetteland fra Egersund til KARMEL ISRAEL-NYTT.
Det hender at man i lange tider etter en løvhyttefest kan se at både den ene og den andre butikken i Jerusalem har norske flagg, kanskje i håp om å lokke til seg en eller annen turist.
Urfolk
–Under denne løvhyttefesten har Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem løftet frem ulike etniske grupper. Her er urfolk som aldri tidligere har vært utenlands eller i en by. De er kommet fra 85 nasjoner, stammer og folk til Jerusalem for å prise Jesus, sier Juliussen.
Det er ikke første gang at samer fra Nordkalotten har deltatt i Jerusalem-marsjen, men det var ikke noe sameflagg å se i marsjen.
Marie Kemi fra Karasjok har også tidligere besøkt Jerusalem.
–Jeg liker å vandre i Jerusalem. Jeg synes det er fint å se mange fine jødiske familier med barn. Jeg får lyst til å velsigne dem, sier Kemi som er glad i Israel.
Planter trær
Internasjonal Kristne Ambassade Jerusalem startet sin markering med to dager i Galilea. 1700 mennesker var påmeldt til arrangementet i Kapernaum nasjonalpark. Parsons sier at de neste år trenger et større sted.
–Tidligere har IKAJ finansiert flere bomberom langs den israelske grensen til Gaza som ofte har vært beskutt av Hamas og Islamsk Jihad. Nytt av året er at vi skal plante trær langs deler av en 40 kilometer lang vei. Trærne skal skjule biltrafikken slik at den ikke israelske biler og folk blir synlige og beskutt fra Gaza. Vi skal også plante trær i ANZACs minnepark for å skjule den for rakettangrep mot folk og biler. Dette er et attraktivt område for folk som vil se anemonene blomstre om våren. En del av parken vil få navn etter IKAJ. Alt dette skjer i samarbeid med Jødisk Nasjonalfond KKL, forteller David Parsons.
Norge og Israel
–Hvordan er interessen for Israel i Norge?
–Det er mer åpenhet for Israel enn tidligere blant menighetsledere. Jeg tror denne åpenheten har noe å gjøre med at Gud virker. Vi ser også slik åpenhet blant ledere i sydligere områder. Det gjelder både Afrika og Sør-Amerika, forteller Dag Øyvind Juliussen.
–Leser folk i Norge Bibelen?
–Det er et problem at folk ikke leser Bibelen. Det er et mer utfordrende problem enn erstatningsteologi og antisemittisme. Norge har også en kirke som ikke bygger på Guds Ord. Vår største oppgave er å få engasjert forstandere og ledere lokalt for Israel. Ellers er jo folk opptatt av strømpriser, Russland og Ukraina. Det viktige er ikke hva som står i VG eller Aftenposten, forteller en optimistisk Dag Øyvind Juliussen.
Roar Sørensen fra Mandal arbeider for Israel Next med folk både i Norge og England. Han var i Jerusalem under løvhyttefesten.
–Vårt mål er å skape interesse for Israel blant både menighetsledere og ungdomsledere. Slik håper vi å få et større engasjement for Israel blant folk i menighetene og i neste generasjon.
Sørensen sier at et av de store problemene er at mange ikke leser Bibelen. Det er ikke lenger nok å referere til en bibelhistorie eller en bibelsk person. Nå må man ta hele historien fra begynnelsen.
–Vi tar folk med til Israel og viser dem landet. Det gjør ofte noe med folk. Vi er optimistiske, sier Sørensen.
KARMEL ISRAEL-NYTT spurte også Jon Teigen hvordan det går med Norges Samemisjon.
–Det går veldig bra. Vi ligger foran budsjettet. Det er mye aktivitet og flere møter. Vi hører at Guds Ord vender ikke tomt tilbake.
Teigen, som er tidligere leder for SI-Reiser, fortalte at han var på sin 98. tur til Israel og venter nå på reise nummer hundre. Samtidig håper han å slå Harry Wiig Andersen som trolig har uoffisiell norgesrekord for reiser til Israel, ikke minst med elevene fra Nordhordland folkehøgskole. Ifølge Norge IDAG hadde han frem til 2021 vært 119 ganger i Israel med over 5500 skoleelver.
–Karmel-Instituttets hus Bet Norvegia er fullbooket under løvhyttefesten, opplyste volontøransvarlig Solfrid Elise Valnes Pedersen til KARMEL ISRAEL-NYTT.