Av Bjarne Bjelland
Den 24. juli var det 100 år siden forløperen til FN som het Folkeforbundet, ratifiserte Palestina-mandatet fra San Remo-avtalen fra 1920.
Seierherrene fra 1.verdenskrig (Storbritannia, Frankrike, Italia og Japan) hadde sittet sammen i denne byen i Italia mellom 19.–26. april i 1920. Konferansen i San Remo var fortsettelsen på fredskonferansen i Paris i 1919. Under San Remo- konferansen gav man en preliminær behandling av blant annet den tyske krigsskadeerstatning, oppdelingen av det tidligere osmanske rike og fredsavtalen med Tyrkia.
Folkeforbundets avgjørelse 22. juli 1922 ble underskrevet av alle 52 medlemslandene inkludert Norge som også var medlem i Folkeforbundet. San Remo- vedtaket om Palestina-mandatet er det viktigste dokumentet innen internasjonal rett (folkeretten) for Israel.
Palestina-mandatet (Mandate for Palestine) var et mandatområde i Midt-Østen som omfattet dagens Israel, Jordan, Judea og Samaria og Gazastripen. Tidligere hadde dette området vært en del av det osmanske riket. Palestina-mandatets hovedformål var å opprette et jødisk nasjonalhjem for alle verdens jøder. Jødene ble kalt palestinere fram til Israel ble opprettet i 1948.
Mandatet nevner i andre paragraf at hovedformålet følger Balfour-deklarasjonen, som ble gitt til jødene spesifikt.
I denne forbindelse er det også viktig å huske at FN-paktens artikkel 80 slår fast at rettigheter som stater og folk tidligere er tilkjent i folkerettslige avtaler, ikke kan endres uten partenes godkjennelse. FN, som arvtager etter Folkeforbundet, har altså bekreftet denne gyldigheten av forpliktelsene i artikkel 80.
Vedtaket fra San Remo er et gyldig folkerettsvedtak og den viktigste avgjørelse innen folkeretten for staten Israel. I dag er den lite kjent og blir sjelden nevnt i forbindelse med folkerett og Israel. Det er derfor viktig at dette internasjonale vedtaket, som i dag er gyldig folkerett, også får sin rettmessige plass når folkeretten og Israel blir aktualisert i debatten. Det er de faktiske historiske forhold som fortsatt er gjeldende, og ikke politiske oppfatninger om folkeretten.
En parallell til vedtaket i San Remo er også Svalbard-vedtaket som ble gjort i fredsoppgjøret etter 1. verdenskrig.