(KIRKEHISTORIE): I juni 1972 ble Helland kapell vigslet. Det ligger på sydsiden av Tysfjorden, noen kilometer fra E6. Nå tilhører denne delen Hamarøy kommune.
Avisen Fremover i Narvik skrev at Helland kapell ble vigslet i nærvær av ca. 250 mennesker.
Etter at prosesjonen var kommet inn, holdt prosten i Ofoten (tidligere Nordre Salten) Sverre Kjerpeseth innledningstalen og ønsket til lykke med dagen og gudshuset. Deretter fulgte det skriftlesning fra Alterboken av 1920, ved de assisterende prester. Biskop Bjarne Odd Weider holdt dagens preken og talte ut fra Lukas evg. kap. 15, versene 11-24. Det var liknelsen om den fortapte sønn.
«……Men sønnen sa til ham (Gud): Far! jeg har syndet mot himmelen og for deg, og jeg er ikke verdig lenger til å kalles din sønn. 22 Men faren (Gud) sa til sine tjenere: Ta frem den beste kledning og ha den på ham, og gi ham en ring på hans hånd og sko på hans føtter, 23 og hent gjøkalven og slakt den, og la oss ete og være glade! For denne min sønn var død og er blitt levende igjen, var tapt og er funnet. Og de begynte å være glade».
Etter innvielsen var det middag og kaffe for spesielt innbudte på Margiths Minde på Drag. Ordfører Haldor Jenssen (1919-1999) uttrykte stor glede over at dette kapellet var ferdig, og trodde det var plassert på den rette plass. Han orienterte om planene som lå bak dette gudshus. Han sa videre at kirkegården på Helland ble opprettet i 1952, og 20 år senere ble det et gudshus også. Allerede i 1949-50 ble det avsatt penger til gravkapell, men folk var mer interessert i et kirkekapell, fordi det ofte bød på komplikasjoner å dra til Kjøpsvik eller Korsnes.
Den nedsatte byggekomitéen fikk fart i arbeidet, og ordfører Jenssen rettet takk blant annet til stedets sokneprest, som hadde gått hardt inn for dette gudshus. Folket hadde vært svært aktivt, sa ordføreren, med å samle inn penger til kapellet. Aage Helland har blant annet laget trappegelender, og Peder Ness, Kjøpsvik, har laget alterpartiet, også prekestol og døpefont. Kapellet koster ca. 190.000 kroner, men da er en stor del gjort på dugnad.
Biskop Weider takket for god mottakelse, og så frem til den dag da han kunne komme for å vigsle Tysfjord hovedkirke.
Vigslingen av hovedkirken i Tysfjord er allerede omtalt. Se: https://www.finnmarkshilsen.no/2022/04/26/kirkevigsling-med-liturgi-fra-1920/