Av Vidar Norberg
(KOMMENTAR): Da Israel ba Norge om hjelp til å utvikle sin olje- og gassindustri i Middelhavet, vendte Norge den kalde skulderen til Israel.
Den 12. september 2016 var Israel i startgropa på sitt oljeeventyr. Israelerne ønsket fremfor alt norsk kompetanse. Israels olje- og energiminister Yuval Steinitz hilste Norges olje- og energiminister Tord Lien (FrP) med sin norske delegasjon velkommen til sitt kontor i olje- og energidepartementet i Jerusalem for å fremlegge planene.
KARMEL ISRAEL-NYTT spurte Steinitz om han nå har invitert Norge med til å delta som operatør på en av blokkene.
–Dette er et åpent samfunn. Så snart vi utlyser et område, er det åpent for alle. Deltakelse fra norske selskap er varmt velkommen. Vi har meget å lære fra den norske olje- og gassindustrien. Norske selskap har erfaring og et godt navn, sa Steinitz.
Tord Lien virket meget positivt til et samarbeid og beskrev seg selv som en døråpner.
–Jeg er her for å åpne dører, sa Lien etter møte med bedrifter og forskningsinstitusjoner i Israel.
KARMEL stilte også spørsmål om det er aktuelt for Statoil eller andre selskaper å operere i Middelhavet.
–Nå er vel Statoil og veldig mange av de europeiske selskaper preget av situasjonen med lavere priser og svikt i inntektene kombinert med et ønske om å opprettholde utbytte uten at gjelden øker for meget. Mange selskap vil nok i denne markedssituasjonen være opptatt av å skape mest mulig verdier i områder som de alt er inne. Samtidig er det klart at med slike volum som man ser for seg i Israel, så tror jeg dette er interessant for mange selskaper, også europeiske, sa Tord Lien.
Israel forsøkte også å tilby Norge tilgang til forskningsinstitusjoner og innovasjon i bytte mot norsk ekspertise i Middelhavet.
–Jeg vil gi et eksempel som forteller hvorfor Israel kalles startoppnasjon. I lille Israel med åtte millioner innbyggere er det flere teknologiske startoppbedrifter enn i hele Europa til sammen. Vi er kun etter USA, som selv ikke vi kan konkurrere med.
–Israel er en nykommer på gass og olje, men jeg tror at i fremtiden kan vi bli i stand til å bidra, for Israel er kjent som en startoppnasjon. Det er sterk innovasjon i Israel. Teknologi spiller en stadig større rolle i all industri i dag.
–Vi ser at bilprodusenter fra hele verden bygger sentre for forskning og utvikling (R&D) i Israel. Flyprodusenter som Boeing og Locheed Martin har et sterkt nærvær i Israel fordi ny teknologi er så relevant. Vi har internasjonale banker som Citybank og Barclays i Israel fordi datasikkerhet er så viktig. Jeg er sikker på at datasikkerhet kommer til å bli enda viktigere i fremtiden for alle, også olje og gass. Jeg tror at olje- og gasselskaper som vil delta i Israel, vil også bli i stand til å bli en del av denne meget sterkt innovative teknologi som finner sted i Israel, sa Yuval Steinitz som var minister for nasjonal infrastruktur, energi og vannressurser.
Snaut et år senere spurte KARMEL Steinitz om Norge har vist interesse.
–Dette er hemmeligheter. Om et par måneder vil det bli offentliggjort, sa Steinitz.
Dette var trolig slutten på det norske gasseventyret i Middelhavet.
Det var andre utenlandske selskaper som gikk inn gasseventyret. Nå er EU kommet for å kjøpe israelsk gass for å gjøre seg mer uavhengig av Russland.
Hva var det som skjedde i Norge?
Artikkelen er fra papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT nr. 7/2022
Abonner og les mer – Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il