Av Vidar Norberg
Da Knesset-medlem og formann Alon Tal fra Den parlamentariske vennskapsforeningen Israel–Danmark deltok på åpningen av den årlige festival for jødisk kultur i København, ble de overrasket av skybrudd og lynnedslag. Det var sannsynligvis ikke noen tilfeldighet at de måtte flykte inn i Trinitatis kirke den første juni.
–Vi kjente vennskapsånden i lokalsamfunnet, da et skybrudd og hagl plutselig rammet rundt 500 deltakere. Uten å nøle åpnet folket i den nærliggende kirken dørene. Vi fant alle tilflukt i den. Det viser seg at ved en tilfeldighet (men sannsynligvis ikke ved en tilfeldighet) gjemte den samme kirken Torah-rullene til Den Store Synagogen i København i de siste årene av andre verdenskrig mens det jødiske samfunnet ble tvunget til å flykte, skrev Alon Tal fra partiet «Blått og Hvitt».
På sin hebraiske Facebook fortalte Alon Tal også sine israelske lesere om Danmarks heroiske innsats for rundt 80 år siden da modige dansker tok den store risikoen og hjalp jødene med å flykte i båt fra nazistene og over til Sverige.
–Kong Christians engasjement til fordel for de jødiske borgerne var en sjelden lysstråle i en mørk periode, skrev Tal.
I synagogen
Under besøket i Danmark møtte Knesset-medlem Tal også sjefrabbiner Yair Melchior.
–Yair Melchior kom fra Jerusalem for flere år siden for å fortsette familiens lederrolle i skandinavisk jødedom, skrev Tal.
Alon Tal syntes også det var spesielt hyggelig å være gjest i Folketingets plenum. Han møtte blant annet folketingsmann Lars Rasmussen, formann for Sundhets- og eldreutvalget i Folketinget, Jane Heitman samt kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen. Med på turen var Israels ambassadør i Danmark, David Akov.
400 år i Danmark
Den jødiske kulturfestival feirer i år at det er 400 år for begynnelsen til den danske-jødiske historie. Christian 4. inviterte 25. november 1622 jøder til å bosette seg i hans nye by «Glückstadt» som ble etablert som en festningsby i 1616 for å utfordre Hamborgs posisjon som sentral handelsby.
–Det er på mange måter begynnelsen til den dansk-jødiske historie, skriver direktør Janus Møller Jensen i Dansk Jødisk Museum.
Han mener at jødene hadde et stort internasjonalt handels og- forretningsnettverk og Møller mener det var bakgrunnen for at sefardiske jøder ble invitert til Danmark.
Først i 1670-årene begynte jødiske handelsfolk og deres familier å bosette seg i kongeriket i første omgang i henholdsvis Frederica og København. Der ble det anlagt begravelsesplasser og bygget synagoger, går det frem av pressemeldingen.
Artikkelen er fra papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il