(Ordførerens hjørne 22. juli): Ferien nærmer seg, og det er kanskje tiden for å oppsummere året så langt med en litt lengre utgave av «Ordførerens hjørne». De neste fire ukene skal jeg ha noe som ligner på «ferie», selv om jeg stort sett er i nærområdet og tilgjengelig på både e-post og mobil.
Ny kommunedirektør
Ved fristens utløp var det kommet inn så få søkere at vi velger å lyse ut stillingen på nytt, med søknadsfrist 22. august.
Vi ønsker kontinuitet og langsiktighet i kommuneledelsen, og vil gå en runde til for å se om vi kan få inn flere søkere med relevant bakgrunn. Det er nok ikke enkelt, da mange kommuner rundt oss også er på leting etter ny kommunedirektør – men, vi vil gi det en sjanse til.
Oppbud
Tirsdag fikk jeg melding om at styret i Frydenbø Industri Havøysund AS melder oppbud for selskapet. Utfallet i tvisten etter brannen på Arctic Wolf, høsten 2017, ble en utløsende faktor etter flere år med sviktende resultater i selskapet.
Til tross for forsøk på å finne løsninger mellom partene, har saken gått sine runder i rettssystemet. Frydenbø Industri Havøysund ble frikjent i tingretten, men i lagmannsretten ble selskapet nylig dømt til å betale ytterligere erstatning til Arctic Wolf, utover allerede utbetalt erstatning fra forsikringsselskapet. Frydenbø Industri Havøysund har over flere år driftet med underskudd, og det har blitt tilført betydelige midler fra eier for å opprettholde driften.
«Vi har hatt sterk tro på å snu trenden og vi har ønsket å sikre arbeidsplassene i Havøysund, men dommen fra lagmannsretten har satt selskapet i en svært krevende situasjon. Selskapet har ikke midler til å gjøre opp kravet og styret ser derfor ingen annen løsning enn å melde oppbud», sier styreleder Åsmund Bjørndal Heen. De ansatte fikk orientering om styrets beslutning tirsdag morgen.
For Måsøy kommune er ikke dette bra, og ordfører har i dialog med selskapet sagt at jeg er tilgjengelig for å kunne bistå både ansatte og eiendomsselskapet for å finne nye løsninger.
Mandagsmøte
Også denne uka ble «mandagsmøtet» med konstituert kommunedirektør og varaordfører gjennomført på tirsdag. Denne gangen var offentlighet et av temaene, og ordfører har bedt administrasjonen om å formelt utrede saker om både kommune-TV og forskrift om godtgjørelser. Dette er tatt opp flere ganger tidligere, men av forskjellige årsaker har man ennå ikke fått dette på plass. Vi vil i påvente av kommune-TV bruke lydopptak fra kommunestyret, slik vi tidligere har gjort, men det må først opplæring til. Når det gjelder godtgjøring har kommunen et regelverk, men dette vil nå ytterligere formaliseres med en forskrift som skal legges ut på lovdata.no.
Båtforsinkelser
Mange har den siste tiden opplevd både forsinkelser, kanselleringer og uteblitt gods i Måsøy-ruta.
Jeg har vært i kontakt med Boreal for å finne ut av årsaker og informere om alle tilbakemeldingene jeg har fått fra fortvilte reisende. I tillegg har jeg gjort en skriftlig henvendelse til fylkeskommunen, for å gjøre de oppmerksomme på utfordringer og kanskje noen løsningsforslag. Jeg har i alle fall forventninger om at fylkeskommunen og Boreal snakker sammen for å finne løsninger på rute- og kjøre-/hviletidsproblematikken.
Grenseløse sykdommer – glemte pasienter
Årets TV-aksjon går til Leger Uten Grensers arbeid for å gi livreddende helsehjelp og medisiner til mennesker som trenger det mest. I år går TV-aksjonen av stabelen 23. oktober. I Måsøy kommune har vi tidligere hatt god oppslutning, men de to siste årene har det kun blitt gjennomført digitale aksjoner. Dels på grunn av pandemien, og dels på grunn av at det har vært vanskelig å få folk til å stille til «årets viktigste søndagstur». Hos oss har ordføreren ansvaret for å sette sammen en komité, og er avhengig av flere medspillere på laget.
Kan du tenke deg å bidra som komitémedlem eller bøssebærer, så finner du informasjon og kan registrere deg på https://blimed.no. Ta gjerne kontakt med meg hvis du ønsker å bidra med noe spesielt, eller ønsker en spesiell rolle i komitéen.
Vårens oppsummering
Det har skjedd mye i Måsøy kommune, og både politikere og folk i administrasjonen jobber tett sammen for å utvikle hele kommunen og hindre fraflytting og fallende folketall.
I det store og hele er det mye positivt som skjer, men det er også mange ting som bekymrer meg. Folketall og den demografiske utvikling er ingen lystig lesning. Heller ikke fylkeskommunens økonomi, med kutt i skole og kollektivtilbud er noe vi politikere kan se bort ifra.
I vår måtte vi gå inn med kr. 640.000,- for å opprettholde LOSA-tilbudet i kommunen for neste skoleår. Alternativet ville vært at familier flytter på grunn av manglende skoletilbud i kommunen.
Vi sliter også med å finne de gode løsningene for rekruttering av fagfolk innen både helse og oppvekst. På toppen av det hele er vi nok en gang i prosess med å få på plass ny kommunedirektør.
Som ordfører og nestleder i Vest-Finnmark Rådet har jeg det siste halvåret hatt samtaler med flere statsråder og statssekretærer i departementene, samt deltatt i møter og konferanser med fiskeriaktører og Husbanken. Nettverksbygging og å jobbe opp mot sentrale myndigheter er en viktig del av jobben som ordfører, og med Teams er det blitt mye enklere å få muligheten til å ta opp forskjellige temaer som vi er opptatt av lokalt og regionalt med rikspolitikere og embetsverk. Allikevel vil møter, ansikt til ansikt, fortsatt være veldig viktig for å synliggjøre våre utfordringer og muligheter.
Reiseliv blir viktigere og viktigere for Måsøy kommune. I følge kommuneplanens samfunnsdel skal Måsøy Næring og Havn KF ha en ledende rolle i all næringsutvikling, og de jobber mye med reiseliv. Kommunen er nå nest største eier i Visit Hammerfest, som vil være en synlig markedsføringskanal for reiselivsprodukter og aktører i regionen. Allerede nå kan man ved hjelp av en app få elektronisk guiding i konseptet «Voice of the Arctic coast», og det er kommet på plass digitale informasjonsdisker på rådhuset og hotellet. MNH KF deltar også i et prosjekt som kalles Bobil & Caravan i Finnmark.
I løpet av forsommeren klarte vi endelig, sammen med Cermaq og Velforeningen i Ryggefjord, å få på plass løsninger slik at den nye hurtigbåten «Hollendaren» skal kunne legge til kai i Ryggefjord.
Vi har også jobbet tett med Nasjonal Turistveg for å få på plass opplysningsskilt om reiselivstilbud i kommunen, samt veivisningsskilter til Roni Horns kunstinstallasjon. Alt er ikke helt på plass enda, men det jobbes med saken.
Det jobbes med arealplanen, og man er begynt å tenke på revidering av sentrumsplanen for Havøysund. Som kjent har kommunedelplanene våre vært rimelig utdatert, men det jobbes nå intensivt for å få planverket vårt rullert og oppdatert. Med et oppdatert planverk, spesielt arealplanen, vil vi aktivt kunne vise hvilke muligheter for etablering som finnes i hele kommunen.
Mange private aktører etablerer nye virksomheter som bidrar til både økt sysselsetting og spennende aktivitet i kommunen.
Fávli AS, Havøysund Fisk og Havets Smak er noen av de som har utmerket seg i hver sine næringer dette halvåret. Private aktører som ser muligheter, og som er villig til å satse og investere privat kapital er viktig for utviklingen av kommunen.
Fávli AS har mange tanker for aktivitet på Ingøya, og snakker om både høsting av pukkellaks og småskala kraftproduksjon. Harald Hansen bosatte seg på Ingøya og etablerte bedriften i vår. Han har bakgrunn som blant annet forsker innen fiske- og havforvaltning. Hans tanker om bærekraftig produksjon av energi og mat på Ingøya blir spennende å følge med på.
Havøysund Fisk AS og Havøysund Eiendom AS har virkelig satt fart på fiskeforedling og tilflytting. Her har man et mål om å økt kjøp av fisk, å bosette arbeiderne, og de har også kjøpt opp flere bygg som skal tilbys ansatte. I tillegg ser man på nye næringsarealer for utbygging, for å dekke behovet for kjøle- og frysekapasitet.
I tredje etasje på Havets Hus i Havøysund startet man opp den nye restauranten Havets Smak på forsommeren, og dette er blitt et populært sted og en «snakkis» blant både innbyggere og tilreisende. Med sin spesielle atmosfære og sin meny på det gamle tørrfiskloftet har ryktet spredd seg langt ut over kommunegrensa. Med prima lokale råvarer, fantastisk mat og spektakulær innredning er dette blitt en nydelig møteplass i bygda.
Det er selvsagt et mål for oss å legge til rette for alle som vil etablere seg hos oss, og da er det greit å vite at Måsøy Næring og Havn KF er «ei dør inn» for veiledning og støtteordninger i kommunen.
For å styrke næringsarbeidet i kommunen har Måsøy Næring og Havn KF inngått samarbeidsavtaler med både Nordkappregionen Næringshage og Pro Barents, og på den måten får man tilgang til både kompetanse og nettverk.
Det nye omsorgssenteret reiser seg, og vi gleder oss til å ta dette i bruk neste sommer. I bygget får vi nye lokaler til leger og fysioterapeut, og det vil også inneholde omsorgsboliger. Når bygget står ferdig vil vi ha et bredt og godt tilbud innen helse, omsorg og velferd for de eldre og pleietrengende i kommunen – samtidig må vi også vri våre fremtidige prioriteringer mot den yngre og yrkesaktive delen av befolkningen. Som jeg skrev i innledningen, vil den demografiske utviklingen i kommunen bli en utfordring i fremtiden – hvis vi ikke setter inn skikkelige tiltak for å motvirke dette.
Unge barnefamilier og ungdom er vår viktigste humankapital, og vi må hele tiden jobbe for å dekke ønsker og behov for de som ønsker å bosette seg i kommunen. Vi må skape både bo- og blilyst, og den jobben må vi ta – alle vi som bor i kommunen. For meg som ordfører ønsker jeg å lytte til de unge og iverksette tiltak, men det er fortvilende når tilbud som bassenget, samfunnshuset, skolen/barnehagen på Rolvsøy ikke svarer til hverken ønsker eller behov. Dette gjør at vi hele tiden bruker tid og krefter på å finne gode løsninger, samtidig som vi må tilfredsstille lover og regler.
Jeg har jobbet tett med ungdomsrådet for å hjelpe de til å bli mer aktiv i det politiske arbeidet vi skal gjøre for den unge. I oktober skal jeg ha møte med ungdommene (og gjerne foresatte) om kommuneplanens samfunnsdel, kapittel 3 – «Unge mennesker». Hva står der, og hva ønsker vi politikere?
Jeg har hatt Teams-møte med unge voksne for å finne ut av behov og ønsker. Her skulle jeg selvsagt ønsket at flere tok seg tid til å være med, men jeg vil forsøke med et nytt møte til høsten.
Til høsten starter biblioteket et ny tilbud; et møte som vi kaller «lån en ordfører». Første torsdag i hver måned (fra 1. september) inviterer vi folk i alle aldre til en uformell prat, gjerne over en kopp kaffe, hvor ordføreren kan få innspill til saker som vi må jobbe med politisk. Jeg håper mange møter opp og gir innspill til følgende:
Hva mener du er det viktigste tiltaket vi kan gjøre for å beholde innbyggere, legge til rette for barn og unges aktiviteter, være attraktiv for tilflytting, og ikke minst gjøre kommunen til det beste stedet for etablering av arbeidsplasser på Finnmarkskysten?
Vi skal ta vare på folk og fisk – og Måsøy kommune skal være kystens perle.
«Verden forguder ungdommen, men lar seg regjere av de gamle.»
Henry Millon de Montherlant
Neste «Ordførerens hjørne» kommer fredag 26. august
God sommer
Bernth R. Sjursen