(NEKROLOG): Inga Turi Hætta i Kautokeino døde den 11. juni 2022. Hun var blant «bæresøylene» i Kautokeino. Først i Den norske kirke, og fra 1998 i Kautokeino valgmenighet.
Inga ble født i Masi/Máze og var nest eldst i en søskenflokk på fem. Inga var 15 år da moren døde. Arbeid og ansvar ble en selvfølge for Inga. Fra hjemmet fikk hun med seg både uforgjengelige verdier og musikalske talenter. Hennes far spilte munnspill, og ved tretten års alderen fikk også Inga munnspill. Hun husker at de spilte sammen, og Inga spilte alle julemelodier på munnspillet. Det skulle vise seg at notene og kristentroen skulle følge henne videre i livet! Da Inga fylte 30 år fikk hun orgel hos sin mann, Klemet Olsen Hætta (1926-2007).
Inga og Klemet giftet seg tidlig. Etter en tid bosatte de seg i Kautokeino. Der begynte de som yrkessjåfører, der drosje og ambulansetransport ble deres geskjeft i mange år. Inga var den første kvinne i Kautokeino som tok bilsertifikat.
De sluttet med drosjekjøring i 1977, og om høsten samme år reiste Inga til Tromsø, 52 år gammel, for å ta grunnutdanning i kirkemusikk. Men de holdt frem med ambulansekjøring til 1992. De som kjenner Inga, vet at hun har vært en resursperson til langt over 90. Hun har vært deltidsorganist i Den norske kirke i Kautokeino, og etter 1998 har hun vært organist i Den lutherske kirke samme sted. Der sluttet hun i 2017.
Inga har vært innvalgt i utallige styrer, råd og menighetsråd. Hun begynte som kasserer i Kautokeino kirkeforening der hun også ble leder. Hun tok initiativ til å sende Kautokeino kirkes prekestol til Lakselv. Der ble prekestolen «brettet ut», for å få plass for den samiske tolken sammen med presten. Dermed ble den gamle prekestolen bevart, og den nye prekestoltegningen ble forkastet.
I oktober 2018 ble Inga Turi Hætta hedret med Kongens fortjenstmedalje. Hun ble den fjerde i rekken av kirkelige medarbeidere fra Máze som ble tildelt medalje fra kongehuset. I sin gratulasjonstale nevnte ordfører Johan Vasara noe av det Inga hadde vært med på fra 1950 årene til 1990 tallet. Hun ble hedret for sin samfunnsnyttige innsats i kommunen på flere områder, og for sin innsats for søndagsskolene i Kautokeino. Hun sto på for å få bygget Kautokeino kirke, som ble vigslet i 1958. Dette for å nevne noe.
I september 2017 gav Inga ut boken «Vuolle-Mázes internáhttii». Og i september 2019 kom den også på norsk: «Fra Nedre-Máze til internatet».
Mu oahppomátki – Min skolehistorie!
Inga var alltid blid og positiv. Hun var allsidig og har gjort mye nyttig i landets største kommune. Det har aldri vært nei i hennes munn hvis noen spurte om hjelp i forskjellige sammenhenger.
For lesere i sør som ikke kjenner Finnmark, kan det fortelles at Kautokeino er Norges største kommune i km2, like stor som Oslo, Østfold og Akershus gamle fylker til sammen. Kautokeino kommune har omtrent 3000 innbyggere, og har nord-samisk som hovedspråk (omkring 95 prosent). Kirkestedet Kautokeino ligger 280 km én vei fra nærmeste sykehus, som er i Hammerfest. Kautokeino kommune har ikke flyplass!