Av Heljä Norberg
Riksdagsmedlem Päivi Räsänen (Kristdemokraterna) er frikjent på alle tre tiltalepunkter for hets mot en folkegruppe etter en tweet med bildet av Romerbrevet 1, 24–27, heftet «Til mann og kvinne skapte han dem» og et radiointervju med Ruben Stiller i rikskringkastingen Yle.
Biskop Juhana Pohjola i Evangelisk-lutherska missionstiftet i Finland er frikjent for å ha utgitt og gjort tilgjengelig heftet skrevet av Räsänen.
Dette er dommen fra Tingretten i Helsingfors i Finland den 30. mars 2022.
–Jeg er meget glad. Jeg er takknemlig til Gud og alle som har støttet oss i denne prosessen. Rettsavgjørelsen var som forventet. Jeg ville vært overrasket og sjokkert om resultatet hadde blitt annerledes, sa Räsänen på pressekonferansen i det såkalte Lilla parlamentet som hører til Riksdagshuset.
–Jeg er takknemlig over at jeg har fått denne muligheten. Det er en æresoppgave å forsvare ytrings- og religionsfriheten. Ytringsfriheten er en helt sentral rett i en demokratisk stat. Jeg setter stor pris på at retten i sin avgjørelse anerkjenner ytringsfrihetens betydning og også religionsfrihetens betydning. Jeg håper at ingen andre må gå gjennom en slik prosess, sa Räsänen.
–Denne rettsprosess og avgjørelse er historisk for tros- og ytringsfriheten. Retten har for første gang i en straffesak overveid om man får sitere Bibelen og holde frem dens lære ved å uttrykke at man er enig i den.
–Dommen er på 28 sider. Den ser grundig ut og tar hensyn til begge sider. Den støtter seg sterkt på Den europeiske menneskerettsdomstolens internasjonale prinsipper om ytringsfrihet, og de har gått nøye gjennom det jeg har sagt.
–Saken har vakt en stor internasjonal interesse. Hvorfor? Tanken har vært at hvis man kan stille spørsmål ved denne type saker i Finland, som for eksempel i den seneste sammenligningen om rettsstatsprinsippet kom på den tredje plass, hvorfor kan det da ikke skje i et annet land. Dette har vært frykten.
–Prosessen har vært lang. Nesten tre år. Det har opptatt min tid, politiets, rettsvesenets og statsadvokatens ressurser. Men jeg har gledet meg over at det har vært en mulighet til å holde frem Bibelens lære og evangeliets budskap om Jesu forsoningsverk som har løsningen for ordet synd som har vært i fokus under rettssaken.
En omfattende sak
–Prosessen startet med mitt spørsmål på Twitter til den evangelisk-lutherske kirke i 2019. Der var det et bilde fra Romerbrevets 1. kapittel. Min bekymring var hvordan kirken lærer mot sin hovedbok og samtidig gnager på tilliten til Bibelen som Guds ord, da gjelder det ikke bare ekteskapet, men om menneskers frelse til evig liv. Målet for min kritikk var ikke noen minoritetsgruppe, men ledelsen i mitt eget kirkesamfunn. Dette anerkjenner også tingrettens avgjørelse.
–Politiet så ikke at jeg hadde gjort noe galt. Det var det riksadvokaten som gjorde. Under prosessen har jeg sittet i avhør på politistasjonen. Man har spurt meg om hva som er budskapet i Romerbrevet og hva jeg mener med ordet synd. Politiet spurte om jeg innen to uker vil fjerne det jeg skrev. Jeg svarte at jeg ikke går tilbake på noe og gir ikke noen unnskyldning på vegne av Paulus og hans lære.
Falsk vitnesbyrd
Det var i anklagen fra statsadvokat Anu Mantila flere påstander om uttalelser som Räsänen ikke har sagt. Retten fant at flere påstander mot Räsänen i anklagen ikke var riktige. Hun var glad for at falske anklager mot henne nå er borte.
Räsänen ba pressen om å rette oppmerksomheten på side 22 i dommen som omhandler et radiointervju med Ruben Stiller i Yle.
–Jeg har ikke i radioprogrammet sagt at homoseksualitet er et genetisk forfall. Tvert imot avviste jeg journalistens tankelek om at homoseksualitet er en genetisk egenskap. Tingretten konstaterer at påstanden fra statsadvokaten ikke er til stede i radioprogrammet sa Räsänen til KD-bladet.
–Tingretten fant også flere andre påstander fra statsadvokaten. Det var feilaktige påstander om at jeg skulle ha sagt at homoseksuelle er mindreverdige og tilbøyelig for misbruk av barn, eller at de ikke skulle være skapt av Gud. Noe slikt har jeg aldri sagt, ment eller tenker.
–Statsadvokaten fremførte under rettssaken en påstand om at mitt syn er kjent som en doktrine som hun sammenfattet som «elsk synderen – hat synden». Denne læren syntes statsadvokaten i seg selv er støtende og krenkende for menneskeverdet, fordi menneskets gjerninger ifølge statsadvokaten ikke kan skilles fra menneskets identitet. Statsadvokatens påstand fortjener ennå å bli tatt opp fordi den er mot både det kristne menneskesyn og sunn fornuft. Statsadvokaten forsøkte liksom å fornekte kjernen i Bibelens lære, læren om lov og evangelium. Gud har skapt alle mennesker i sitt bilde, like verdifulle, men ifølge Bibelen er alle mennesker syndige, og ingens menneskeverd minsker på grunn av synd. I kristendommens mest sentrale hendelse, i korsets forsoningsverk, ser vi at Gud hatet synden så høyt at Jesus måtte dø, men Han elsket mennesket og verden så høyt at Gud gav sin eneste Sønn for å dø for våre synder. Statsadvokaten rettet sin anklage mot kjernen i Bibelens lære etter min mening, sa Räsänen.
–Statsadvokaten konstaterte under rettergangen at jeg får tenke hva jeg vil, men jeg får ikke uttrykke det. Jeg husket et lignende tilfelle da jeg som minister for religionssaker diskuterte med Kinas religionsminister som fortalte at religionsfriheten fungerer hos dem, hver og en får tro i sitt indre hva som helst. Etter FNs menneskerettskonvensjon har hvert menneske frihet til enten alene eller sammen med andre å forkynne sin religion og tro, både offentlig og privat.
–Jeg håper at riksadvokaten er fornøyd med dommen. Men om nødvendig er jeg klar til å forsvare tros- og ytringsfriheten videre, også i Europas menneskerettighetsdomstol. Samtidig oppmuntrer jeg alle andre til å bruke disse grunnleggende rettigheter.
–Den internasjonale interessen har vært stor. Jeg har fått hundretusener av støttemeldinger. Fra hele verden er det budskap om at man ber for meg og hele Finland. Dette er en viktig dom for folk som tror på Bibelen, men også for ytringsfriheten.
–Om vi hadde fått dom mot heftet «Til mann og kvinne skapte han dem», hadde vi vært i en virkelig vanskelig situasjon med tanke på hvordan man skal forholde seg til Bibelen. For jeg påstår at Paulus sier tingene enda fastere i sine brev enn det jeg gjør.
Politiet konstaterte etter forhøret at hvis en lære som bygger på Bibelen, hadde blitt dømt som hets mot en folkegruppe, da burde man også forby å holde bibler fremme og å spre dem. Det hadde ført Finland inn i en meget vanskelig situasjon.
På spørsmål svarte Räsänen at hun akter å fortsette å sitere Bibelen og oppfordrer også andre til å gjøre det.
–Mitt ønske er at denne prosessen ville lede mange til å bli interessert i Bibelen. Jeg håper at mange finner Bibelen frem istedenfor å la den støve ned i bokhyllen og leser for eksempel Romerbrevet fra begynnelsen til enden, i sammenheng, sa Räsänen.
–Jeg har tatt denne prosessen som om den var fra Guds hånd.
Biskop frikjent
–Nå er vi frikjent fordi alle anklagene mot Päivi Räsänen er forkastet. Dette er ganske historisk. Jeg har aldri hørt at en pastor må i rettssalen anklaget for hattale, sa biskop Juhana Pohjola på pressekonferansen 30. mars.
–Om anklagene hadde gått igjennom, ville det innskrenket ytringsfriheten og kriminalisert den kristne seksuallæren for mange kristne samfunn. En slik tanke at man kan sitere Bibelen eller henvise til Bibelen, men ikke lære det offentlig som egen mening, altså forkynne og vitne, hadde rammet kjernen i forkynnelsen og læren hos mange kristne kirkesamfunn. Statsadvokatens anklager var helt uforståelige og mot alle prinsipper i vår rettsstat. Det føles godt at retten har forkastet dem, sa biskop Pohjola på pressekonferansen.
–Tingrettens avgjørelse var forventet. Dette er en seier ikke bare for oss, men for ytrings- og religionsfriheten i Finland og utover. I statsadvokatens bestrebelser på å kriminalisere kristen seksualundervisning har handlingene kastet en skygge av frykt i samfunnet. Det var viktig å få et sterkt signal fra tingretten for våre grunnleggende rettigheter som borgere og kristne. Det var nødvendig å høre fra retten at vi ikke har begått et lovbrudd som hets fordi vi hele tiden har trukket oss fra den krenkende talen. I stedet har vi lært menneske- og ekteskapssyn i henhold til naturloven og Bibelen. Dette er det vi har lært og vil alltid forkynne som kirke, både privat og offentlig.
–Selv om jeg gleder meg over denne avgjørelsen, finner jeg det problematisk at tingretten i sin begrunnelse mener at Päivi Räsänens hefte «Til mann og kvinne skapte han dem» inneholder krenkende tale, selv om den mener at Räsänens fornærmelse ikke var krenkende i straffelovens forstand, skrev Juhana Pohjola på Missionsstiftets internettside.
–Det store spørsmålet var om kristen lære om ekteskap mellom en mann og en kvinne skal godkjennes i den offentlige diskusjon innenfor ytrings- og religonsfrihetens rammer eller om det skal begrenses og kriminaliseres. Heldigvis for oss alle kom man til at ytrings- og religionsfrihet førstås så bredt at selv om noen kan oppleve støtende tale, tåles og tillates diskusjonen i samfunnet.
–Vi har spredt pamfletten på nettsiden siden 2012. Jeg sa at jeg vil ikke ta den bort. Vi har rett til å publisere dette, sa Pohjola.
Krever gransking
I dagsrevyen samme kveld i beste sendetid klokken 20.30 spurte Yles nyhetsanker rettsjournalisten Päivi Happonen om hvor vanlig det er at statsadvokatens påstander ikke stemmer.
–Det er meget sjeldent. Statsadvokaten påsto at Räsänen hadde sagt flere ting i Yles radioprogram som hun ble tiltalt for. Men domstolen gjennomgikk disse tingene i sin dom og skjøt ned statsadvokatens påstander og konstaterte at slike setninger rett og slett ikke høres i programmet. Vanligvis går domstolen gjennom ting som tiltalte har gjort. Kanskje domstolen ville gi en smekk til statsadvokaten om at det i tiltalen er verdt å holde seg til sannheten, sa Happonen.
Neste dag kom Yle med artikkelen: «Statsadvokaten satte ord i Päivi Räsänens munn som hun ikke har sagt – Yle gikk gjennom de feilaktige påstandene».
Nyhetssiden «Verkkouutiset» intervjuet professor i straffe- og prosessrett, Matti Tolvanen, som sa at det er sjeldent at det som er skildret i tiltalen, ikke tilsvarer det den anklagede har uttalt.
–Det er jo bekymringsfullt fordi man i tiltalen selvfølgelig burde kommet med de fakta som anklagen bygger på, sa Tolvanen.
Ben Zyskowicz, som har vært i Riksdagen siden 1979 som Høyres representant, sa i BenTV på Verkkouutiset at anklageren påstår at riksdagsmedlem Räsänen har sagt noe som ifølge retten ikke er sant. Zyskowicz sa at det nå er viktig for troverdigheten for påtalemyndigheten og for rettsstaten å få klarhet om anklageren har opptrådt etter loven. Han sa at nå burde noen sende klage til Riksdagens justisombudsmann, som får avgjøre om anklageren i denne saken og ved å skrive slik i tiltalen, har opptrådt etter sine embetsplikter.
–En slik klage ønsker jeg, sa Zyskowicz.
Han fortalte ellers at han allerede for to og halvt år siden sa at han ikke forstår hvorfor Räsänen anklages for sine uttalelser.
–Riksadvokat Raija Toiviainen uttrykte 1. april sin misnøye med den frifinnelsesdommen. I en pressemelding skrev de at anklagen inneholder direkte sitat av det Räsänen har sagt, og etter det følger en beskrivelse om hvordan Riksadvokaten mener Räsänens sitat objektivt måtte tolkes.
–Tingrettens oppfatning om hvordan Räsänens uttalelser skal tolkes skiller seg fra anklagerens tolkning […] Det finnes ingen løgnaktighet i uttalelsen, sa riksadvokaten.
Retten sa at staten må dekke saksomkostningene for Räsänen og Pohjola. For Räsänens del er det nesten 50.000 euro og for Pohjola 12.000 euro.
Riksadvokat Raija Toiviainen sa til Hufvudstadsbladet at hun med sannsynlighet kommer til å anke saken videre til Hoffretten (lagmannsretten).
Fakta om rettssaken mot Räsänen og Pohjola
Riksdagsmedlem Päivi Räsänen er tiltalt for hets mot en folkegruppe i tre tilfeller: etter en tweet med bildet av Romerbrevet 1, 24–27, et hefte «Til mann og kvinne skapte han dem» som ble skrevet i 2004, og et radiointervju med Ruben Stiller. Politiet henla de to sistnevnte saker da de mente det ikke var begått noen forbrytelse, men Riksadvokat Raija Toiviainen gav ordre om foreløpige undersøkelser og tok ut tiltale.
Biskop Juhana Pohjola i Evangelisk-lutherska Missionsstiftet i Finland er tiltalt for å ha utgitt Räsänens hefte «Til mann og kvinne skapte han dem» og for å gjøre det tilgjengelig.
Riksadvokaten skrev den 29.04.2021 i en pressemelding at Räsänens uttalelser krenker homoseksuelles likhet og menneskeverd. Derfor overskrider de grensene for ytrings- og religionsfrihet.
Sensuren tapte
(KOMMENTAR): Sjelden skaper en rettssak mot kristne så stor internasjonal oppmerksomhet som saken mot riksdagsmedlem Päivi Räsänen. Hun hadde ikke gjort annet «galt» enn å sitere fra Romerbrevet 1, 26–28:
«Derfor overgav Gud dem til skammelige lidenskaper. Deres kvinner byttet om det naturlige samliv med et som er mot naturen. På samme vis forlot også mennene den naturlige omgang med kvinnen og brente i sitt begjær etter hverandre. Menn drev skammelig utukt med menn, og fikk på sin egen kropp den straff de fortjente for sin forvillelse. Og ettersom de ikke brydde seg om å eie Gud i kunnskap, overgav Gud dem til et udugelig sinn, slik at de gjør slikt som ikke sømmer seg.» (Rom. 1, 26–28)
Räsänen tok et bilde av teksten og sendte det på Twitter til Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Hun spurte «statskirken» hvordan deres deltakelse i Pride var forenlig med Bibelen. Det endte med rettssak.
Bibelens ord stakk både enkelte nominelle kristne og folk som åpent forakter Guds ord og de kristelige verdier som både Finland, Norden og mange demokratiske land ble bygget på.
Finlands riksadvokat Raija Toiviainen beordret politiet til å undersøke saken. De fant ikke noe galt. Hun sendte saken videre til tingretten i Helsingfors.
At denne saken har vakt så stor interesse i flere land skyldes at mange nå ser til Finland. Dersom SUOMI vil straffe mennesker som sender bilder av bibeltekster på Twitter, da kan andre land følge etter vel vitende om at nå kan de stoppe vitnesbyrd, prekener og all kristen virksomhet.
Et av poengene fra aktoratet har vært at man kan sitere Bibelen, men når man gjør det til sin egen mening og forkynner budskapet fra Romerbrevet, er det hets mot en folkegruppe.
Aktor ville til og med med falske anklager sensurere et radiointervju fordi Räsänen fortalte hva Bibelen lærer om homofil praksis. Det ble noe sarkastisk foreslått at man kunne jo sladde over med pipelyd i et par minutter slik at ingen hørte hva Bibelen lærer i radiointervjuet.
Heldigvis har retten slått fast at det fortsatt er ytrings- og religionsfrihet. Men riksadvokatens beskjeftigelse kan være et signal som viser hva man kan vente på sikt i en etterkristen tid. Man kjenner sensurens svøpe fra både Sovjetsamveldet, Russland, Kina og Nord-Korea. Er det dit riksadvokaten vil?
Mot slike krefter er det behov for masse bønn. Det har det også vært i denne saken. Dessuten må man gjøre bruk av sin rett til å forkynne Guds ord rent og klart så man ikke mister denne menneskerett.
I kampen for ytrings- og trosfrihet har Päivi Räsänen og Juhana Pohjola våget å stå som Daniel.
Vidar Norberg
Artikkelen er fra papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il