Av Vidar Norberg
–Nå kommer turistene tilbake til Gravhagen i Jerusalem etter to år med koronapandemi. Millioner av mennesker rundt om i verden tror at dette er hagen hvor Jesus ble lagt, forteller direktør Stephen Bridge i Garden Tomb.
I mars 2019 var det 55.000 som besøkte Gordons Golgata. I mars 2022 var det 15.000.
–Hva føler du når folk nå kommer tilbake til Gordons Golgata etter pandemien?
–Jeg er veldig spent. Det er veldig fint å få folk tilbake igjen. Vi forteller de gode nyheter om at Jesus døde og er stått opp. Det er derfor vi er her.
Gravhagen har stor kapasitet. I løpet av en dag kan de ta imot 2500 personer. Og da har de beregnet at hver gruppe får tid slik at de slipper å slite seg gjennom køer på de hellige steder.
Påskegudstjeneste
For første gang på tre år er det igjen påskegudstjeneste påskemorgen.
–Rekorden på én påskegudstjeneste i Gravhagen er 3000 mennesker, men det vanligste var 2000. Den seneste påskegudstjenesten var i 2019. Nå starter vi opp igjen søndag 17. april med engelske gudstjenester klokken 6.30 og 9.00. Den siste blir kringkastet av CBN. Klokken 11.00 er det en skandinavisk gudstjeneste.
–Føler du at dette er et sted for alle kristne i verden?
–Ja, det er for hele verden og alle som vil komme. Her har vi guider som kan guide på mange språk. Dette er en hage for alle nasjoner. Jeg oppfordrer alle til å komme hit for å se stedet, sier Stephen Bridge.
Pusset opp
Gravhagen har benyttet koronapandemien til å pusse opp hagen.
Mange turister og pilegrimer vil ha en stille stund i Gravhagen. Nå er det laget enda flere små utendørs innhenginger med benker hvor folk kan sette seg ned for å samle inntrykkene, be, synge eller lese Skriften. Flere av stedene har fått eget navn, kanskje oppkalt etter nærmeste tre som for eksempel er en terebinte. Også ved foten av judastreet er det satt opp et skilt med «judastreet». Ifølge legenden rødmet treet da Judas Iskariot hengte seg i et slikt tre, og derfor har alle trærne røde blomster. Judas, som forrådte Jesus for 30 sølvpenger, er også en del av bibelhistorien.
Det er også bygget et helt nytt utsiktspunkt mot Hodeskallestedet som sto ved veien til Damaskus.
–Like utenfor gamlebyens murer i Jerusalem er det en vakker hage. Like ved hagen er det et fjell som kalles for Hodeskallestedet eller Golgata. Skriften forteller oss at ved det stedet hvor Jesus ble korsfestet, var det hage og i den hagen en ny grav. Det var i den graven at Jesus ble lagt. Mange millioner mennesker tror at denne hagen er dette stedet, sier Bridge i en video på Gravhagens nettside.
Påskevask
Da KARMEL besøkte stedet like før påske, var folk i full gang med påskevasken. Utendørs trapper og heller ble vasket som et stuegulv med vann, såpe og langkost. Stedet utenfor den tomme graven var trolig et av de reneste i hele Det hellige land.
Trærne er frisert, og vakre fargerike blomster er på plass igjen i Gravhagen. I den hardeste koronatiden med inntektssvikt ble det ikke plantet sommerblomster.
Arbeidet gikk før påske med liv og lyst, bare avbrutt av mennesker som kom innom for å se den tomme graven. For noen pilegrimer fra jordens fjerne steder er kanskje Gravhagen reisens store mål, stedet som minner om den oppstandne frelser Jesus Kristus.
Og før KARMEL forlot Gravhagen, steg sangen opp mot himmelen – en takknemlig lovprisningssang.
Stor trafikk
Prognosene for turisttrafikken i april var gode.
–Israel venter 30.000 turister til landet i uken før den jødiske påsken, den kristne påsken og muslimenes ramadan, skrev rådgiver for Turistministeriet, Lydia Weitzman, i en e-post, 13. april.
–I mars 2022 kom det 167.000 turister til Israel mot 80.700 i mars 2020. Det er en dramatisk økning i forhold til 2021. Det er en gradvis økning av flytrafikken etter at Israel åpnet opp for turister i forrige måned. Regjeringens turistkontorer rundt om i verden opplever stor interesse for Israel som er et attraktivt sted for turister, opplyste Weitzman.