Av Vidar Norberg
(Jerusalem, 27. januar 2022): Det aller meste i Jerusalem var stengt etter snøvær torsdag. Men Jesu grav i Gravhagen var åpen. Turistene kom fra USA og Sør-Amerika. Der fikk de høre: – Jesus er oppstanden, Han er ikke her. Graven er tom.
De første som møtte KARMEL, var visedirektør Simon Holland og hans kone Anne. Begge fra England. For et par år siden opplevde de også snø i Jerusalem.
–Er det noen turister som kommer hit når Jerusalem er nedstengt på grunn av snø?
–I dag har vi fire grupper som til sammen teller rundt 80 mennesker. Et par av gruppene er fra USA, og det er også spansktalende fra Sør-Amerika, forteller Simon Holland.
Han sier at turistene som kommer til Gravhagen, får en unik opplevelse. Det er ikke fullt og travelt av turister, og det blir mer tid til Gravhagen.
Besøkstallene vil ta seg opp
–Hvordan har besøkstallene vært de seneste to årene med koronapandemi?
–Det har vært en vanskelig tid om man ser på tall. Vi ser nå tegn på nytt håp. Alt tyder på at trafikken vil ta seg opp i mars med flere turister. Da begynner nok antallet å stige.
Men koronaårene har vært harde. Det var 28 mennesker i arbeid når aktiviteten var på sitt høyeste. Nå er det bare åtte mennesker.
Gravhagen er åpen for alle. De tar ikke inngangspenger, men det står en stor kollektbøsse ved utgangen. Den var nesten bunnskrapt eller nylig tømt da Karmel besøkte stedet.
Pusser opp i Gravhagen
Simon Holland forteller at de under koronapandemien har benyttet tiden til å pusse opp for å gjøre Gravhagen til et bedre sted.
Et område som er pusset opp, er utsiktsplassen mot selve Golgata eller Hodeskallestedet som mange protestantiske kristne mener kan være stedet hvor Jesus ble korsfestet. Der er det bygget en ny plattform like ved den gamle arabiske busstasjonen. Fra det nye utsiktsstedet får man trolig en enda bedre følelse av å komme nærmere klippeformasjonen som minner om en hodeskalle. Ikke minst så den ut som en skalle for over hundre år siden, men forvitringer og moderne liv har satt sitt preg på fjellet. Gamle bilder er imidlertid et vitnesbyrd om det som en gang har vært.
Verdensarv for kristne
Gordons Golgata er et viktig sted for mange protestantiske kristne. Holland mener at Gravhagen er et sted for kristne over hele verden.
–Lager dere fortsatt fjernsynsprogrammer fra Gravhagen.
–Ja, men vi lager ikke programmer hver dag, men et par ganger i måneden og legger dem ut på gardentomb.com, forteller Holland.
Gordons Golgata er avhengig av innsamlede midler. Derfor er det viktig å ha venner over hele verden som kan støtte sted og arbeide.
Amerikanere på bibelsk reise
Pastor Jeffrey Joyce fra Asheboro i North Carolina var en av reiselederne i en gruppe på 14 personer.
–Det er fint å være i Gravhagen i snøværet. Nå er det god plass til å studere stedet. Vi liker snøen, sa Joyce som selv er med i en baptistmenighet.
Deltakerne på Biblical Journeys gikk både foran og inn i kammeret som mange tror kan være Jesu gravsted. Ute i snøen lød budskapet klart og tydelig.
–Jesus har stått opp. Han er ikke her. Vi vil si dette over hele verden, lød en stemme ved gravstedet.
Nattverd i Israels snøvær
Mange turister som kommer til Gravhagen, ønsker å delta i brødsbrytelse. På denne vinterdagen i Jerusalem var det nesten for kaldt til å ha nattverd utendørs eller bare under et tak som mange kristne har opplevd på varme sommerdager i Eretz Israel. Så guiden tok flokken med amerikanere med seg inn i en sal. Der fortsatte en arkeologisk gjennomgang av stedet før nattverdsamlingen.
Ute gikk Joa Babtista inn med et nytt nattverdsett med brød og nattverdsvin, tildekket med en vakker hvit duk.
–Hvor mange slike har du stelt til i dag?
–Jeg har ordnet til tre nattverdssamlinger, fortalte Baptista som så ut til å være takknemlig for tjenesten og menneskene som kom til Herrens bord.
En tur innom suvenirbutikken
I Gravhagen går utgangen gjennom butikken med suvenirer og bøker av mange slag. Der var det ikke en eneste kunde i slutten av januar. Før koronapandemien var det ofte fullt av folk og kanskje litt kø ved den hektiske disken hvor man betalte. På denne snøfulle vinterdag i Israels hovedstad Jerusalem var det bare Simon og Anne Holland fra England som vikarierer for direktør og pastor Stephen Bridge som nå er i USA.
Også ekteparet Holland så ut til å ta snøværet med godt humør.
–Hvor lenge skal dere være her i Gravhagen?
–Vi har vært her i to år. Kanskje blir det fem år til, sa Simon og Anne Holland.
Artikkelen er fra papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT nr. 2
Abonner og les mer – Trykkes hver måned – koster 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il