Av Vidar Norberg
Det er både store og små problemer i denne verden. I Finnmark er folk lei av snø og stengte veier. Opprørt hav og store bølger. Båter som ikke kommer eller går forbi. Ikke noe unormalt på de breddegrader.
Verre er det om man kommer til Bibelens land Israel. Der er det nå en ny terrorbølge. I løpet av åtte dager har palestina-arabiske terrorister stukket og skutt ned 11 mennesker.
Det er hjerteskjærende historier. Avishai Yehezkel (29) trillet sin unge sønn i barnevogn i håp om at han skulle sovne i Bnei Brak utenfor Tel Aviv. Da skytingen begynte, dekket han sin sønn og ble drept. Sønnen overlevde og ble overlatt til seg selv på gaten. Far etterlot seg sønnen og gravid kone.
Det er begravelser og gråt. Verst er det å se bildene av gråtende barn som ser sin far bli begravd. En far som forteller om sin sønn i Politiet som er meid ned med maskingevær. Den kristne araberen Amir Khoury som kom på politiets motorsykkel for å stanse en islamsk terrorist med maskingevær. Khoury ble drept. Han fikk aldri stiftet familie.
Det er nå folk som er litt engstelig for å gå på gatene og i butikken. Israels statsminister Naftali Bennett har bedt alle med bæretillatelse om å ha våpnene med seg når de går ut. Bare i løpet av onsdag denne uken kom det inn over 1500 søknader om bæretillatelse til politiet. Vanligvis kommer det inn 60 slike søknader om dagen.
Det er forskjell på å kle seg godt mot nordvesten utenfor Gamvik og å ta på seg pistolen eller maskingeværet når man skal ut å kjøpe brød og melk.
Litt av motivasjonen for denne terrorbølgen er at muslimske ledere i Iran skal ha sagt at 8. juli skal Israel opphøre å eksistere. Disse apokalyptiske drømmer har blitt forkynt i moskeene og skal ifølge Amir Tsarfati i «Behold Israel» være en av årsakene til denne terrorbølgen.
Ufred er det også i Europa. Vantro ser man Russlands krigsherjinger i Ukraina. Bomber og granater mot et folk som vil leve i fred og bygge sitt land. I Nord-Norge er det stor militærøvelse, og det har det også vært i Finnmark. Krigsvindene skaper nok undring og kanskje engstelse også langs Norges nesten 200 kilometer lange grense med Russland.
I Bibelen står det i Salme 122, 6: «Be om fred for Jerusalem!» I den gamle kirkebønnen ba man om at Gud måtte fri oss: «Fra en ond og brå død, Fra pest, hunger og dyrtid, fra opprør og tvedrakt, fra krig og blodsutgytelse.» Slik verden ser ut i dag, kunne man kanskje hente frem denne bønn fra litaniet som står i Landstad reviderte salmebok.
Man ba også om godt og lagelig vær. Det skulle man fortsette med. Opp gjennom tidende er det nok mange i Finnmark som har erfart at den bønnen kan hjelpe både på land og hav.