Av Heljä Norberg og Vidar Norberg
Riksdagsmedlem Päivi Räsänen og biskop Juhana Pohjola er frikjent på alle tiltalepunkter for hets mot en folkegruppe etter at hun publiserte Romerbrevet 1, gav intervju til radioen og la en pamflett fra 2004 om homofili ut på nettet. De er også tilkjent saksomkostninger. Dette er vedtaket fra Tingretten i Helsingfors i Finland.
Päivi Räsänen og Juhana Pohjola holdt pressekonferanse i Riksdagen i Helsingfors onsdag ettermiddag.
–Jeg er meget glad. Jeg er takknemlig til Gud og alle som har støttet oss i denne prosessen. Rettsavgjørelsen var som forventet. Jeg ville vært sjokkert om resultatet hadde blitt annerledes. Jeg har forsøkt å forsvare ytrings- og religionsfrihet. Jeg håper at ingen andre må gå gjennom slik prosess, sa Räsänen på pressekonferansen i Riksdagen.
–Dommen er 28 sider lang. Den ser grundig ut og tar hensyn til begge sider. Den har tatt med internasjonale prinsipper om trosfriheten hvor de har gått nøye gjennom det jeg har sagt.
–Prosessen har vært lang. Nesten tre år. Det har opptatt min tid, politiets og anklagerens tid. Men jeg har gledet meg over at det har vært en mulighet til å holde frem Bibelens lære og Jesu budskap om forsoningen.
–Prosesen startet med mitt spørsmål på Twitter til Finlands kirke. Der var det et bilde fra Romerbrevets 1. kapittel. Min bekymring var hvordan kirken lærer mot Bibelen. For her er det også snakk om menneskers frelse.
–Politiet så ikke at jeg hadde gjort noe galt. Det var det statsanklageren som gjorde. Under prosessen har jeg sittet i avhør på politistasjonen. Man har spurt meg om hva som er budskapet i Romerbrevet og hva er synd. Politiet spurte om jeg innen to uker vil fjerne det jeg skrev. Jeg svarte at jeg ikke går tilbake på noe og gir ikke noen unnskyldning på vegne av Paulus og hans lære. Rettsvedtaket gjelder alles rett til å uttrykke sin frihet.
Det var i anklagen mange påstander om ting som Räsanen ikke har sagt. Retten fant at påstander mot Räsänen i anklagen ikke var riktige. Räsänen var glad for at falske anklager mot henne nå er borte. Hun påpekte videre ha hun har sitert bibelsteder.
–Anklageren fremførte under rettssaken en påstand om at mitt syn er kjent som en doktrine som anklageren sammenfattet som «elsk synderen – hat synden». Denne læren syntes anklageren i seg selv å være støtende og krenkende for menneskeverdet, fordi menneskets gjerninger ifølge anklageren ikke kan skilles fra menneskets identitet. Denne påstand vil jeg ennå ta opp her fordi den er mot både det kristne menneskesyn og sunn fornuft. Anklageren forsøkte liksom å fornekte kjernen i Bibelens lære, læren om lov og evangelium. Gud har nok skapt alle mennesker i sitt bilde, like verdifulle, men ifølge Bibelen er alle mennesker syndige, men ingens menneskeverd minker på grunn av synd. Og i hele kristendommens mest sentrale hendelse i korsets forsoningsverk ser vi at Gud hatet synden så høyt at Jesus måtte dø, men at Han elsket mennesker og verden så høyt at Gud gav sin eneste Sønn for å dø for vår synd. Anklageren rettet sin anklage mot kjernen i Bibelens lære, sa Räsänen.
–Anklageren mente at jeg får tro hva jeg vil, men jeg får ikke uttrykke det. Etter FNs menneskerettigheter har mennesker og grupper trosfrihet.
–Nå er jeg glad og lettet. Jeg håper at anklageren er fornøyd med dette. Ved behov er jeg klar til å forsvare tros- og ytringsfriheten videre, også i Europas menneskerettighetsdomstol.
–Den internasjonale interessen har vært stor. Jeg har fått hundre tusener støttebudskap. Fra hele verden er det budskap om at man ber for meg og hele Finland. Dette er viktig dom for folk som tror på Bibelen, men også for ytringsfriheten.
–Om vi hadde fått dom, hadde vi vært i en virkelig vanskelig situasjon. Dersom vi hadde blitt dømt for å sitere Bibelen, ville det bli vanskelig å spre den, sa Päivi Räsänen.
–Jeg har tatt denne prosessen som om den var fra Guds hånd.
Etterkristen tid
–Nå er vi frikjent for alle anklagene. Dette er ganske historisk. Jeg har aldri hørt at en pastor må i rettssalen anklaget for hattale. Om anklagene hadde gått igjennom, ville det rammet alle kristne samfunn og deres lære om seksualitet. At man ikke skal kunne lære og forkynne om dette, er mot rettsstatens prinsipper, sa biskop Juhana Pohjola på pressekonferansen.
–Det store spørsmålet var om Bibelens lære om ekteskap mellom en mann og kvinne skal begrenses. Det handler om ytrings- og trosfrihet. Selv om noen opplever det som støtende, så må det tillates i samfunnet.
–Jeg er lettet. Men vi er rede til å gå hele veien. Dette er ikke kultursak, men en dyp åndelig sak, en kristelig kirke i et samfunn i forandring i Europa. Det kristelig syn har vært i majoritet, men nå blir vi en minoritet. Begynner man å gjøre oss taus i det offentlig rom.
–Vi har spredt pamfletten på nettsiden siden 2012. Jeg sa at jeg vil ikke ta den bort. Vi har rett til å publisere dette, sa Pohjola.
Ny rettssak
Retten sa at staten må dekke saksomkostningene for Räsänen og Pohjola. For Räsänens del er det nesten 50.000 euro og for Pohjola 12.000 euro.
Riksanklager Raija Toiviainen sa til Hufvudstadsbladet at hun med sannsynlighet kommer til å anke saken videre til hovretten (lagmannsretten). Beslutningen tas i løpet av denne uken.
Artikkelen fortsetter i papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – 500 kroner i året– trykkes hver måned
e-post: karmelin@netvision.net.il