(Ságat.no – 25.03.2022): Lebesby kommunestyre har gått inn for å hastebehandle bygging av to vindparkanlegg etter gammelt regelverk, i stedet for å vente på nye lovregler som forventes å gi langt bedre prosesser og beslutningsgrunnlag.
Mens resten av Norge stiller seg stadig mer skeptisk til nye vindmølleparker i viktige uberørte naturområder, opptrer flertallet av de folkevalgte i Lágesvuotna som kjerringa mot strømmen. Eller skal vi heller si for strømmen, ettersom krafta fra vindmøllene trolig er tenkt brukt til å elektrifisere Melkøya, slik at gassen som i dag brukes til dette, kan selges sørover?
Det omsøkte Davvi vindkraftverk nord for Rásttigáisá er konfliktfylt. Dette prosjektet medfører betydelige inngrep i jomfruelig terreng med 126 km nye veier for å gi rom for inntil 267 vindmøller på opptil 200 meter høyde. Der flertallet i kommunestyret bare ser et verdiløst månelandskap, snakker både reindrifta og miljøvernet om et verdifullt og uberørt beite- og naturlandskap.
Det andre prosjektet, Laksefjord vindkraftverk ved Skuohki (Olenilsavikfjellet) mellom Mårøyfjord og Eidsfjord, er mindre både i omfang og konfliktintensitet. Her er det snakk om å bygge inntil 50 vindturbiner som vil gi 100 MW eller 1/8 av energien fra Davvi vindkraftverk.
Kommunestyret er sterkt splitta i synet på Davvi, hvor 10 av 17 representanter stemte for å pushe dette. Utsiktene til 43 millioner kroner i årlig eiendomsskatt og inntil 30 årsverk i driftsfasen var trolig avgjørende for AP og Tverrpolitisk liste, men altså ikke for mindretallet bestående av SV og SP. Når det gjaldt Laksefjorden stemte SP sammen med flertallet, slik at SV ble stående alene her.
I likhet med mange andre distriktskommuner sliter Lebesby med fraflytting og nedgang i folketallet. I fjor mista man 50 innbyggere. Vi forstår at dette gjør det ekstra fristende å si ukritisk ja til investorer som på dette stadiet gjerne har kjeften full av fløte og sølvskjeer.
Samtidig minner vi om det gamle ordtaket som sier at hastverk er lastverk. Regelverket for konsesjonsbehandling av vindkraftverk er under endring. Det er etter vår mening temmelig kortsiktig å pushe på for å behandle saker etter gammelt lovverk som snart vil være forelda.
Slik vi ser det vil lokalsamfunnets langsiktige interesser være best tjent med å avvente det nye regelverket. Dette vil også gi kommunene en sterkere hånd på rattet.