(tffk.no, 07.03.2022): Samarbeidet mellom Troms og Finnmark fylkeskommune og Russland stanses etter flere tiårs kontakt.
Utenriksdepartementet meldte torsdag 3. mars 2022 at all myndighetskontakt mellom Norge og Russland skal stilles i bero. Det betyr at samarbeid på nasjonalt, regionalt og lokalt myndighetsnivå stoppes inntil videre. Det samme blir gjort i Finland og Sverige.
Arbeid under Arktis råd og Barentsrådet stoppes på ubestemt tid.
Konsekvenser
–Krigen i Ukraina har allerede fått konsekvenser for vår region. Og vil få større konsekvenser i tiden som kommer, spesielt for oss i Øst-Finnmark, sier Bjørn Inge Mo (Ap), fylkesrådsleder i Troms og Finnmark fylke.
–Vi har i flere tiår samarbeidet godt med våre russiske nabofylker som utgjør Barentssamarbeidet. Vi setter nå vårt grensenære samarbeid på vent. Det gjelder aktivitet innenfor alle våre samarbeidsområder, fra kultur, idrett og utdanning til transport og næringsutvikling. Vi er i en vanskelig tid og det ser mørkt ut nå, sier Mo.
Skille regimet og folket
–Samtidig er det vår oppgave som grensefylke å skille tydelig mellom det russiske folk og det russiske regimets grufulle handlinger.
–Her har vi både russere og ukrainere som naboer, familie, venner og kollegaer, og vi må ta vare på disse menneskene og sørge for at de er trygge sammen med oss i Troms og Finnmark. Det er det aller viktigste akkurat nå, sier han.
Ifølge Mo vil det vil bli gjort nærmere vurdering av hvordan ungdomsarbeid og urfolksarbeid skal kunne gjennomføres. Hva slags type aktivitet som faller innunder hva som er absolutt nødvendig skal vurderes fra sak til sak.
–Der det er behov vil UD bistå oss, sier fylkesrådslederen.
Ikke panikk
–Kulturaktiviteter må vurderes fra sak til sak, nettopp som følge av betalingsutfordringer og reiserestriksjoner, sier fylkesråd for kultur og økonomi, Ronald Wærnes
Wærnes legger til at det var veldig spesielt å delta på Kirkeneskonferansen forrige uke for å diskutere framtidig samarbeid med Russland som da nettopp invaderte Ukraina.
Wærnes poengterer at vi må ikke få panikk:
–Jeg vil oppfordre folk til å ha is i magen. Vi har sett store kulturinstitusjoner ta til orde for å utestenge russiske kunstnere, mens andre vil boikotte 100 år gammel russisk litteratur, det er ikke veien å gå.
–Der det er mulig ønsker vi å holde døren på gløtt og noen møteplasser åpne. Vi må la de russiske menneskene vite at de har venner på den andre siden av grensa. Vi skal huske på at disse menneskene er vår framtids samarbeidsaktører og vårt håp om et framtidig samarbeid, sier Wærnes.
Men at folk-til-folk kontakt og reiser til og fra Russland vil bli krevende for alle, grunnet reiserestriksjoner og utfordringer knyttet til betaling av tjenester, er de begge enige om.