Av Vidar Norberg
(KOMMENTAR – 21.01.2022): Prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år den 21. januar og er dermed myndig. Om hun en gang blir dronning, er det et håp om offisielt dronningbesøk i Bibelens land, Israel.
Kong Olav kom ikke til Israel. Kong Harald og dronning Sonja kom bare til den jordanske siden av Jesu døpested ved Jordanelven. De gikk ikke som Josva over Jordanfloden til det lovede land.
Det var en egen kongeskog et stykke før oppkjørselen til den hellige stad Jerusalem. Det ble plantet 20.000 trær for kong Harald og dronning Sonja. Der ble satt opp bautaer for kong Olav og kong Haakon. Israels tidligere president Ezer Weizman inviterte kong Harald på besøk da han møtte statsminister Kjell Bondevik i Israel i 1999. Saken ble drøftet på Slottet.
Blant annet norske jøder og kristne arbeidet og gav penger til denne kongeskogen i håp om at en dag kommer kongen. Men de kongelige kom ikke. Til slutt ble monumentet tatt ned og flyttet og plassert på en annen teig. En annen fikk sitt navn i skogen.
Kronprins Haakon var sammen med verdensledere til stede på Holocaust-Forum i Jerusalem i år 2000 som markerte at det var 75 år siden holocaust.
Enkelte av de gamle norske holocaust-overlevende som nok hadde håpet at kongen skulle komme på besøk til Israel, er nok døde nå. Den kongeopplevelsen fikk de aldri. Men til kongehusets ære har de kongelige vist interesse for Det jødiske samfunn og synagogen i Oslo.
Om alt går slik man naturligvis forventer, vil Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra en gang i fremtiden bli Norges dronning. Da får man håpe at hun vil komme på besøk til Israel, Bibelens land.
Et besøk i det hellige landet Israel er viktig også for en norsk konge eller dronning og Norge som nasjon. For det er fra Bibelens innflytelse at Norge er blitt til. Eller som nasjonalsangen beskriver det: «Olav på det landet malte korset med sitt blod». Det er denne arven som er grunnen til at biskop Gunnar Stålsett døpte prinsesse Ingrid Alexandra i vann som etter alt å dømme var fra Jordanelven. Enkelte kongehus har tradisjon for å døpe i vann fra Jordanelven, fordi Jesus ble døpt i denne elv.
Man får håpe at Ingrid Alexandra vil ta opp den kristne fedrearven både i sitt liv og i nasjonens liv. En konge eller dronning skal være den kristne tros beskytter. Og over dette står det en Gud som kan verne. Ellers som den nordnorske dikteren Elias Blix skriver: «Vil Gud ikkje vera bygningsmann, Me fåfeng på Huset byggja. Vil Gud ikkje verja by og land. Kan vaktmann oss ikkje trygja. Så vakta oss, Gud, så me kan bu I heimen med fred og hyggja!»
Konge, dronning, prinser og prinsesser har mange plikter som skal oppfylles. For undersåttene er det også en bibelsk plikt, slik det står skrevet i Paulus’ første brev til Timoteus, 2, 1–3:
«Jeg formaner altså fremfor alle ting at det gjøres bønner, påkallelser, forbønner, takksigelser for alle mennesker, for konger og dem som er i høy verdighet, for at vi kan leve et stille og rolig liv i all gudsfrykt og sømmelighet. For dette er tekkelig for Gud vår frelser, Han som vil at alle mennesker skal bli frelst og komme til sannhets erkjennelse.»
Det er en klar bibelsk oppfordring om å be for konger og øvrighet. Også for prinsessen som fylte 18 år den 21. januar 2022.
Artikkelen er fra KARMEL ISRAEL-NYTT
Trykkes hver måned – 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.