Av cand agric Lars Arne Høgetveit
(20.01.2022): Norge bør i morgen den dag gjøre følgende. Få bestilt rask inntransport av sukker, salt, matolje og korn.
Vi vet ikke, men muligheten er sterkt økende, for at vi snart kan befinne oss i en «Birger Eriksen-situasjon», der én mann på kommandopost alene måtte senke Blücher. Det vil si gjøre en hastebestilling av kritiske matvarer til den norske befolkningen, slik det er fortalt at Trygve Lie gjorde rett før 2. verdenskrig. Da kjøpte han inn sukker! Det ble for lite, men det bidro godt i befolkningen!
Vi kan ha utfordringer rett foran våre øyne nå – der Ukraina, Nordkalotten, Sør-Kinahavet, kanskje Midt-Østen kan komme i ulage synkront. Da vil vi nok få ytterligere utfordringer med tilgang på viktige varer og varetransporten! Norge har en selvforsyning av mat på ca. 36 prosent – det er kritisk lavt – og det er sårbart og baserer seg sterkt på god tilgang på strøm, drivstoff og logistikk. I tillegg la Norge ned hele sin matberedskap i 2003! Oppdrettsfisken vår baserer seg på 83 prosent importert fòr og er ikke beredskap!
Behovet for mat er ferdig utregnet i Nærings- og handelsdepartementet, og da må en trykke på bestill-knappen, der pris er underordnet.
I et balansert kosthold trengs til 4,5 millioner voksne j.fr. beredskapslisten (eller søk opp «Kommentar Avisa beredskapslagring») – der jeg plukker ut viktige varer som tilsvarer 1970 kcal/døgn, men ikke hele behovet:
25 kilo sukker pr år * 4,5 millioner gir 112.500 tonn som tilsvarer 2250 semitrailere av 50 tonn. Naturligvis bestilles dette via sjøen og da blir det ikke mange anløp.
Etter samme lest: 20 kilo grovsalt. 15 liter rapsolje. 75 kilo hvetemel. 75 kilo sammalt grovt. (Korn kan bestilles i bulk [12 måneders forbruk utgjør ca. fire store bulkskip] og ligger ved kai.) 50 kilo ris. Fire kilo tørrgjær. Og etabler 1/3 dels plomberte beredskapsgårdstanker (behov ca. 16 l / daa jord korn og potet) med diesel. Skal dette skje «over natta», må staten inn umiddelbart med kroner. Da vil vi ha et utgangspunkt for en omstillingsperiode, så vi slipper å gå rett i sultmodus. Tok vi feil, brukes bare varene inn i næringsmiddelindustrien – og så etterfyller vi gjennom året.