Av Olav Berg Lyngmo
Da jeg og familien kom til Honningsvåg som sokneprest på begynnelsen av 1980-tallet, var det mange emissærer som reiste for de forskjellige misjonsorganisasjoner, og Aage Kure reiste for Bibelselskapet. Besøkene var særlig i vinterhalvåret.
Indremisjonen hadde bedehus i Honningsvåg, og Den indre Sjømannsmisjon hadde sitt hotell Havly og fiskerheim i Gjesvær. Den læstadianske forsamling hadde bedehus i Kamøyvær og Nordvågen. Alt dette er historie i dag! Alt er borte! Nesten alle disse folkene tilhørte Den norske kirke (Dnk). I dag er det stort sett bare Statens «religionsvesen» (Dnk) igjen med sin landsomfattende liberalteologi! Avkristningen akselererer!
Jeg har tatt vare på bilder fra et misjonsstevne på Evenes, fra den tiden jeg var freelancer. Der deltok blant andre etiopiamisjonær Jorunn Sørbø fra Ryfylke. Etter lærerskole, misjonsutdannelse og et halvt års språkstudium i England dro hun til Etiopia i 1968. Hun fortalte den gang blant annet at det var over 200 stammespråk i landet, med amharisk som riksspråk. Misjonsstevnet ble avsluttet med nattverdgudstjeneste ved sokneprest Arne Ørstavik.
Kollega Arild Markussen har hjulpet meg med informasjon om stevnedeltakerne fra Harstad-området. Dette skriver Arild:
Marselius Johansen, f. 16. april 1906 i Veimann i Berg og Torsken, Senja. Fra 1955 bodde han og arbeidet som snekker i Harstad. Reiste også for Santalmisjonen, sannsynligvis bare i perioder/vinterhalvåret, slik som mange av emissærene. Han spilte gitar og sang, ofte i duett med Kristen Ludvigsen. Marselius døde 9. januar 1982. Han ble begravet på Harstad gravlund, Sama. Minnes ham som en munter og lettrørt mann, dessuten belest.
Kristen Ludvigsen, f. 22. oktober 1921, Hestøysund ved Sandnessjøen, døde 30. oktober 2001, Harstad. Snekker i en mannsalder, og de siste årene innredningssnekker på skip for Kaarbøs Mekaniske i Harstad. Skattet sanger i sine kretser. Undertegnede kunne ofte få ham med som solosanger på gudstjenester ute i distriktet.
Begge to (som også Jakob Waage og far min, Arthur Markussen) hørte hjemme i miljøet rundt bedehuset Bethel i Harstad. Dessuten var de med, mer og mindre, i «statskjerka», som det den gang hette. Mener at Ludvigsen, tillike med et par Bethel-damer med medlemskap i Misjonssambandet, var med i Trondenes kirkes motettkor. Jakob Waage hørte vel til på sørsida av byen, i Sandtorg menighet og soknet til Fredly kapell/Kanebogen. Arthur, gift med menighetsrådsmedlem Hilda, var med å bygge Bergseng menighetshus i Trondenes sokn.
Arild Markussen