Av Egil Liberg
Det er først når sola står høyt på himmelen og temperaturen begynner å bli tilgivelig, at isfiskeiveren for alvor melder seg hos de fleste finnmarkinger. Min erfaring er allikevel at isfiske rett etter islegging og gjennom mørketida kan være minst like utbytterikt. Jeg har selv hatt noen flotte opplevelser på isen, og noen av de største røyene jeg har fått, har jeg fått i denne perioden.
Med de korte dagene vi nå har, er det en ekstra bonus å få med seg det lille som er av dagslys. At vi i tillegg lever med koronarestriksjoner, hjemmekontor og begrenset sosial omgang, gjør det ekstra viktig å komme ut og lufte hodet i koronafrie omgivelser.
Ispigger et must
Noe av det beste med isfiske, er den lave terskelen for å bedrive det.
Har du isbor, en pilkestikke og en boks maggot er du langt på vei til gode opplevelser.
I tillegg må du tenke sikkerhet, og ispigger er et must på isfiske nå. Vær spesielt oppmerksom ved inn- og utos nå på tidligisen.
Røyeblink toppet med maggot
Det er den tradisjonelle røyeblinken som brukes absolutt mest etter røya. Under blinken fester du en fortom på 12-15 centimeter, og en skarp krok.
Min tanke er at antall maggot ikke skal være avgjørende for om jeg får fisk eller ikke, så jeg bruker alltid en solid klase på 8-10 stykk. Kanskje overdriver jeg røyas kritiske sans.
Akkar og gummiagn er også relativt mye brukt. I tillegg til røyeblink og maggot, har jeg også montert på blinkende lys. Min erfaring er at disse lysene er ekstra effektive nå i mørketida.
Er ikke røya i bettet? Prøv mormyshka. Dette fisket krever mer fokus og oppmerksomhet, men er også veldig spennende. Småspist og kresen røye liker også disse små, fargesprakende wolframkulene som også agnes med maggot.
– Beveg deg og sov uten «vekkerklokke»
Selv nå i mørketida fisker jeg ganske aktivt. Jeg borer stadig nye hull hvis jeg ikke merker napp.
Jeg setter da gjerne igjen en snik som jeg monterer en bjelle på. Det gir et ekstra element til isfisket, og det gjør fisket ekstra spennende når også hørselssansen involveres.
Hvis du planlegger å overnatte på fisketuren, anbefaler jeg sterkt å fjerne disse «vekkeklokkene» før du kryper ned i soveposen.
Skitt fiske!
Artikkelen er fra FeFos nettside.