(tffk.no): –Nå i november er det 4000 ubesatte stillinger i Troms og Finnmark. Det er problematisk, og det må det gjøres noe med, sier fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo (Ap).
Han legger til at man sakte vil dø ut dersom ikke tilflyttingen øker.
–Det må bo folk i distriktene som må ha meningsfulle hverdager for å opprettholde suverenitetshevdelsen i regionen, slik som myndighetene ønsker, sier Mo.
Regionalt nordområdeforum er nettopp den arenaen hvor regionene i Nord-Norge samles for å kunne stå sammen om innspill til nasjonale myndigheter om samfunnsutviklingen i nord.
To ganger i året møtes Statssekretærene fra Utenriksdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Næring- og fiskeridepartementet Sametingspresidenten og fylkesrådslederne fra Nordland, Troms og Finnmark for å diskutere saker og problemstillinger som er særlig relevant for utviklingen i nord. Regionalt nordområdeforum er en møteplass for dialog og felles forståelse av spørsmål som er særlig relevante for utviklingen i nord. Denne dialogen skal styrke arbeidet med å videreutvikle nordområdepolitikken, og bidra til sterkere regionalt eierskap til arbeidet.
Troms og Finnmark er første stopp
– Vi trenger innspill fra regionene til utformingen av ny nordområdepolitikk, sa statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) fra Utenriksdepartementet da han deltok på møte i Regionalt nordområdeforum i Karasjok mandag 15. november.
Vad Petersson legger til at dette er hans første tur som statssekretær og signaliserer den nye regjeringens satsing på Nordområdene.
På agendaen i Karasjok er regjeringens nye nordområdepolitikk og samfunnsutviklingen i nord, grensehinder i Sápmi, nasjonale kutt i interregionale midler og EUs taksonomi.
Forsterker tiltakssonen
Statssekretær Kjersti Bjørnstad (Sp) fra KMD varsler en gjennomgang av tiltakssonen. Personrettede tiltak skal gjennomgås og nye skal prøves ut. Statssekretæren vil også se på helt nye tiltak som kan iverksettes.
Statssekretær Bjørnstad melder også om en ny boligmelding med Husbanken som virkemiddel og ny distriktsmelding og forsikrer om at det er arbeid der forumet skal involveres.
–Det må også komme noe konkret ut av dette møtet. Jeg er enig i statssekretær Vad Petersson i UD som sier at de formelle samarbeidsarenaene må fylles med innhold, poengterer Mo.
Norge overtar formannskap neste år
I 2022 har Norge formannskap i Nordisk Råd. Nordisk Råd finansierer Grensekontorene i nord. Tjenesten disse kontorene utøver og utøvde under pandemien viste hvor viktig og nyttig de er.
– I en årrekke har Grensetjenesten fått strammere økonomiske rammer, selv i en tid hvor vi jobber for økt fleksibilitet og mobilitet i arbeidslivet, gjennom studier og på privaten, forklarer Mo.
Nordområdesatsingen er ikke bare barentssamarbeidet som har fått på plass en etterlengtet finansieringsordning for prosjektarbeid.
–Den nye regjeringen kan ikke være noe dårligere så jeg oppfordrer Norge under sitt formannskap i Nordisk ministerråd ta initiativ til finansieringsordning det nordiske samarbeidet i Nordkalottrådet, avslutter fylkesrådsleder Mo.