(19.10.2021): Fiskeridirektoratet har ute på høring et forslag om å øke inngangsbilletten for å få full kongekrabbekvote.
Tidligere var kravet for full kvote at fiskeren måtte ha levert hvitfisk og annen fisk (inkludert sjølaks) for minst 100.000 kr per år. Etter politisk beslutning fra Solberg-regjeringa ble dette omsetningskravet over natta fordobla fra og med 2019, fra 100.000 kr til 200.000 kr.
Den avgåtte regjeringa var ikke fornøyd med dette grepet. Nærings- og fiskeridepartementet har pålagt Fiskeridirektoratet å gjennomføre en såkalt opptrappingsmodell hvor omsetningskravet i første omgang skal økes med ytterligere 50 %, fra 200.000 til 300.000 kr.
Begrunnelsen for dette er Solberg-regjeringas ønske om at fordeling av krabbekvotene i større grad skal kompensere aktive fiskere som plages med kongekrabbe i andre fiskerier. Videre understreker departementet «hensynet til forutsigbarhet og stabilitet for den aktive fisker». Slike hensyn tas imidlertid ikke for småskala fiskere.
Samtidig med at omsetningskravet ble skjerpa betraktelig inn, åpna departementet også for utvida deltakelse i det regulerte kongekrabbefisket øst for Nordkapp. Vest for Nordkapp er det fritt utryddingsfiske uten noen kvoteregulering.
Tidligere var det bare fiskere bosatt i kvoteområdet samt Nordkapps nabokommune Måsøy som kunne tildeles kvote. Fra 2019 kan fiskere fra hele Finnmark få kvote, noe som medfører økt press på det vestlige kvoteområdet, særlig Porsangerfjorden og Laksefjorden.
Forslaget om ytterligere innskjerping av inngangsbilletten i krabbefisket vil helt klart særlig ramme småskalafiskerne i Østre og Midtre Finnmark. Disse er allerede sterkt ramma av Solberg-regjeringas foretatte innstramminger i 2019, altså et ledd i en ønsket blå politikk om å skvise ut de små, sjøsamiske aktørene i fiskeriene.
Vi forventer at vår nye fiskeriminister Bjørnar Skjæran (AP) og statssekretær Kristina Hansen (AP) vil sette foten ettertrykkelig ned for å øke inntektskravet for krabbekvote. Her må vår nye politiske ledelse låne øre til kystfiskarlaget og sjøsamenes fiskeriorganisasjon Bivdu, og snarest legge denne ballen død. Det bør være uspiselig for en rødgrønn regjering å gjennomføre en politikk som setter kombinasjonsfiskerne i en ekstra skvis, på en måte som truer sjøsamisk kultur og bosetting.