Av Vidar Norberg
(JERUSALEM, 26.09.2021): Løvhyttene var satt opp utenfor kafeene i Ben Yehuda og Jaffa-gaten i Jerusalem. Men turistene glimret med sitt fravær, og noen av løvhyttene var tomme.
Selv om hverken utenlandske jøder eller turister ikke kunne komme på grunn av koronapandemien, var israelerne likevel ute i gatene og på kafeer. Det så ut til at de hygget seg.
Ett av de kjente spisestedene for nordmenn er «Rimon» som ligger i en sidegate til Ben Yehuda. Der var det pyntet en stor sukka. Den var delt i to. Israelerne fylte opp den første delen. Den delen av kosherrestauranten hvor det tidligere ble servert kjøttmat, var tom.
I Gamlebyens jødiske kvarter selges det bagel, et rundt, salt brød med ulike typer pålegg. Det var nesten smekkfullt der. Av og til kunne man høre den brede amerikanske engelsken, men stort sett gikk det på hebraisk. Arabisk hørte man også.
Små kolonialbutikker så også sin mulighet for å gjøre en handel med lokale «pilegrimer» eller ferierende israelere som tok turen opp til Jerusalem under løvhyttefesten.
Jerusalem kommune setter hver løvhyttefest opp en diger løvhytte. Tidligere har det vært tilbud og underholdning, ikke minst for barna. I år var det forbudt å komme inn i løvhytten uten grøntpass. Ved inngangen, som var sperret av, satt to væpnede vakter og passet på. Det så til at det var dekket til galla for noen utvalgte gjester med grøntpass.
Bussene som fraktet folk mellom Møkkaporten og Jerusalem by, hadde nok å gjøre. Hele tiden var det folk på bussreise. For de fleste blir det kanskje litt for langt å gå.
Det var ved Sionsporten at israelerne slo seg igjennom til Gamlebyen under seksdagerskrigen i 1967. Da KARMEL gikk forbi Sionsporten, kom det faktisk en gruppe med turistguide. Kanskje nye immigranter på tur? På det sted stanset gruppen for å synge «Jerusalem av gull», sangen som ble berømt og var som et profetisk budskap like før hele Jerusalem ble frigjort i 1967.
Davids tårn er i tillegg til et innendørsmuseum også et utendørsmuseum. Det betyr at flere kan komme inn, og dørene var tilsynelatende åpne. Siste nytt er at man kan gå på en sjanglete hengebru av vaier mellom et tårn og Fasael-tårnet som sto der da de vise menn kom for utspørre Herodes om hvor Jesus-barnet var født. Israelerne er ofte kjent for å klare utfordringer, og avisen viste et menneske som gikk på hengebroen.
Utenfor Jaffaporten var det musikk. Som vanlig var det nok en araber som solgte avlange brød som er lett og ta med seg og smaker godt med litt salt og krydder som følger med. Nytt for løvhyttefesten var en ung ultraortodoks jødisk gutt som delte ut flasker med vann, gratis. Det var kanskje en velgjører som hadde betalt for det, eller myndigheter som heller ville gi folk en god opplevelse istedenfor en tur med ambulanse til nærmeste legevakt med diagnosen dehydrert og lettere forkommen. Temperaturen denne septemberdagen viste 31 varmegrader. Da må man ta sine forhåndsregler.
Musikanter gjør alltid sitt for å oppmuntre folk, selv om man ikke alltid vet om det er musikk eller lyd. På Kikar Sion ble det spilt en slags klezmermusikk, kanskje fra det gamle Øst-Europa. I hele Ben Yehuda var det også musikanter. En gammel mann med skipperlue danset og fektet i lufta i over det som kanskje var et russisk musikkensemble med to trekkspill og trommeslager. Kanskje var danseren en gammel sjømann som mintes et skipsanløp i en eller annen fjern havn før han havnet som pensjonist i Israel.
Israel er en mosaikk av menneskeskjebner, enten man nå spiser biff, bagel eller shwarma i King George-gaten som England bygde for å ha som aveny den gang det britiske imperiet bestyrte Jerusalem. Den som har norske fjellvaner og ryggsekk med termos og brød, kan finne en åpen port og sette seg på gamle stener under Jerusalems historiske murer og skue ut mot Oljeberget. Det er dit Jesus kommer tilbake til Israel. Jødene som ligger begravet på Oljeberget, venter på Messias og tror at de som ligger nærmest Messias, står først opp. Kristne vet at Han kommer snart til den evige stad Jerusalem.
Abonner på papirtugaven av Karmel og les mer
Avisen trykkes hver måned – 500 kroner i året
e-post: karmelin@netvision.net.il