Av Vidar Norberg
(JERUSALEM, 26.09.2021): Det er noe eget ved morgenbønn ved Vestmuren. Spesielt under de bibelske valfartsfestene. Løvhyttefesten er den siste av årets tre bibelske valfartfester. Det er mange jøder som kommer til Vestmuren for å tilbe Abrahams, Isaks og Jakobs Gud.
Koronapandemien klarte ikke å sette en stopper for de ivrigste som ville komme opp og be ved foten av den gamle Tempelplassen under løvhyttefesten. Før koronatiden kom titusener opp for å bli velsignet av etterkommerne av Arons presteslekt. I år satte myndighetene en begrensning på 8000 mennesker foran Vestmuren. Men istedenfor én dag med «birkat kohanim» (prestevelsignelse) var det to dager, onsdag den 22. og torsdag den 23. september. Hver dag var det to «mussaf» (tilleggsbønn). Jerusalem Post var en av avisene som viste bilde av Arons presteslekt som velsignet det jødiske folk.
Det er et spesielt syn når folk velsignes. Prestene drar bønnesjalet over hodet og former fingrene som bokstaven shin «sh» og leser fra 4. Mosebok 6, 24–26:
«Herren velsigne deg og bevare deg! Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig! Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred!»
Bibelsk fest
Bibelen forteller om hvordan løvhyttefesten skal feires.
«Den femtende dagen i den sjuende måneden, når dere samler inn landets grøde, skal dere holde Herrens fest. Den skal vare sju dager. Den første dagen skal være hviledag, og den åttende dagen skal være hviledag. Den første dagen skal dere ta frukter av vakre trær, palmegrener og kvister av løvrike trær og vidjer som vokser ved bekkene, og dere skal være glade for Herrens, deres Guds åsyn i sju dager. Denne høytiden skal dere holde som en fest for Herren sju dager om året. Det skal være en evig lov for dere, fra slekt til slekt. I den sjuende måned skal dere holde denne høytiden …» (3. Mos. 23, 39–43)
Under festen bruker man en festbukett som består av en palmegren fra ørkenen, myrte fra fjellene og piletre fra vannrike steder. I tillegg har de en etrogfrukt fra slettelandet, og dermed er alle Israels landskaper representert. Etrog er grønn eller gul som en sitron og kommer fra hadartreet, som noen mener er skjønnhetens tre. Med denne sammensatte buketten vifter de mot øst, sør, vest, nord, opp og ned for å proklamere at Gud er Herre overalt. Hver dag går jødene en gang rundt talerstolen i synagogen, og på den sjuende dag går de syv ganger rundt med buketten, akkurat som prestene gikk rundt alteret på templets tid.
Det føles virkelig en valfartsfest for folk som er med og dem som ser på. Ved Vestmuren står det mange små grupper og enkeltpersoner som vifter med sine buketter av palmegren, myrte, piletre og etrog. De fleste etroger er på størrelse med en sitron. Men det hender av og til at noen kommer med en etrog på størrelse med en liten melon.
Menneskemylderet er som en liten elv som strømmer nedover og vannet skiftes ut. Folk kommer og går. Noen har med seg hele familien. Både kvinner og menn kan be med en lulavbukett, men de fleste som bruker den, er menn.
Tempelplassen
På plassen foran Vestmuren er det også en stor «sukka» (løfhytte) som kan romme mange mennesker. Det var et mylder også der.
Politiet er nesten alltid til stede selv om man ikke legger så mye merke til dem. Men innenfor hovedinngangen til Vestmuren sto det søndag mange politibiler og bak så man al-Aqsa-moskeen som ofte er en kilde til muslimsk bråk og opprør. Det var det ikke i år. Israelske myndigheter sørget for at ikke-muslimer fikk lov til å gå opp på selve Tempelplassen som er det aller helligste stedet. Det var der templet sto.
For mange jøder lever nok drømmen om et tredje tempel. Den som vandrer gjennom Jerusalems gamleby, vil se at menoraen av gull er på plass. Den skal etter planen stå i templet. Den sto under løvhyttefesten inne i en sukka, bak den nye Hurva-synagogen. Den opprinnelige Hurva-synagogen ble sprengt av jordanerne under selvstendighetskrigen i 1948/49, men ble for noen år siden bygget opp igjen. Jødene tar sitt gamle land i eie. Valfartsfestene i Eretz (landet) Israel gjenopplives som i gamle dager i takt med staten Israel.
Profetiene frem
Profetigranskerne påpeker at i Bibelen er fikentreet et bilde på staten Israel. Jesus forteller også en lignelse om fikentreet:
«Og Han sa en lignelse til dem: Se på fikentreet og alle trær. Så snart de springer ut og dere ser det, da vet dere av dere selv at sommeren er nær. Slik skal dere også, når dere ser disse ting skje, vite at Guds rike er nær.» (Luk. 21, 29–31)
Det påpekes av profetigranskere at staten Israel ble født 14. mai 1948. Dette er fikentreet som blomstrer og varsler sommer. I praksis betyr det at Riket for Israel nærmer seg.
Abonner på papirtugaven av Karmel og les mer
Avisen trykkes hver måned – 500 kroner i året
e-post: karmelin@netvision.net.il