Av Vidar Norberg
En gang var Brita Romsdal oppsitter på Jotka fjellstue. Nå er det datteren Lisa og mannen Steinar Kristensen som er vertskap på fjellstua. Men fremdeles tar Brita (85) turen fra Tverrelvdalen i Alta til fjellstua på Finnmarksvidda.
Are Turi fra Masi gikk sammen med sin tante inn til Jotka fjellstue på Finnmarksvidda.
–Vi kjørte bil opp til Tutteberget. Vi fikk båtskyss over to av Jotka-vannene og gikk inn til fjellstua. Fra Tutteberget til fjellstua er det fem kilometer, forklarer Are Turi.
–Du må vel være ganske sprek som fremdeles går til fjellstua?
–Heldigvis er kroppen i god form. Vi plukket multer på turen. Nå er jeg også i gang med på plukke blåbær, sier Brita Romsdal på telefon med Finnmarkshilsen.
Gamle dager
–Hvordan var livet på Jotka fjellstue i gamle dager?
–Det var veldig greit. Vi møtte hyggelige folk, og mange ble vi kjent med. Min mann Helge sa at 99 prosent av alle som kommer til Jotka fjellstue, er ordentlige folk. Før jul begynte folk å bestille plass på fjellstua, minnes Brita Romsdal.
Da Brita kom til fjellstua i 1967, var det telefon, men ikke post og aviser hver uke.
–Vi hadde en ku og okse i fjøsen for å få melk, minnes Brita.
–Men det var vel harde vinterstormer på Jotka?
–Ja, det kunne være stygge vinterstormer. Jeg som er fra Masi (født Turi), var jo ikke vant til det.
–Var det tungt arbeid på fjellstua?
–Vi hadde vannpumpe til huset, men om vinteren kunne vannet fryse. Da måtte vi gå til bekken for å hente vann. Det var jo tungvint, men etter hvert fikk vi ordnet både vann og kloakk.
Når Brita Romsdal forteller om livet på Jotka fjellstue, er det en solskinnshistorie om det gode liv.
–Jeg er glad i naturen. Det var så fint å gå skiturer når det ble vår. Og aldri var det ensomt på Jotka fjellstue, minnes Brita Romsdal.
Statens fjellstuer
Jotka fjellstue ligger i Alta kommune. Det har vært fjellstue siden 1878. Den gang gikk ferdselsåren fra Alta til Karasjok om fjellstuene Jotka, Mollisjokk og Ravnestua. Det var den gang som nå Statens Fjellstuer som eide stedene. Embetsverket måtte ha dem når de skulle rundt og ivareta statens interesser.
I dag er det annerledes. Jotka er kjent som stoppested for det tusen kilometer lange hundeløpet fra Alta til Kirkenes. Hit kommer folk gående og syklende. Vinterstid er Jotka også et mål for skuterfolket. Jotka fjellstue har 32 sengeplasser.
På fjernsyn
NRKs programserie «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» hadde for noen år siden et program om familien på Jotka fjellstue. Der fortalte Lisa Romsdal Kristensen og mannen Steinar Kristensen om historie og livet i ødemarka som kanskje ikke er så øde på en fjellstue.
Lisas far Helge Romsdal søkte tilflukt på fjellstua under krigen. Tyskerne rakk ikke å brenne Jotka fjellstue. Helge Romsdal ble gift med husets oppsitterdatter Ellen Eriksen. De fikk tre døtre. Så døde mor. Året etter giftet Helge Romsdal seg med Brita (født Turi) Romsdal fra Masi. De fikk tre døtre. En av dem er Lisa Romsdal Kristensen som styrer med mye av det daglige på Jotka fjellstue sammen med mannen Steinar Kristensen.
NRK fortalte i 2016 at det er ikke strøm på Jotka fjellstue. Bare et aggregat til det aller viktigste. Det rekker til lys, men ikke til fryseboks. Så når det kommer gjester til fjellstua, må Lisa med mann eller barn i båten for å trekke garn. Det er fisken som er middagen. Og det er ikke vanskelig å få fisk i Joatkajávrrit som betyr fortsettelse av flere vann etter hverandre. Det er tre vann. Jotka fjellstue ligger ved det innerste vannet som heter Stuevannet.
–Fjellstua har fortsatt aggregat. Lisa fisker fremdeles. Det er mat til turistene og dem selv, forteller Are Turi som var med Lisa i båten for å trekke garna den 11. august.
På NRK viste Lisa hvordan hun fulgte opp sin fars gamle tradisjon med å røyke fisk sommerstid. Det er et minne fra den tiden hvor røykafisk og rømkolle var sommermaten.
–Lisa røyker fortsatt fisk, men det er en stund siden nå, fortalte hun til Turi i august.
Ett av spørsmålene som NRK dvelte ved, var om noen av de tre barna Ulrikke, Peter eller Elisabeth kommer til å fortsette som oppsittere, eller om Jotka fjellstue vil gå ut av familien og til nye folk som staten måtte finne. NRK fikk ikke noe svar på spørsmålet.
–Lisa er bare 53 år og Steinar Kristensen er i samme alder. Om noen av barna kommer til å overta, er det ingen som vet, forteller Turi.
Familien har også hus i Alta for at barna skal slippe skolevei over fjellet i all slags vær.
Koronatider
I mars 2020 satte koronaen en stopper for trafikken. Heldigvis ble sommersesongen 2020 bra. Fjorårssommeren var bedre enn årets sommer. Lisa sier det er klart at koronaen har begrenset antallet besøkende.
Etter besøket på fjellstua gikk Brita Romsdal og Are Turi tilbake med både minner og multer.
–Brita har jobbet største delen av sitt liv på Jotka som oppsitterfrue og oppsitter, og hun har gått mange turer på fjellet, og hun er flink til å mosjonere, og derfor har hun så god fysisk og mental form. Samtidig er hun heldig som ikke er blitt syk, forteller Are Turi.