Av Vidar Norberg
Under meget vanskelige forhold gjennomsøker Israels antikkmyndighet gamle huler i Judea-ørken i håp om å finne antikkskatter før tyvene kommer. Nå har arkeologene funnet rundt 80 fragmenter av en gammel bibelrull i Skrekkens hule i Nahal Hever.
Budskapet fra den greske teksten som nå er tydet, er ifølge Israels antikkmyndighet (IAA) fra Sakarias 8, 16–17:
«Dette er det dere skal gjøre: Tal sannhet med hverandre. Døm rettferdige dommer på tinget, dommer som skaper fred. Tenk ikke ut ondt mot hverandre. Døm rettferdige dommer på tinget, dommer som skaper fred.»
Et annet skriftsted som er tydet, står hos profeten Nahum 1, 5–6:
«Fjellene skjelver for Ham og haugene smelter. Jorden bever for Hans åsyn, jorderike og alle som bor der. Hvem holder stand mot Hans harme? Hvem holder ut Hans brennende vrede? Hans harme strømmer frem som en ild, og fjellene styrter frem for Ham.»
–Jeg tror at bibelversene er et budskap fra Gud til vår tid. Himmel og jord skal forgå, men Hans ord skal slett ikke forgå, sa den messianske jøden Amir Tsarfati i Behold Israel etter at nyheten om de nye bibelske tekstene ble kjent.
–Fragmentene på den greske bibelrullen er fra 12 småprofeter, sier Tanya Bitler, Oren Ableman og Beatriz Riestra i IAA.
Skriften tyder på at det er to personer som har skrevet den greske teksten.
Ifølge meldingene er også Guds navn funnet i tekstene. Pressetalsperson Yoli Schwartz i Israels Antikkmyndighet sier på spørsmål fra KARMEL at navnet som er funnet, er Jhvh. Hun forklarer at Guds navn er et ord som mange ikke vil uttale eller skrive i dag.
Funnet er rundt 1900 år gammelt, men de greske skriftene kan være hundre år eldre. Fragmentene kommer trolig fra jøder som flyktet fra romerne under Bar Kokhba-opprøret rundt år 130 e.Kr. De tok sin tilflukt i de ytterst utilgjengelige fjellhulene. Arkeologene har rappellert 80 meter nedover stupet til hulen hvor de arkeologiske utgravningene er gjort.
Arkeologene tror at dette seneste fragmentfunnet kan være fra den samme skriftrullen med småprofeter som beduiner plyndret og solgte til israelske forskere på 1950-tallet. På 1960-tallet ble det oppdaget masse lik i den samme hulen. Da israelerne ryddet opp, fant de fragmenter fra den samme rullen. Nå tyder puslespillet på at også de seneste fragmenter er fra denne rullen med småprofeter.
Hulen ble hetende Skrekkens hule etter at de tok bort likene. De kan være fra jøder som var på flukt fra romerne. Kanskje brukte romerne ild og røyk samtidig som de sultet ut flyktningene som hadde gjemt seg.
Andre funn
Det ble også gjort flere andre funn i Skrekkens hule. Et av dem var en skjelett av en pike. Hodet og brystet var delvis dekket med et klede og delvis mumifisert. Det tørre klimaet gjør at det ennå var litt hodehår igjen. Israels Antikkmyndighet skrev i sin pressemelding at liket var 6000 år gammelt.
Videre ble det funnet en gammel, flettet kurv i en av Muraba’at-hulene i Nahal Darga. Radiokarbondatering viste ifølge pressemeldingen at kurven er 10.500 år gammel. Den er flettet nærmere 5000 år før jordens skapelse etter den jødiske tidsregningen som nå viser år 5781. Verdens eldste kurv var tom.
Under de arkeologiske utgravningene ble det funnet flere mynter med bilder av daddelpalmer og harper. De forteller at dette er mynter fra tiden med jødiske Bar Kokhba-opprør. Spydspisser og pilspisser, sandaler og lusekam hører med i samlingen.
En av årsakene til at dette funnet av fragmenter er så interessant, er at det er funnet sammen med mynter og annet utstyr. Dermed kan man mye sikrere lese ut av funnene hvilken tid de stammer fra og omstendighetene rundt dem. Et fragment som selges på det åpne marked, har ikke samme arkeologiske verdi.
Jødisk kulturarv
–Fragmentene med bibeltekster, mynter og andre saker fra det andre templets periode bekrefter den jødiske kulturarv i regionen. Det er ubrytelige bånd mellom kulturelle jødiske aktiviteter og vår plass i dette landet. Det er spennende å vise folk disse funnene som kaster lys over vår egen historie, sier generaldirektør Avi Cohen i Departementet for Jerusalem og kulturarv.
Han sier videre at funnene ikke bare er viktige for den jødiske kulturarv, men for hele verden.
–Dette er et historisk funn etter internasjonal målestokk. Vi er blitt minnet om den rike kulturarv som det jødiske folk har. For meg personlig fikk dette en spesiell vending når titalls jødiske ungdommer tok del i utgravningene og fikk en mulighet til å møte ansikt til ansikt det jødiske etos som lever helt fra Bibelens dager, sa generaldirektør Raz Frohlich i Sports- og kulturdepartementet.
Også ungdom som forbereder seg til militærtjenesten, har deltatt i de krevende utgravningene før koronapandemien.
Kappløp med tyver
Helt siden dødehavsrullene ble funnet for over 70 år siden, har tyver jaktet på antikviteter i ørkenhuler. Man kan tjene store penger på å selge gamle bibelske skrifter og dokumenter på det internasjonale markedet. Ifølge pressemeldingen risikerer plyndrere både lemmer og liv når de skal innta og søke utilgjengelige huler.
Det pågår nå et nasjonalt prosjekt for å finne gamle arkeologiske skatter før tyvene tar dem. Så langt er 80 kilometer med ørkenområder med rundt 500 huler gjennomsøkt. Judea-ørken er på 150 kilometer, og nær halvparten av undersøkelsene gjenstår. Det brukers droner der det er vanskelig å komme til, og tau der man må fires ned. Det er Israel Antiquities Authority i samarbeid med lederen for Den arkeologiske avdelingen i siviladministrasjonen i Judea og Samaria som står bak søkene. Departementet for Jerusalem og kulturarven finansierer arbeidet.
–Målet med dette nasjonale initiativet er å redde denne sjeldne og viktige kulturarv fra røvernes grep, sa direktør Israel Hasson i IAA.
–De nye fragmentene fra rullene er kall til myndighetene om å våkne opp. Det må settes av ressurser til å fullføre denne historisk viktige operasjonen. Vi må forsikre oss om at vi sikrer oss alle data som ennå ikke er oppdaget i hulene, før ranerne tar det, sier Hasson.
Avi Cohen i Departementet for Jerusalem og kulturarv sier at de skal fortsette arbeidet med å finne alle lignende huler.
Enorm respons
–Hvordan har responsen vært på dette funnet?
–Helt enorm. Hele verden snakker om dette. Alle medier kom for å fotografere funnene, sier pressetalsperson Yoli Schwartz.
Hun ramser opp navn på medier raskere enn KARMEL kan notere: Fox News, CNN, National Geographic, The New York Times, Washington Post, Times i London og Guardian.
Qumran
I 1947 fant man flere hebraiske bibelruller og fragmenter i Qumran ved Dødehavet. De var lagret i krukker. Da statsminister Benjamin Netanyahu viste Jesaja-boken på Israel Museum til tidligere president George W. Bush, sa han at hans sønn kan lese den hebraiske teksten.
Det var i 1947 at beduingjeteren Muhammed ehd Dhib lette etter en bortkommet geit. Han kastet en stein inn i hulen for å skremme ut geita. Han hørte leirkrukker som ble knust. Der var det dødehavsruller. Skuffet brakte beduinene rullene til antikvitetshandler Khalil Iskander Shahin i Betlehem. Den 29. november kjøpte arkeolog Eleazar L. Sukenik ved Det hebraiske universitet rullen med Jesaja-boken. Det skjedde samme dag som FNs delingsvedtak om opprettelsen av en jødisk stat. Jesaja 66, 8 lyder:
«Hvem har hørt slikt? Hvem har sett slike ting? Kommer et land til verden på en dag …»
Artikkelen sto på trykk i papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT i april
Abonner og les mer – e-post: karmelin@netvision.net.il