Av Vidar Norberg
(Reportasje, Jerusalem, 10.05.2021): Mens jødene ba til Israels Gud på utsiktspromenaden Tajelet, steg røyken opp fra Tempelplassen. Politiet brukte sjokkgranater mot muslimske opprørere, som kastet stein og brannbomber.
Mandag var det ifølge den hebraiske kalenderen 54 år siden den østlige delen av Jerusalem ble frigjort under seksdagerskrigen i 1967. Dette er for svært mange jøder en gledens dag. Men skuffelsen var stor da jødene ble nektet adgang til Tempelplassen på grunn av arabisk opprør.
Det var en varm og solfylt start på morgenen i Jerusalem. Jerusalem by inviterte på sin nettside til festbønn på Haas-promenaden. Kvinner på en side og menn på en annen side. De leste fra sine bønnebøker og ba til Abrahams, Isaks og Jakobs Gud. Mennene hadde tatt på seg sine lange bønnesjal etter jødisk skikk. Siden dette var morgenbønn, var det mange som fulgte Moselovens påbud om å surre Guds ord på sin panne og arm. De festet «tefillin», to lærbokser med Guds Ord, ved hjelp av bønnereimer på pannen og armen. Og ba etter den skikk som følges i alle synagoger.
Under morgenbønn leses Herrens velsignelse av etterkommerne av Arons presteslekt. Det er de såkalte kohanim som gjør det. De dro der oppe på Haas-promenaden bønnesjalet over hodet, et bilde på at de utfører handlingen på vegne av Gud, og leste:
«Herren velsigne deg og bevare deg! Herren la sitt ansikt lyse over deg og være deg nådig! Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.» (4. Mos. 6, 23–27)
Det er dalsøkk mellom Haas-promenaden og Tempelplassen. Men det er ikke lenger enn at man fra utsiktsplassen ser Tempelplassen klart og tydelig. Og under den jødiske gudstjenesten skjedde det. Det braket løs på Tempelplassen.
Ifølge israelsk presse hadde palestina-arabere samlet seg ved al-Aqsa-moskeen på Tempelplassen. De kastet stein og brannbomber eller fyrverkeri mot politiet. De svarte ifølge en talsmann for politiet med sjokkgranater, da opprørerne angrep Mughrabi-porten som er broen fra Al-Aqsa-moskeen ned til Vestmuren.
–For kort tid siden begynte hundrevis av opprørere å kaste stein mot Mughrabi-porten. Da ga politisjef Yaakov Shabtai ordre om at politiet i området må gå inn og drive opprørerne tilbake med opprørsmetoder, het det i en melding som var gjengitt på Arutz 7.
I slaget som fulgte med araberne, ble ni politimenn skadet, inklusive en politileder som ble evakuert til et lokalt sykehus. Den arabiske «Røde halvmåne» hevdet at flere hundre arabere ble skadet, men erfaringene tilsier at de påståtte tallene fra dem ikke er helt korrekte.
Bønner og shofar
Jødene blåste i shofaren på Haas-promenaden. I bibelhistorien er bukkehornet et instrument som lyder både til krig og fest. Jødene unnlot ikke å følge skikken, selv om nok de fleste visste at noe skjer på Tempelplassen.
En sanger sang til akkompagnement av gitar og piano. Kjente israelske sanger som det høver seg på en festdag for frigjøringen av Jerusalem. Flere ble revet med av rytmen. Mennene begynte å danse «hora». Det er en ringdans hvor de tripper til takten. En israeler hadde meg seg et stort israelsk flagg som vaiet i brisen. I bakgrunnen syntes arabiskbebodde landsbyer og bakenfor dem jødiske hus og Tempelplassen i Gamlebyen.
Også kvinnene gikk ut i horadansen. I jødedommen danser kvinner for seg og menn for seg. Farten var stor i sirklene av kvinner. Det samme var gleden.
Borgermesteren møter folk
Ordfører Moshe Lion var også til stede oppe på Haas-promenaden. Han hilste hyggelig på noen av menneskene. Så gikk han ned til forsamlingen. Koronapandemien gjorde sitt til at de som skulle inn, fikk en gul remse rundt håndleddet slik at man kunne sikre seg mot at det ble for mange mennesker der i disse koronatider.
KARMEL benyttet muligheten til å be borgermester Lion om en kommentar til det som skjer i Shimon Hatzaddik.
–Jeg vil ikke kommentere den saken nå, sa borgermesteren.
–Snakk med min assistent.
Moshe Lion tok heller ikke mot oppfordringen til å si noe om festen.
Også på israelsk radio mandag morgen var Moshe Lion ganske forsiktig om området Shimon Hatzaddik.
Dette er også et gammelt jødisk område i Jerusalem som har vært styrt av ulike hærer som har kommet og gått og flyttet grensene. En del av husene der er opprinnelig jødiske. Nå vil jødene ha tilbake fire hus som de eide i gammel tid, men som andre har inntatt. Etter planen skulle de fremmede kastes ut, men saken har vakt stå stor interesse at den saken er blitt utsatt i Israels høyesterett. Denne morgenen var fire hus i Sheik Jarrah, som er det arabiske navnet, toppnyheten på BBC radio. Og de forklarte at dette var såkalt okkupert område.
Mens folk på Haas-promenaden etter hvert gikk hjem etter festbønnen oppe på Tajelet, var det andre jøder som opplevde starten på Jerusalem langt mer dramatisk. En jødisk mann kom kjørende i sin bil nær Løveporten. Araberne steinet ham og traff. Mannen mistet kontrollen, kjørte ut av veien og traff en påle på fortauet. Araberne løp til for å lynsje ham. Det var et slag. Om ikke politiet er mannsterke, vil jøder fort bli slått i hjel i enkelte deler av Jerusalem. På det sosiale mediet Telegram og hos politiet var det en video fra den dramatiske hendelsen.
Ingen jøder på Tempelplassen
I den årlige Jerusalem-marsjen har kanskje 15.000– 20.000 eller flere ungdommer fra hele Israel marsjert fra Den store synagogen forbi det gamle amerikanske konsulatet, opp bakken til det gamle rådhuset, guttene forbi Nyporten, inn Damaskusporten og gjennom det muslimske kvarter. Jentene går via Jaffaporten. Marsjen har endt opp ved Vestmuren for å be.
Under denne opphetede situasjonen i Jerusalem ble det først bestemt at kun rundt 8000 deltakere får gå gjennom områdene i Gamlebyen som politiet kommer til å stenge av for araberne.
Det som skapte skuffelse blant unge sionister tidligere på dagen, var at det muslimske opprøret på Tempelplassen førte til at den ble stengt for jøder. Tidligere år har jødene pleid å gå opp på Tempelplassen, men ikke i år. Inntil nylig var det nesten bare Gershon Salomon i Tempelhøydens Trofaste som måtte sitte igjen når hans tilhengere gikk opp. For muslimene har lovet at blodet skal renne i Israels gater om han kommer dit. Bakgrunnen er at Salomon for mange år siden fikk hentet en grunnstein til det nye templet. Det førte til opprør med flere drepte. En av dem som var vitne til det opprøret, var tidligere reisesekretær i KARMEL, Arvid Bentsen.
Sionistgruppen Im Tirtzu kom ifølge Arutz 7 med sterk kritikk etter at Tempelplassen ble stengt for jøder.
–Dette er en kapitulasjon for terrorisme og trusselen fra arabiske opprørere. Det er også et lavpunkt for den israelske regjering. En regjering som er uvillig til å beskytte lovlige innbyggere, belønner angriperne og baner veien for mer vold. Det er skammelig at på denne dagen når vi feirer frigjøringen av Jerusalem og Tempelplassen, gir regjeringen avkall på Tempelplassen, het det i en melding fra Im Tirtzu som var gjengitt i Arutz 7.
–Dette er en vanære. På Tempelplassen organiserer Waqf med forsett terrorhandlinger og mord under vår nese og ingen gjør noe, sa Knesset-medlem Simcha Rotman i partiet Religiøs Sionisme i sin twittermelding.
–Vold og kjeltringskap har fått en seier, sa Knesset-medlem Itamar Ben Gvir i partiet Religiøs sionisme.
Han la skylden på Benjamin Netanyahu og offentlig sikkerhetsminister Amir Ohana fra Likud-partiet.
Amichai Chikli i partiet Yamina mente at det er en kapitulasjon for palestina-arabisk vold når Tempelplassen er stengt for jøder. Matan Kahana i Yamina sa at Tempelplassen burde være et trygg og åpen plass for jøder og medlemmer av alle religioner.
–Dersom det er opprørere på Tempelplassen, så må den trusselen fjernest og plassen gjenåpnes, sa formann Tom Nisan i Tempelhøydens stiftelse ifølge Times of Israel.
En kamp om Jerusalem
–Det pågår nå en kamp om Jerusalem. Det er ikke en ny kamp. Det er en kamp mellom intoleranse og toleranse mellom lovløs vold og lov og orden. Dette er ikke en ny kamp. Den Hamashar faktisk blitt ført over Jerusalem i hundrevis av år helt siden de tre monoteistiske trosretninger kom, sa statsminister Benjamin Netanyahu da han talte på en minnemarkering på Herzl-fjellet i Jerusalem mandag morgen.
–Noen ganger var det den ene siden som hadde kontroll og utelukket de to andre. Og så endret det seg. Det kan sies om Jerusalems historie at bare under israelsk suverenitet etter 1967 har vi vært vitne til en lang og stabil og trygg periode hvor vi har arbeidet for å sikre frihet til å tilbe og toleranse for alle, sa Netanyahu.
Han forklarte at friheten for alle er ikke et oppdrag som Israel kan gjennomføre uten at det blir konflikt fra tid til annen.
–De samme intoleransens krefter ønsker å ta fra oss våre rettigheter – først våre, men ikke bare våre – på Tempelplassen og andre hellige steder.
–Vi insisterer på å opprettholde retten for alle. Noen ganger krever det at vi tar sterkt i, som offiserene i Israels politi og som våre sikkerhetsstyrker gjør akkurat nå. Vi støtter dem i denne rettferdige kamp. Dette blir selvfølgelig uttrykt feilaktig og misledende i de globale medier. Men til slutt vil sannheten vinne, og vi må konstant gjenta den, sa Netanyahu ifølge pressemeldingen.
–Dette er en kapitulasjon for terrorisme og trusselen fra arabiske opprørere. Det er også et lavpunkt for den israelske regjering. En regjering som er uvillig til å beskytte lovlige innbyggere, belønner angriperne og baner veien for mer vold. Det er skammelig at på denne dagen når vi feirer frigjøringen av Jerusalem og Tempelplassen, gir regjeringen avkall på Tempelplassen, het det i en melding fra Im Tirtzu som var gjengitt i Arutz 7.
–Dette er en vanære. På Tempelplassen organiserer Waqf med forsett terrorhandlinger og mord under vår nese og ingen gjør noe, sa Knesset-medlem Simcha Rotman i partiet Religiøs Sionisme i sin twittermelding.
–Vold og kjeltringskap har fått en seier, sa Knesset-medlem Itamar Ben Gvir i partiet Religiøs sionisme.
Han la skylden på Benjamin Netanyahu og offentlig sikkerhetsminister Amir Ohana fra Likud-partiet.
Amichai Chikli i partiet Yamina mente at det er en kapitulasjon for palestina-arabisk vold når Tempelplassen er stengt for jøder. Matan Kahana i Yamina sa at Tempelplassen burde være et trygg og åpen plass for jøder og medlemmer av alle religioner.
–Dersom det er opprørere på Tempelplassen, så må den trusselen fjernest og plassen gjenåpnes, sa formann Tom Nisan i Tempelhøydens stiftelse ifølge Times of Israel.
—
—
—
Muslimske opprør under ramadan
(Jerusalem 09.05.2021):
Titusener av muslimer kom opp på Tempelplassen for å be på ramadan fredag den 7. mai. Muslimene kastet stein og flasker mot politiet. Fyrverkeri ble satt i brann.
Israelsk politi måtte ta i bruk gummikuler og sjokkgranater. Rundt 205 arabere ble skadet, mens 17 politimenn ble skadet. En politimann ble truffet av en stein i hodet.
Det var også bråk i bydelen Shimon Hatzaddik (Sheikh Jarrah) natt til fredag. Muslimer kastet steiner og brannbomber.
Det har også vært demonstrasjoner ved klokketårnet i Jaffa. Lørdag stanset politiet mange busslaster på vei fra lavlandet til Jerusalem for å lage bråk.
Lørdag og natt til søndag ble over hundre palestina-arabere skadet i voldelige opptøyer. Det var lørdag natt angivelig over 90.000 muslimer på Tempelplassen.
Fredag tok tre terrorister med automatvåpen og kniver seg frem til den israelske militærbasen Salem. De åpnet ild mot israelske soldater som tok dekning og skjøt tilbake. Alle terrorister ble drept.
Terrorister i Gaza har også sendt mange brannballonger mot Israel.