Av Vidar Norberg
(NYTT): Neste gang turister kommer til Gravhagen i Jerusalem, får man trolig se en helt ny utsiktsplass mot Golgata. Den gamle utsiktsplassen er alt borte. Plassen ved Hodeskallestedet skal bli nytt.
Riki Neeb er den som nå har arbeidet lengst i Gravhagen. Helt siden 1993. Hun er der fortsatt for å holde Gravhagen i stand til den en gang kan åpne når koronapandemien er over og turistene igjen kan komme inn. Neeb, som opprinnelig er fra Holland, viser KARMEL rundt i den stengte Gravhagen hvor mange tror at Jesus ble gravlagt etter at Mesteren ble korsfestet på Golgatahøyden.
I den ene enden av Gordons Golgata i Jerusalem er det en stor klippe. Den minner om en hodeskalle. Mange tror at dette er det Hodeskallestedet som Bibelen beskriver som stedet hvor Jesus ble korsfestet. Turister, pilegrimer, fastboende og interesserte har i mange år stått på en litt mer provisorisk høyde for å se rett mot Hodeskallestedet. Nå er den gamle utsiktsplassen som vender mot den arabiske busstasjonen, revet. Det er gravd ned til grunnfjellet. Noe av Gravhagens steingjerde skal rives, og det skal settes opp en glassvegg slik at folk kan få bedre utsikt mot Golgata. Det blir også en høyde slik at folk kan skue stedet.
Da KARMEL besøkte stedet like før påske, var arbeidet i full gang. Det støypes med jern, og dette er et anleggsarbeid. Det er palestina-arabiske arbeidere fra Betlehem som har fått tillatelse av israelske myndigheter til å utføre arbeidet. De er i likhet med alle andre i Gravhagen vaksinert mot korona. Dessuten kan de overnatte i Gravhagens hus når det er total nedstengning mot korona.
–Dette arbeidet kan bare gjøres i denne tiden når Gravhagen er stengt, sier Neeb.
Hun forteller at også israelske myndigheter har vist interesse for Gordons Golgata fordi Gravhagen er slikt et viktig sted.
I selve Gravhagen er det ryddet mer plass og satt opp nye benker. Målet er at grupper og enkeltmennesker skal få sitte i fred og bønn uten at de må flytte seg for neste gruppe.
Neeb brenner for Gravhagen. Hun har fulgt den i både oppturer og nedturer. Noen ganger har hun hatt lønnet stilling og deltidsstilling. Når hagen har vært stengt, som under intifadaen, har hun arbeidet gratis som volontør.
–Jeg kom første gang hit i 1993. Jeg har arbeidet både i hagen, i resepsjonen og butikken.
Nå er hun i hagen. På morgenen vanner hun blomster og koster de steinlagte stiene for løv og rusk og rask. Hun sørger for at alt ser fint ut, selv om det ikke er turister der.
–Nå har vi fått beskjed om at vi ikke kan kjøpe inn fargerike blomster som pynter opp. Vi må nøye oss med det som vokser vilt og kommer opp hvert år. Men nå i april–mai springer rosene ut. Det er den vakreste tiden i Gravhagen, forteller Riki Neeb.
Hun viser en hvit rosebusk. Ikke langt unna står fikentreet som har fått små fikenknopper. Det er stille, rent, ryddig og velstelt i Gravhagen.
Hvert annet år kommer det også gartnere for se på trærne og kutte dem om det er nødvendig. Det skal være trygt å besøke Gravhagen som er en naturhage.
I hagen kan man også se noe steinhauger etter ryddearbeidet.
–Vi tar vare på de gamle steinene til annet bruk, forteller Neeb.
Da alt stengte
Det har ikke alltid vært så stille som nå i Gravhagen. Hun forteller at tidligere var Gravhagen åpen fra klokken åtte til 19 på kvelden. Det kunne bli vel mye. Nå tenker man kanskje at folk må bestille tid på forhånd, slik at det blir plass når det en gang åpnes opp igjen.
–I januar i fjor var det 3000 mennesker per dag som besøkte Gravhagen. Mange av dem var kinesere.
Neeb sier at suvenirbutikken gikk godt. Det kom også inn gaver til Gravhagen.
Men så ble det nedstengning på grunn av korona. Gravhagen ble også stengt med unntak av et par måneder fra mai 2020 hvor folk kunne bestille plass.
–Nå må vi ut i verden for å få gaver for å holde Gravhagen i stand. Om turistene ikke kommer tilbake, er vi avhengige av hva folk rundt om i verden vil gi oss.
–Jeg er den eldste arbeideren her. Jeg føler ansvar for stedet, sier Riki Neeb.
–Katolikkene har Roma. Vi protestanter må ta vare på Gravhagen. Vi trenger et sted i Det hellige land hvor Jesus gikk. Det er et sted hvor budskapet går ut. Vi vil være en stemme i verden.
Gravhagen har laget et giversystem. De ber folk om en liten månedlig støtte slik at Gordons Golgata kan betale strøm, vann og andre utgifter. Fra menigheter ber de om 50 dollar i måneden.
–Når åpner Gravhagen igjen?
–Vi vet ikke hva som skjer i verden. Kanskje kan vi snart få små grupper på 50 mennesker. Jeg tror nok det kan ta opp til fem år før vi får samme antall besøkende som vi hadde før koronapandemien.
På internett
Gravhagen har startet med daglige andaktsprogram på internett. Neeb spiller gitar og synger sammen med andre i Gravhagen. De leser fra Salmenes bok og Det nyt testamentet. De ber også for syke.
Det hender også at folk får med seg en liten værrapport, som her om dagen da det var regn og andakten ble utsatt til det ble oppholdsvær.
–Med videoprogrammene når vi ut i verden, sier Neeb.
César Fleitas, som har det tekniske ansvaret for videoproduksjonen til nettsiden og sosiale medier, fortalte at de nå har nådd 4000 seere på morgenprogrammet.
Men dette er ikke det eneste tilbudet. Palmesøndag sto gudstjeneste fra Gravhagen på programmet. Det pleide å være opp til tre–fire gudstjenester i Gravhagen på det meste på påskemorgen. Nå har de laget ferdig programmet for påskemorgen som sendes ut på nettet.
Der Jesus gikk
Historien om Jesu korsfestelse på Hodeskallestedet Golgata, begravelsen og oppstandelsen i hagen står skrevet i Matteus 27, Markus 15, Lukas 23 og 24 samt Johannes 19.
–Tror du at dette er stedet hvor Jesus ble korsfestet og begravet?
Riki Neeb er litt forsiktig med bombastiske svar. Hun forklarer at de fra Bibelen vet at Jesus ble begravet i en grav som lå i en hage. Og i Gordons Golgata er en hage fra den tiden. Det er nok en rik mann som har eid den jødiske graven.
–Det er ikke viktig om dette er den hagen. Vi er ikke sikker, men dette er et spesielt sted. Det er spesielt nok, sier Riki Neeb.
Se flere bilder i papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – karmelin@netvision.net.il