Av Olav Berg Lyngmo
(FEATURE): Beaivvašgieddi (Soleng) kapell er en langkirke fra 1915. Den ligger i Karasjok kommune inne på Finnmarksvidda, omtrent 60 kilometer sørvest fra Karasjok sentrum. Her er det et veiløst område.
Kapellet er et av flere gudshus i Finnmark som ikke ble brent av tyskerne høsten 1944. Det var om vinteren at kapellet ble brukt. Her ble det holdt gudstjenester av sokneprestene i Karasjok og Kautokeino.
Mange reindriftsutøvere med sine familier hadde sine vinterboplasser spredt i området. Nå er det vanlig at folket bor på sentrale steder i kommunen. En gjeter kjører med scooter til gjeterhytten og reinflokken. Etter avtale blir han avløst av en annen.
I vår tid blir nok kapellet benyttet i mars/april en gang iblant. Da kommer det folk fra forskjellige steder i de nevnte kommuner til gudstjeneste og hyggelige treff i det vidstrakte området. De ganger jeg var i Beaivvašgieddi, var det felles gudstjeneste sammen med prost Kåre Kvammen (1927–2016). Han bodde i Karasjok og ble den første prosten i det nyopprettede Indre Finnmark prosti. Som «vappus» (av det samiske ordet oahpis, kjenning, guide) innover ødemarken fra Šuoššjávre kapell var magister/medhjelper Alf Isak Keskitalo. Etter gudstjenesten fortsatte salmesangen utenfor Beaivvašgieddi fjellstue. Siden veien var lang, kom vi dagen før og overnattet på fjellstuen.
Beaivvašgieddi betyr Soleng!