Av Vidar Norberg
(NYTT): Det graves og børstes utenfor Davids Tårn Museum som pusses opp for 40 millioner dollar. Gamle avgudsfigurer som ble slått i stykker rundt 700-tallet før Kristus, bekrefter Bibelens historie om kong Hiskia (Esekias) som fornyet gudstroen og fjernet avguder.
Det er mye som kommer frem i lyset når små gravemaskiner krafser seg ned i bakken. Både murer, bygg og avløp. Og så alle de små ting som dukker opp.
–Vil dere se hva vi har funnet, spør arkeolog Noam Silverberg?
Han leder vei til brakka med utstyr og små funn som er gjort. De forteller ofte like mye som de store murer som er bygget av store herskere. Fra en pose plukker Silverberg opp noe keramikk.
–Dette er en figurin. Som dere kan se, er føtter og hode hugget av og de er kastet. Det forteller historien om kong Hiskia som renset templet. Slike avgudsbilder mistet hode og bein. Vi har funnet mange avgudsbilder som er ødelagt. Dette er forbindelsen mellom bibelske kilder og arkeologi, sier Silverberg.
Fikk Guds hjelp
I 2. Kongebok 18 står følgende skrevet om Hiskia:
«Han var tjuefem år da han ble konge, og han regjerte tjueni år i Jerusalem. […] Han gjorde det som var rett i Herrens øyne, slik som hans far David hadde gjort. Han la ned offerhaugene og slo i stykker bildestøttene og hogg ned Astarte-bildet og knuste den kobberslangen som Moses hadde laget, for like til den tid hadde Israels barn brent røkelse for den, de kalte den Nehustan. Hiskia satte sin lit til Herren, Israels Gud. Etter ham har det ikke vært hans like blant alle Judas konger, heller ikke blant dem som hadde vært før ham.»
Hiskias kongedømme sto i et vasallforhold til den assyriske kongen Sankerib. Sankerib dro mot Jerusalem, til tross for at løsepengene var utbetalt. Assyrerkonge truet Hiskia, hånet og spottet Gud og sa at det finnes ingen redning. Samme natt gikk en Herres engel ut og slo 185.000 mann i assyrernes leir. Da brøt Sankerib opp og dro hjem til Ninive. Han ble senere slått i hjel av Adrammelek og Sareser (2. Kongebok 18 og 19).
Det var Hiskia som bygde vanntunnelen fra Gihon-kilden til Siloa-dammen. Dette er en tunnel i Davids by (Ir David) som noen turister pleier å gå gjennom.
Flere funn
Går man frem til romersk tid, finner man det Silverberg kaller datidens «plastflasker». De ble laget i keramikk med en karakteristisk tut og to hanker til å holde i.
Han har også piper fra den ottomanske tid og forteller at styresmaktene ikke likte at folk satt på kafferom og røkte. Det ble nærmest sett på som et narkotikum.
–Kan dere si meg hva slags bein dette er, sier Silverberg og holder frem et kraftig kjevebein.
Det gjettes på mange dyr, men ikke gris fordi det er et urent dyr som jødene ifølge Moseloven ikke har lov til å spise.
Arkeologen Noam Silverberg forteller at dette er et kjevebein fra en gris. Det forteller ham at her har det vært andre folk enn jøder og muslimer som ikke spiser gris. Det er snakk om romere eller kristne. Kanskje korsfarere.
Davids tårn
Davids Tårn Museum skal pusses opp for 40 millioner dollar. Dette er et av de største renoveringsprosjekter i Israel. Når det er ferdig i 2022, er det et område på 20.000 kvadratmeter, går det frem av en pressemelding, fra direktør Caroline Shapiro ved den internasjonale informasjonsavdelingen ved Davids Tårn Museum i Jerusalem.
Museets inngang ved Jaffaporten skal etter planen sluse tusenvis av turister gjennom museet og inn i Gamlebyen. Her kan folk vandre gjennom museet, gå på kafe og bruke toaletter. Det bygges også et par heiser slik at alle kan få med seg den gamle tid. Mange mener at det var her palasset til Herodes den store lå. Det området heter Kishle. Det kan ha vært i dette området at Herodes kalte de vise menn fra Østen til et hemmelig møte om Jesusbarnet som var født i Betlehem (Matt. 2).
Før koronapandemien var det årlig 500.000 turister som besøkte Davids Tårn Museum og sto for 80 prosent av museets inntekter.
–Jeg er glad ydmyk og stolt over å være med på renoveringen av Tower of David Museum som er selve symbolet på Jerusalem. Jerusalem berører millioner av mennesker over hele verden, og jeg er klar over det store ansvaret med å fortelle denne historien til fremtidige generasjoner, sier direktør og sjefkurator Eilat Lieber.
En av dem som er med på å finansiere prosjektet, er fru Vivien Duffield i Clore Israel Foundation. Hun har vært med i 40 år og kjempet sammen med den legendariske borgermester Teddy Kollek for det som ble museet.
–Davids Tårn Museum gir et symbolsk bilde over tidshistorien i Jerusalem, fra det første templet til i dag, sa Jerusalem-minister Rafi Peretz.
–Davids Tårn Museum er et symbol for Jerusalem gjennom tidene og et av de viktigste historiske og arkeologiske steder i verden, sa borgermester Moshe Lion.
Artikkelen er fra papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – 500 kroner i året
karmelin@netvision.net.il