Etter 900 år med lensmannstittelen blir den nå fjernet. – Vi tar avstand fra vår egen kultur og nasjon, sier Senterparti-politiker Jenny Klinge til Nettavisen.
Medlem av justiskomiteen på Stortinget, Jenny Klinge (Sp) mener vi stadig tar mer avstand fra vår egen historie og kultur, og mener det er bare tull å fjerne tittelen.
– Hva i alle dager er det vi driver med? Hva med begrepet nordmenn? Og landsmenn? Det er en misforstått toleranse der det sies at det skal være kjønnsnøytralt, også ender det opp med å være nasjonsnøytralt. Språket vårt blir historieløst. Det er greit å endre ord når det er både nødvendig og lurt. I tilfellet av fylkesmannen kan jeg forstå at statsforvalter er både mer presist og riktig. Men i dette tilfellet er det hverken nødvendig eller lurt, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge i Senterpartiet.
I 2019 besluttet Stortinget å innføre kjønnsnøytrale yrkestitler i alle statlige virksomheter. Dette har blitt fulgt opp av Regjeringen, og ført til at titler som for eksempel sysselmannen har blitt til sysselmesteren. Nå står lensmanstittelen for tur. Etter en 900 år lang historie, er forslaget fra Politidirektoratet å erstatte tittelen med, «politiavdelingsder».
–Jeg synes jo det er litt leit at man nå skal ta vekk et navn som er en solid merkevare i mange lokalsamfunn. I hundrevis av år har lensmannen vært en tydelig figur rundt om i landet, sier Kjetil Ravlo, lensmann og leder i Norges Politilederlag, Trøndelag.
– Under reformen i 2000, ble blant annet lensmannsbetjenter endret til politibetjenter, og siden da har flere av oppgavene til lensmann blitt flyttet til andre. Ett tydelig uttrykt mål i siste reform har vært å bli «ett politi», og vi er glade for at stillingskoden lensmann nå kan bli til politiavdelingsleder. Vi ønsker oss et moderne politi, og da heier vi eksempelvis på bruken av ordet leder, fremfor sjef. Det er en tittel som er mer samlende, sier Marit Ellingsen, lensmann og forbundsleder i Norges Politilederlag (NPL) i en pressemelding.