Av Vidar Norberg
Avgjørelsen om hvem som blir USAs nye president, er ennå ikke tatt. Valgresultatet må godkjennes i Kongressen den 6. januar. Men 11 senatorer kan komme med innsigelser slik at valget ikke blir godkjent før anklagene om valgfusk er gransket.
Det er den republikanske senator Ted Cruz fra Texas som leder gruppen av ti senatorer som vil ha ettersyn. I en pressemelding forklarer Cruz at det er kommet påstander om valgfusk i enkelte stater. Ifølge en meningsmåling fra Reuters/Ipsos mener 39 prosent at det var fusk. Bant republikanere er det 67 prosent, demokratene 17 prosent og uavhengige 31 prosent.
Ted Cruz mener det er deres plikt å se til at grunnloven i USA følges, og at valget er korrekt. De vil at det skal nedsettes en granskingskommisjon som får ti dager på seg til å undersøke påstandene. Når de er ferdige, kan de enkelte delstatene vurdere resultatet, godkjenne det eller foreta endringer om det er nødvendig.
–To ganger har Høyesterett hatt mulighet til å gjøre noe med dette. To ganger har de avvist saken, skriver Cruz i pressemeldingen.
Når representer fra folkevalgte nå vil ha en undersøkelse før de eventuelt godkjenner valgresultatet, er ikke dette noe nytt, men i samsvar med konstitusjonen. Cruz viser til at det var en lignende sak under anklagene om valgfusk mellom Hayes–Tilden i 1877. Det har også vært reist spørsmål om valgresultatet i 1967, 2001, 2005 og 2017.
Senatorene som nå krever en undersøkelse, er Ted Cruz fra Texas, Ron Johnson fra Wisconsin, James Lankford fra Oklahoma, Steve Danies fra Montana, John Kennedy fra Los Angeles, Marsha Blackburn fra Tennessee og Mike Braun fra Indiana. Med på oppropet er påtroppende senatorer Cynthia Lummis fra Wyoming, Roger Marshall fra Kansas, Bill Hagerty fra Tennessee og Tommy Tuberville fra Alabama med i gruppen.
USAs sittende president Donald J. Trump har hele tiden hevdet at det var valgfusk som førte til at Jo Biden i pressen ble utropt som vinner av presidentvalget i USA.