Av Vidar Norberg
(OPPBYGGELSE): Stengte veier er ofte noe som møter mennesker. Det var jul på 1970-tallet. Vi hadde bakt pepperkaker med mandel og skulle fra Mehamn til Kjøllefjord for å feire et par juledager hos mine besteforeldre som bodde i øverste etasje på den gamle telegrafen. Men det var litt fokk, og det var nok. Vi kom ikke lenger enn til bommen. Vi måtte ringe rikstelefon til Kjøllefjord og fortelle at veien er stengt.
En av de kanskje best kjente veier som i år var stengt til julehøytiden, var veien mellom Jerusalem og Betlehem. Hvert år har de gamle kirkesamfunn en prosesjon på denne strekningen på julaftens formiddag. I år staset koronapandemien toget. Det var fjernsynsoverføringer av prester som messet på midnattsgudstjenesten, men det var alt. Rart var det. For til Det hellige land strømmer alltid pilegrimer både til jul og påske og resten av året. Men ikke nå. Antallet turister er redusert fra rundt 4,5 millioner turister i 2019 til nærmest null på grunn av koronapandemien.
Kanskje kan denne koronapandemien som herjer verden, føre til at man blir litt mindre opptatt av glitter, julegrana, julebord, julegavene og alt det materielle og rituelle som preger julen for så mange. Kanskje kan nedstengte veier føre til at man stanser opp og tenker på det som er julens budskap, at Guds Sønn ble født av jomfru Maria i Davids stad Betlehem, som forutsagt i Bibelen (Jes. 7, 14; Jes. 9, 6 og Mika 5,1)
Jesusbarnet, som ble svøpt og lagt i en krybbe, kom ned til vår arme jord for å frelse hele mennneskeheten. Han kom for å ta den straff mennesket skulle hatt for sin synd. Den lille bibel i Joh. 3, 16 forklarer hva denne jomfrufødselen betyr: «For så har Gud elsket verden at Han gav sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på Ham, ikke skal fortapes, men ha evig liv.» Dette er julegaven fra Gud. Evig liv og salighet.
Veien til Jesus er ikke stengt, selv om alle veier i hele verden eller i ditt liv skulle være stengt. Man kan bekjenne sine synder for Jesus og be om å få bli Hans barn. Så forlater Han oss syndene og renser oss fra all urettferdighet. «Dersom vi bekjenner våre synder, er Han trofast og rettferdig, så Han forlater oss syndene og renser oss fra all urettferdighet.» (1. Joh. 1, 9). Den største julegaven er å få alt i Jesus (Rom. 8, 32). Det er dette som er «Glade jul, Hellige jul». Hører du kallet fra Gud, så la det ikke gå deg forbi. (Hebreerne 3, 7 og 15; Job 33,14)
Juletur
I dette koronaens år ble det ikke juletur til Jesu fødeby Betlehem for å lage reportasjer. Heller ikke til Betestadammen i Jerusalem. Det var muligens her ved Vaskervollen at den vantro kong Akas fikk høre Immanuel-profetien om Jesus av Esaias i år 736 f.Kr.: «… Se en jomfru skal bli med barn, hun skal føde en sønn og gi Ham navnet Immanuel» (Es. 7, 14). Det er Jesus som ble født i Betlehem.
Men man kan gå opp på Jerusalems høyder, skue over Betlehemsmarkene og tenke på englekorets sang om denne lovede frelseren, slik det står skrevet i juleevangeliet i Lukas 2, 8–14.
«Og det var nogen hyrder der på stedet, som var ute på marken og holdt nattevakt over sin hjord. Og se, en Herrens engel stod for dem, og Herrens herlighet lyste om dem, og de blev meget forferdet. Og engelen sa til dem: Forferdes ikke! for se, jeg forkynner eder en stor glede, som skal vederfares alt folket! Eder er idag en frelser født, som er Kristus, Herren, i Davids stad. Og dette skal I ha til tegn: I skal finne et barn svøpt, liggende i en krybbe. Og straks var det hos engelen en himmelsk hærskare, som lovet Gud og sa: Ære være Gud i det høieste, og fred på jorden, i mennesker Hans velbehag!»
Og ved Nordkyns bredder kan man synge med Landstad:
«Her ute kulde Er nu og dypen sne, Guds himler fulle Av stjerner dog å se; For oss optendes En deilig nådes sol, Guds åsyn vendes Til Oss fra himlens pol; Når all ting endes, Vi der skal holde jul.»
Artikkelen er fra Menighetsblad Kjøllefjord og Lebesby menigheter.