(NYTT): Fra den 9. til den 10. november 1938 angrep nazistene jøder og ødela jødisk eiendom i Tyskland. I løpet av 48 timer flere hundre synagoger, 7.500 jødiskeide forretninger, skoler og hjem ble plyndret. 91 jøder ble myrdet. 30.000 jødiske menn ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleirer.
Regningen på én milliard riksmark sendte Hitlers nazister til jødene i Tyskland. Krystallnatten satte for alvor fart på merkingen av jøder og deres eiendom. Det endte til slutt opp med at seks millioner jøder ble drept i jødeutryddelsen som siden er blitt kalt for shoa eller holocaust.
Den tysk-danske jøden Ephraim Toren ble født i Tyskland. Han bodde i Berlin og fortalte tidligere til KARMEL ISRAEL-NYTT om sine opplevelser fra krystallnatten som innledet jødeforfølgelsene.
–Jeg gikk på den jødiske skolen like ved en synagoge i Rikkegaten. Den lå så nært bebyggelsen at nazistene ikke turte å sette ild på den, men de knuste vinduene og stjal av innboet. Senere ble den benyttet som lasarett for nazistene.
–Vi sov på krystallnatten, og det var først om morgenen vi oppdaget hva som hadde skjedd. Dersom vi hadde gått dit, hadde vi kanskje blitt drept. Jeg så også at den store synagogen i Oranienburgergaten og mange andre var satt i brann. Min onkel hadde en forretning som ble ødelagt. Eggene ble knust og nazistene satte opp et skilt med «råtne egg».
Konsentrasjonsleir
Toren fortalte i et tidligere intervju i Karmel at han en kald vinternatt i 1943 sammen med 60–70 andre mennesker ble stuet inn i en dyrevogn og sendt fra Berlin til konsentrasjonsleiren Theresienstadt. De fikk en eske med brød og vann, og den ble senere benyttet som avtrede. Han husker at det var kaldt på turen.
Theresienstadt var en propagandaleir som nazistene viste frem til verden. I den tyske garnisonsbyen med plass til 4.000 soldater stuet tyskerne inn 80.000 jøder. Når det ikke var plass nok, sendte nazistene jøder til dødsleirene. Rundt 40.000 til 50.000 ble offer for gasskammer og krematorieovner. Toren overlevde fordi han var dansk. Senere ble han sendt med Røde Kors-buss til Sverige og reiste siden til Danmark. I 1959 flyttet han fra Danmark til Israel.
–Det var en mørk dag i Berlin på min bar mitzva (konfirmasjon). De som gikk ute på gatene, ble arrestert av Gestapo. Vi var bare fem mennesker i synagogen. Jeg kan huske rabbineren som leste fra 1. Mosebok 28, 10–22 om Jakobs drøm og sa til meg at som Gud var med Jakob, vil Han også være med deg. Det trodde jeg på, fortalte den messianske jøden.
Ephraim Toren flyttet til Israel etter holocaust. Der arbeidet han i mange år. Han døde i Basel i Sveits den 5. mars 2010. Han ble 80 år.
Artikkelen er hentet fra en eldre utgave av KARMEL ISRAEL-NYTT.